Kuopion työrintamalle kuuluu hyvää

Kuopion
työrintamalle 
kuuluu hyvää

Teksti Digimag/Sisko Korhonen Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Työllisyys on kohenemassa koko Pohjois-Savon alueella, ja Kuopion tilanne on erityisen valoisa. Millä aloilla on eniten tarvetta tekijöille?

Tuoreimman tilaston mukaan työttömyys on selvässä laskussa ja avoimia työpaikkoja ilmoitetaan entistä enemmän.

‒ Pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt ja nuorten työttömyys laskenut. Etenkin uusia vakituisia työpaikkoja syntyy ilahduttavalla tahdilla, kertoo Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimiston johtaja, Soile Lahti. Myös alemman koulutusasteen työttömyys on laskussa. Kunnista matalin työttömyysaste on Siilinjärvellä, tuoreimman tiedon mukaan 7,7 prosenttia, ja seutukunnittain Kuopion seutukunnalla 10,1 prosenttia. Työttömistä 60 prosenttia on miehiä ja 40 prosenttia naisia.

KAIKKEIN ENITEN kysyntää työvoimalle on tällä hetkellä sosiaali- ja terveys-, opetus- sekä teknologia-alalla. Työvoimapulaa on sairaanhoitajista, lääkäreistä, kodinhoitajista ja sosiaalityön erityisasiantuntijoista.

Etenkin kasvavassa teknologiateollisuudessa on valtava tarve koneistajista, hitsaajista, kokoonpanijoista ja tuotantotyöntekijöistä. Työnantajat ovatkin haasteen edessä saadakseen kaikki paikat täytettyä. Tekijöille on tarvetta varsinkin Ylä-Savossa. Myös prosessi- ja kuljetustyöntekijöille on paljon kysyntää.

Rakennusalalla tekijöiden tarve painottuu pääasiassa insinööri- ja työnjohtotehtäviin. Pula-ammatteihin luetaan myös toimisto- ja laitossiivoojat. Pula-ammattien määrä on kasvanut erityisesti Varkauden seudulla ja Ylä-Savossa.

Vastaavasti eniten ylitarjontaa työvoimasta on joulukuun tilastojen mukaan rakennus-, korjaus- ja valmistusaloilla. Opetusalojen työvoiman tarve vaihtelee, mutta eniten ylitarjontaa on ammatillisen koulutuksen opettajista, lukion ja peruskoulun yläluokkien opettajista sekä koulunkäyntiavustajista. Sihteerit ovat listan kärjessä.

Pohjois-Savon alueelle syntyi uusia avoimia työpaikkoja vuoden 2018 aikana 30 395 kappaletta, mikä on yli 3 300 enemmän kuin edellisvuonna. Viime joulukuun aikana ilmoitettiin avoimeksi 2 064 työpaikkaa, mikä on 11,9 prsenttia viime vuotta enemmän. Parhaiten uusia työpaikkoja avautui joulukuun aikana Kuopiossa (1 537), Varkaudessa (209), Iisalmessa (70) ja Siilinjärvellä (65). Työnhakijoita on Pohjois-Savon TE-toimistossa tällä hetkellä yhteensä 26 624, joista noin 12 000 on työttömiä. Loput hakijoista on joko opiskelijoita tai hakee toista työpaikkaa.

Pohjois-Savon TE-toimisto uskoo omiin vahvuuksiinsa auttaessaan hakijoita löytämään oman alansa.

‒ Tällä sektorilla on hyvä yhteistyö toimijoiden kesken, täällä on eri tavalla tekemisen kulttuuri kuin ehkä jossain muualla päin Suomea. Toimimme esimerkiksi yrittäjien, Kauppakamarin, kuntien ja ELY-keskuksen kanssa ja yritämme yhdessä viedä asioita eteenpäin, Lahti kuvailee.

Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Soile Lahti kertoo, että etenkin uusia vakituisia työpaikkoja syntyy ilahduttavalla tahdilla.

TYÖTTÖMYYDEN LASKUN johdosta joillakin aloilla on syntynyt työnantajien kesken kilpailua parhaista työntekijöistä. Työnantajat pyrkivätkin antamaan itsestään helposti lähestyttävän ja aidon kuvan ja tuomaan itsensä työnhakijoiden luokse.

Yksi tapa kehittää yrityksen hyvää imagoa on osallistua Pohjois-Savon TE-toimiston MessiLive-lähetyksiin, joita työnhakijat voivat seurata joko paikan päältä tai netistä. Lähetysten aikana haastatellaan useita työnantajia ja yritysten työntekijöitä. MessiLive sai alkunsa Kuopiossa, ja se on sittemmin löytänyt tiensä myös Iisalmeen. Seuraavana suunnitelmissa on laajentaa palvelua Varkauteen.

Lähetysten tarkoituksena on antaa työnhakijoille aito ja rehellinen kuva työpaikasta, sen ilmapiiristä, esimiehistä sekä työntekijöistä. Samalla heille selviää, millaista esitelty työ on käytännössä. TE-toimiston asiantuntija suorittaa työpaikan haastattelun, joka on rento, aamu-tv-tyyppinen keskustelu, johon yleisö voi osallistua joko paikan päällä tai chatissa. Jälkikäteen on myös mahdollista käydä kahden minuutin pikahaastattelussa työnantajan kanssa.

‒ MessiLiven kautta on palkattu ihmisiä, jotka työnantajien mukaan eivät olisi erottuneet paperilla muista hakijoista. Paikalla käyminen on hyvä mahdollisuus päästä näytille ja osoittaa halua työskentelyyn, Lahti toteaa.

‒ Eräskin kasvava kuopiolainen yritys rekrytoi kahdeksan ihmistä yhden live-lähetyksen aikana, hän jatkaa.

Toisinaan parrasvaloissa nähdään myös ulkopaikkakuntalaisia työnantajia, mutta pääpaino on paikallisissa. Live-lähetykset ovat saaneet kansainvälisiäkin katsojia ihan Australiasta asti, mikä luo hyvät mahdollisuudet löytää monipuolista osaamista ympäri maailmaa.

MessiLiven kautta on myös huomattu, että monella hakijalla on vanhentuneita käsityksiä tietyistä aloista.

‒ Alat kehittyvät, ja siksi tarkoituksena on yrittää helpottaa rekrytointia purkamalla näitä vanhentuneita mielikuvia, Lahti kertoo.

TE-toimisto on uudistamassa toimintaansa ja palveluitaan Pohjois-Savossa, ja sitä varten asiakkailta on kyselty palautetta ja ehdotuksia. Henkilöstö tekee yhteistyötä johdon kanssa, ja suunnitelmien lopullinen muoto tulee olemaan selvillä kesän vaihteessa. Asiakkaat ovat toivoneet enemmän henkilökohtaista palvelua ja yrityskäyntejä, joita aiotaan lisätä uudistusten myötä. TE-toimisto aikoo myös sitoutua nopeampaan, asiakaslähtöiseen palveluun, jotta hakijoilla olisi nopeampi polku töihin tai osaamisen hankkimiseen.

TYÖNHAKIJAN TÄRKEIMPINÄ valtteina Lahti näkee aktiivisuuden ja sinnikkyyden. Joskus hän kohtaa hakijoita, jotka pääsevät usein kolmen parhaan joukkoon saamatta hakemaansa työpaikkaa.

‒ Tietysti se harmittaa, mutta ei pidä antaa periksi. Kyllä työ sieltä vielä löytyy, hän rohkaisee. Lahti neuvoo nuoria ottamaan ensimmäiseksi työkseen melkeinpä minkä tahansa työn, joka on edes jonkin verran omien tavoitteiden suuntainen. Se voi nimittäin olla ovi, joka avaa mahdollisuuden päästä unelmien työpaikkaan.

‒ Kun työhön suhtautuu avoimin mielin, voi se toimia alustana jollekkin muulle, hän päättää.

digimag
kuopio
pohjois-savo
työllisyys
työvoima
pohjois-savon työ- ja elinkeinotoimisto
työllistyminen
messiLive

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva