Lannoitus
parantaa
metsän laatua
ja tuottoa

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Itä-Suomen Metsälannoitus
Metsät ovat Suomelle tärkein luonnonvara ja metsäteollisuudelle elinehto. Hyvin hoidettu metsä tarkoittaa puiden hyvää kasvukykyä ja laatua, jota voidaan parantaa lannoittamisella.

Outokummussa toimiva vuonna 2016 perustettu Itä-Suomen Metsälannoitus Oy suorittaa Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Karjalan alueilla metsien boori- ja kasvulannoituksia.

– Metsiä lannoittamalla saadaan ennen kaikkea enemmän puuta – sekä arvokkaan tukin määrä kasvaa ja sitä myöten metsästä saadaan parempaa tuottoa. Nyrkkisääntönä onkin, että lannoitukseen tehdyn investoinnin saa noin kolminkertaisena takaisin yhdellä lannoituskerralla – lannoitus vaikuttaa kuudesta kymmeneen vuotta ja lisää metsän kasvua vuosittain kahdesta neljään kuutiota hehtaarille. Kokonaiskasvunlisäys on noin 15–25 m³/ha per lannoituskerta, yrittäjä Mikko Räsänen kertoo.

METSÄ TARVITSEE myös hivenravinteita kasvaakseen ja pysyäkseen terveenä sekä hyvälaatuisena. Hivenravinteista tärkein on boori, jonka puutos heikentää metsän laatua merkittävästi. Boorinpuutos on yleistä Pohjois-Savossa ja Karjalassa, johon ainoa apu on lannoitus.

– Hivenravinteiden, kuten boorin puutokset aiheuttavat puissa kasvuhäiriöitä. Puutoksen seurauksena metsän arvo ja laatu huononevat merkittävästi. Boorin puutos aiheuttaa lenkoutta ja poikaoksia, mikä johtaa tukkiosuuden huononemiseen. Pahimmassa tapauksessa puuston kasvu lähes tyrehtyy ja puut pensastuvat, Räsänen kommentoi.

– Monesti puhutaan, että lannoittamalla puun lujuus huononee ja siitä tulee höttöä. Tämä on turha pelko, sillä lannoituksella saatu kasvun lisäys ei nosta perinteisten lannoituskohteiden VT-männikön ja MT-kuusikon kasvua edes kaikkein ravinteikkaimpien maapohjien tasolle, vaikka aika paljon kasvua lisääkin, Räsänen jatkaa. 

Itä-Suomen Metsälannoitus Oy
Kuopiontie 225 C, Outokumpu
Puh. 040 632 6925
myynti@itasuomenmetsalannoitus.fi
www.itasuomenmetsalannoitus.fi

Itä-Suomen Metsälannoitus Oy
lannoitus
Metsäteollisuus

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva