Luotettavasti

lomalle

Teksti: Jere Lehtonen Kuvat: Jere Lehtonen ja Matkavekka
Monelle suomalaiselle loman kruunaa ulkomaan matka. Pitkään suunniteltu ja kaivattu matka kuitenkin pitää sisällään melkoiset odotukset.

Avoimin mielin maailmalla seikkaileva reppureissaaja voi ehkä ottaa tyyneydellä tai jopa ilolla vastaan epävarmuuden, odottamattomat
suunnanmuutokset ja suoranaiset koettelemukset, jotka järjestämätön matka voi tuoda mukanaan. Kaikille kuitenkaan ei sovi hotellin paljastuminen hökkeliksi tai kulkuyhteyksien metsästäminen netin vertaispalveluista.

Jotta loma ei menisi pilalle epätäydellisen matkan takia, apua saattaisi kannattaa hakea luotettavalta matkanjärjestäjältä.  Yli neljäkymmentä vuotta alalla toiminut matkatoimisto MatkaVekka luottaa ’total travel experience’ -ajatukseen, eli täyden matkan kokemuksen tarjoamiseen. Tällaisessa toiminnassa matkapakettiin sisältyvät kuljetukset kotikaupungista lennoille tai laivalle ja takaisin, majoitus, matkaopas ja mahdollisesti järjestettyä toimintaa.

Esimerkiksi Keski-Eurooppaan ja kaukomaille suuntautuvilla kiertomatkoilla on aina mukana suomalainen matkaopas. Aikataulut suunnitellaan joustavasti siten, ettei laukkujen kanssa kentällä odotteluun kulu lomaa, vaan jos esimerkiksi hotelliin ei pääse heti kirjautumaan sisään, lähdetään sen sijaan kiertoajelulle.

- Sää on esimerkki asiasta, johon ei voi vaikuttaa. Se, että pilaako huono sää loman, on tavallaan asennekysymys – vara- aktiviteetti ratkaisee asian, neuvoo toimistopäällikkö Mari Airaksinen.

MATKANJÄRJESTÄJÄN TYÖKENTTÄ on Airaksisen mukaan muuttunut parin viime vuosikymmenen aikana. Verkon matkatarjonta
on suorastaan räjähtänyt, ja tietysti palvelua tarjotaan siellä missä on myös kysyntää. Palvelun räätälöinti henkilökohtaiseksi tai porukan tarpeita vastaavaksi, ryhmämatkat, sekä matkakokonaisuuksien viilaaminen ovat kuitenkin edelleen asiakaskontaktia vaativia palveluja.

- Ihmiskontakti ja kivijalka ovat näitä luotettavuutta luovia tekijöitä, Airaksinen sanoo.

- Tämähän on luvanvaraista toimintaa, ja kun me otamme matkan järjestääksemme, vastuukin on silloin meillä.

Ison matkanjärjestäjän etuja ovat paitsi volyymin mahdollistama edullisuus matkapakettien järjestämisessä, myös suuri kokemus eri matkakohteista sekä luotettavat yhteistyökumppanit ja tietämys toimijoista näissä kohteissa. Eri kaupungeissa on erilaiset markkinat, joten Suomen matkamyymälöiden välillä vaihdellaan tietoa siitä, miten eri kohteissa voidaan onnistunut matka toteuttaa.

Aikajana
1973
Yritys perustetaan Aulangolla omaksi yrityksekseen erilleen Vekka Liikenteestä matkailutoiminnan lisäännyttyä.
80-luku
Yritys jatkaa kasvuaan ja ostaa muita matkatoimistoja.
90-luku
90-luvun alussa aloitettaan charter-lennot Finnairilla.
1995
Kuopioon perustetaan oma toimisto.
2006
Yritys liitetään osaksi Primera Group –konsernia, jolla on käytössään oma lentoyhtiö.
2014
Kuopion toimisto muuttaa Tullinkulmalta Maljalahdenkadulle.

NOUSUSSA AIRAKSISEN mukaan ovat viime vuosina olleet kaupunkimatkat esimerkiksi Berliiniin tai Istanbuliin. Myös mediassa esillä olevat kohteet kiinnostavat. Toki pitää muistaa, että television matkailuohjelman ’spontaanius’ on usein melkoisen järjestämisen takana.

- Uutena asiana ovat myös Viroon suuntautuvat kulttuurimatkat, joissa tutustutaan vaikkapa maan upeaan oopperaan ja balettiin, tai museoihin, Airaksinen sanoo.

Menipä minne tahansa, valmiista paketeista löytyy usein sopiva vaihtoehto yksin tai pienessä ryhmässä matkaaville. Isojen, parista kymmenestä hengestä alkaen jopa kolmeen sataan tai ylikin henkeä käsittävien ryhmien matkat räätälöidään tarpeen mukaan.

- Esimerkiksi ammattikunnille olemme järjestäneet tehdas- tai kouluvierailuja, Airaksinen kertoo.

- Kuopiosta suoraan pääsee meidän maakuntalennoillamme seuramatkoille tai Viroon kylpylälomalle. Lisäksi ainoana matkanjärjestäjänä Suomessa tarjoamme paketteja Tanskan Legolandiin.

Ison ryhmän toki kannattaa olla ajoissa liikkeellä, jotta majoituksen järjestäminen onnistuu. Toisaalta reittilennot voi varat korkeintaan vuotta aikaisemmin etukäteen.

Lomamatkan suunnittelussa kannattaa miettiä mitä todella kaipaa, jotta loma ei muutu suorittamiseksi. Toisille sopii täyteen ahdettu
aikataulu, jossa on toimintaa aamuseitsemästä iltakymmeneen. Toiset haluavat rauhoittua.

- Minun mielestäni lomalla kannattaa jättää aikaa silkalle hämmästelylle.

1. Jo lomamatkasta haaveillessa muodostuu odotuksia matkan suhteen.

2. Asiakkaan tarpeet selvitetään perinpohjaisesti kasvotusten keskustelemalla.

3. On mahdollista, että sovelias matkapaketti on jo olemassa.

4. Toisinaan on kuitenkin tarpeen räätälöidä sopiva matka asiakkaan toivomusten mukaisesti.

5. Monimutkaiset matkajärjestelyt on paras jättää matkanjärjestäjälle, joka tietää mitä tekee.

6. Sillä tavalla löytyy myös oikeastimiellyttävä majapaikka.

7. Aktiviteettien järjestäminenkin hoituu kun kohdemaasta on jo kokemusta ja yhteistyökumppaneita.

8. Asiakas voi keskittyä nauttimaan lomastaan.

matkavekka
matkustus
loma
lomamatka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva