Luonnollisiin

töihin

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: Ylä-Savon Ammattiopisto Peltosalmi
Luonnonvara-ala työllistää monipuolisesti jatkossakin. Peltosalmella voi opiskella maatalousalalla, maatalousyrittäjäksi tai eläintenhoitajaksi.

Pohjimmiltaan nykyaikaistakin yhteiskuntaa pitää pystyssä maaseutu ja sen antimet. Ylä-Savon ammattiopiston Peltosalmen toimipaikka Iisalmessa kouluttaa maatalousyrittäjiä ja eläintenhoitajia vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin.

Elintärkeä maatilatalous vetää luonnon kanssa läheisiin tekemisiin haluavia yksilöitä, jotka eivät pelkää, välillä hieman raskastakin, työtä luonnon ehdoilla. Ala tarjoaa lisäksi itsenäisen yrittäjän vapautta. Tilakokojen kasvaessa maatilat kaipaavat myös enemmän työsuhteisia työntekijöitä. Haasteellinen ala voi vaatia agrologin tai agronomin jatko-opintoja, joihin perustutkintokoulutus antaa hakukelpoisuuden.

- Työ ei tule loppumaan maaseudulta, opinto-ohjaaja Paavo Härkönen toteaa.

- Suomalaiset haluavat takuuvarmasti syödä puhdasta, omassa maassa tuotettua ruokaa ja lihaa, joten tietty tuotannon taso ja työvoiman tarve säilyy jatkossakin. Ja maistuvathan suomalaiset herkut ulkomaillakin.

MAASEUTUYRITTÄJÄN PERUSTUTKINTOSSA lähdetään alkeista liikkeelle harjoitellen maatilan perustöitä ja eläinten päivittäistä hoitoa. Vaikka moni opiskelija hakeutuu koulutukseen maatilataustalla aikomuksenaan jatkaa vanhempien tilaa, opintoihin tullaan muillakin taustoilla.

- Traktorilla ajoakin harjoitellaan ihan kädestä pitäen, joten tottumattomaltakin se onnistuu, koulutusvastaava Sari Hänninen kertoo.

- Opintojen edetessä lähdetään syventämään osaamista metsä- ja peltopuolella ja suuntautumista ohjataan ammattillisin valinnoin, Hänninen sanoo.

Peltosalmen oppimisympäristö sisältää peltoaluetta ja metsää, nykyaikaisen robottinavetan ja konehallit, joissa opetellaan koneiden korjaamista ja huoltoa lämpimissä halleissa. Työssäoppimispaikat eivät toki rajoitu tähän ympäristöön, vaan harjoittelupaikkoja löytyy ulkomaita myöten.

Eläintenhoitoa voi opiskella tuotantoeläinten lisäksi toimipaikan eläinhoitolassa, jossa asiakkaiden tuomien lemmikkien ohella on iso valikoima omia eläimiä, muun muassa hyönteisiä, liskoja, käärmeitä ja lintuja. Lisäksi käytännön opetusta saadaan koulun eläinhuoltamolla asiakastöissä, esimerkiksi koirantrimmauksessa sekä laboratoriossa. Hevosien kanssa pääsee harjoittelemaan Ylä-Savon ammattiopiston Hingunniemen koulutilalla Kiuruvedellä.

OPINTOJEN AIKAISTA asumista varten on tarjolla iso asuntokapasiteetti, jossa on mahdollista erityishakemuksen kanssa asua myös lemmikin kanssa. Luonnonvarakoulutuksessa luonnollisesti huolehditaan myös ravinnosta, joten tarjolla ovat maksuttomat aamiainen, lounas ja päivällinen.

Eläintenhoitoala työllistää monipuolisesti eläinkaupoissa, eläintarvikeliikkeissä, eläinhoitoloissa ja eläinpuistoissa, sekä myös lomittajina ja karjanhoitajina.

- Osa opiskelijoista lähtee suoraan alan töihin esimerkiksi eläinhoitoloihin tai klinikkaeläinhoitoloihin. Moni haaveilee trimmauspuolen ammateista, johon meillä on ammattitutkintokoulutusta. Eläinalan koulutusta voi täydentää monella eri ammattitutkinnolla, esimerkiksi eläintenkouluttamisen, eläinhoitolan, eläinkaupan, eläinten trimmaamisen tai klinikkaeläinten hoitamisen suuntautumisvaihtoehdoissa. Jatko-opinnot vievät ammattikorkeakouluun tai yliopiston kautta eläinlääketiteteeseen, Hänninen kertoo.

Työ elävien eläinten kanssa on vastuullista ja fyysistä, edeten eläinten ehdoilla. Toisaalta ala myös tarjoaa selkeän edun eläinten ystäville.

- Eläimet antavat niin paljon. Niiden kanssa kun haluaa olla ja on valmis panostamaan työskentelyyn, pärjää alalla varmasti, Hänninen toteaa.

eläintenhoitaja
luonnonvara-ala

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva