Maalarista metsuriksi

Maalarista
metsuriksi

Teemu Laakkonen vaihtoi pensselin raivaussahaan. Kiinnostaako itsenäinen ja haastava työ luonnon parissa? Metsä ei kellokorttia kysele.

Kuopiolainen 27-vuotias Teemu Laakkonen vaihtoi muutama vuosi sitten maalarin hommat metsätöihin ja on ollut valintaansa tyytyväinen. Metsuriksi, kuten muihinkin biotalouden ammatteihin, päästäkseen tarvitsee yleensä ammatillisen koulutuksen, joten Laakkonen suuntasi Savon ammattiopistoon opiskelemaan.

METSUREIDEN TYÖT vaihtelevat paljon vuodenajan ja työkohteen mukaan. Laakkosen mukaan metsurin ammatissa työmatkat voivat olla joskus pitkiäkin, mutta toisaalta työajat ovat joustavia, joten ammatti sopii hyvin perheellisellekin. Useimmat työt tehdään urakoina, joten tienaaminen riippuu siitä, miten ripeästi hommia hoitaa. 

– Parasta tässä työssä on, kun näkee oman kädenjälkensä. Työn ohella saa myös paljon liikuntaa, Laakkonen kertoo. Töitä tehdään välillä yksin, mutta usein 2–3 hengen tiimissä urakasta riippuen.

Jos alan vaihto mietityttää, niin biotalouden ala tarjoaa runsaasti erilaisia tulevaisuuden työpaikkoja sekä opiskelumahdollisuuksia. Biotalouden sektori on laaja, sillä se kattaa monenlaisia ammatteja maalta metsään, järvelle sekä puu- ja energiatuotannon pariin. Biotalouden headhunterit -hankkeen kautta pääsee näppärästi tutustumaan oppilaitoksiin sekä ammatteihin käytännössä.

Projektipäällikkö Jenna Hartojoki Biotalouden headhunterit -hankkeesta vinkkaa, että usein koulutukset voivat olla lyhyitäkin, jos alla on pohjaosaamista. Lisäksi oppisopimus on kätevä tapa vaihtaa alaa.

– Olemme käyneet esimerkiksi vierailemassa nykyaikaisessa navetassa sekä muilla työpaikoilla. Kiinnostunut voi myös hypätä päiväksi metsäkoneen kuljettajan seuraksi katsomaan, millaista työ on oikeasti, Hartojoki kuvailee.

JOKAINEN KIINNOSTUNUT kontaktoidaan ja tavataan henkilökohtaisesti, minkä jälkeen suunnitellaan yhdessä mihin alaan tai työhön hän haluaisi päästä tutustumaan. Sitten hänelle räätälöidään sopiva polku siihen, miten kiinnostavaan ammattiin pääsee käsiksi. Hankkeen kautta saa myös erilaista neuvontaa opintoihin liittyen. 

– Tiimistämme löytyy muitakin alanvaihtajia laidasta laitaan. Alan sopivuus on ihan itsestä kiinni: jos on reipas asenne, halu tehdä fyysistä työtä sekä malttia oppia raivaussahatekniikat, niin kannattaa kokeilla. Minulla kesti hetken oppia raivaussahan tehokas käyttö, mutta tässäkin maltti on valttia, kannustaa Laakkonen.

Biotalouden headhunterit – Uusi toimintamalli biotalouden työvoiman hankintaan
Projektipäällikkö Jenna Hartojoki
Puh. 0400 991 330, jenna.hartojoki@maaseutuammattin.fi
www.maallehommiin.fi

Luonto
metsä
Metsätyöt
Metsuri
Alan vaihto
Maaseutuammattiin
Biotalous
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva