Kuopion keskus Kuopion sydän

Kuopion keskus Kuopion sydän

Teksti: Jere Lehtonen Kuvat: Pekka Vähäkangas, Jere Lehtonen
Toisin kuin jotkut ovat uumoilleet, keskustojen merkitys kaupungeille ei katoa hajautetun palvelukeskusmallin myötä. Esimerkkinä tästä on Kuopion keskusta, jonka maankuulu tori ja runsas palvelutarjonta pitävät sen eloisana ympäri vuoden.

Valtakunnallisesti ajatellen Kuopion keskusta kilpailee yritysten mielenkiinnosta toisten suurten kaupunkien kanssa. Paikallisella tasolla liike-elämää puolestaan vetää autoilijoita varten suunnitellut kauppakeskukset valtaväylien varrella.

Mitkä tekijät tekevät Kuopion keskustasta hyvän paikan yrittää?

- Täällä on perusasiat kunnossa. Kuopion keskustassa on selkeä ruutukaava ja kaupunkina Kuopion keskusta on kaikkein tiheimmin rakennettu, vieläpä pääkaupunkiakin tiheämpi, Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas kertoo.

- Sadan tuhannen asukkaan kaupunkina Kuopio on myös iso kaupunki. Täällä on ostovoimaa ja elinvoimaa.

Tilla Martikainen Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry:stä uskoo myös Kuopion kehitysmahdollisuuksiin.

- Edellytykset keskustan kehittämiselle ovat hyvät, Martikainen sanoo.

- Tämä tietysti vaatii yhteistyötä. Kaupungin, kiinteistönomistajien ja yrittäjien täytyy olla yhdessä mukana kehittämistyössä.
 

KEHITTÄMISYHDISTYS PYRKII kehittämään yhteistoimintaa näiden eri toimijoiden kanssa. Verkoston rakentamisen ohella yhdistys myös on itse toimija tiedottamisen ja tapahtumien järjestämisen kautta. Asukkaiden mielipide myös on yhdistykselle tärkeä; asukkaat halutaan mukaan esimerkiksi vaikuttamaan siihen, mitä tapahtumia keskustaan halutaan ja sitä kautta osallistumaan yhteishengen rakentamiseen.

- Ideoidaan sitä, mitä keskustalta halutaan, Martikainen sanoo.

- Itse haluaisin keskustan näyttäytyvän monipuolisena. Erilaisten tapahtumien tarjonta, autoista ja moottoripyöristä terveyteen ja muotiin saakka olisi omiaan houkuttelemaan ihmisiä Kuopioon ja keskustaan.

- Toki tälläkin hetkellä on paljon tapahtumia, joista ei välttämättä tiedetä ja Kuopion ravintolatarjonnan laajuuttakaan ei helposti käsitä.
 

TIEDONSAANTIA HELPOTTAMAAN yhdistys on kehittänyt kuopiontori.fi –sivustoa, jonka alle on tarkoitus koota keskusta-alueen tapahtumat helposti saataville.

- Kyseessä on keskustan kehittämisyhdistyksen ylläpitämä kaupunkiopas, joka auttaa löytämään Kuopion keskustan liikkeet ja palvelut sekä tarjoaa tietoa keskustan tapahtumista, pysäköinnistä, historiallisista kohteista, nähtävyyksistä, puistoista ja muista käymisen arvoisista paikoista -  siis yksi tiedonhakukanava, josta löytyy kaikki keskustaan liittyvä turisteja ja asiakkaita palveleva tieto.

- Myös uusien yritysten on helpompi nousta tätä kautta ihmisten tietoisuuteen, Martikainen lisää.

Kuopion tori luonnollisestikin on legendaarinen, eikä paikkakuntaylpeys erehdy pitäessään sitä Suomen parhaimpana. Kävelykeskustana tori ympäristöineen on niiden suosiossa, jotka eivät autolla juuri liiku. Näihin lukeutuu eläkeläisiä, joille pitemmät matkat eivät enää maistu, sekä nuoria, joilla ympäristötietoisuus on niin merkitsevä tekijä, ettei ajokortin ajaminen enää ole mikään itsestäänselvyys.
 

TORIPARKIN ANSIOSTA keskusta on samalla autoilijoidenkin helposti saavutettavissa. Samaan yhteyteen rakennettu alatori mahdollistaa ympärivuotisen mukavan asioinnin säästä riippumatta. Kun joukkoliikenne vielä ohjaa ihmisiä torille, tarkoittaa tämä, että Kuopion keskusta onnistuu yhtäaikaisesti olemaan lyhyiden kävelymatkojen palvelukeskus, että liikenteen kannalta helposti saavutettava liikekeskus.

- Kaupunkihan on paljon panostanut keskustan elävöittämiseen ja infrastruktuurin parantamiseen. Kiitos ja hatunnosto tästä on myös annettava yrityksille, jotka ovat tähän ennakkoluulottomasti lähteneet mukaan, Vähäkangas sanoo.

Myös yrittäjien panostus palveluntuottajana on merkittävä.

- Palvelusektorin merkitystä helposti vähätellään, mutta runsas ja monipuolinen palvelujen tarjonta – niin julkisten kuin yksityistenkin - houkuttelee ihmisiä, mikä taas puolestaan houkuttelee yrityksiä. Tämä on positiivinen kierre, Vähäkangas kuvailee.

- Uskon, että palvelurakentaminen on tulevaisuuden tekijä ja elinkeino.

Vähäkangas painottaa monipuolisuuden ohella myös kulttuurin monikerroksellisuutta yhtenä Kuopion keskustan oleellisimmista valteista.

- Erilaiset tapahtumat ja taiteen esilletuonti tuovat kaupunkiin myös matkailijoita ja turismia, Vähäkangas sanoo.
 

KESKUSTAA LUONNOLLISESTI kehitetään myös asuinpaikkana. Sen kehysalueen täydennysrakentaminen herättää kuitenkin myös jonkun verran vastustusta alueella jo asuvien keskuudessa.

- Tämä vaatii asennemuutosta: on hyväksyttävä erilaisuutta ja erilaisia elämänrytmejä, sekä tiheän elämisen ja tapahtumien synnyttämää äänimaisemaa. Kaupungin elämälle on löydyttävä tilaa, Vähäkangas toteaa.

- Toki nuoria voi viehättääkin keskusta, joka ei koskaan nuku. Itse näen sen tulevaisuuden trendinä, että hakeudutaan sinne, missä on paljon ihmisiä ja mahdollisuuksia.

Keskusta-alueen täydennysrakentaminen vaatii myös kehittämiskelpoisten alueiden löytämistä. Kuopion historiallista puurakentamista ei toki haluta hävittää.

- Keskustan tihentyminen on tärkeää, Martikainen sanoo.

- Mahdollisuus ainakin ylöspäin olisi rakentaa. Isot saavutukset lähtevät aina pienistä asioista liikkeelle. Motivaatiota ja halua kuitenkin tarvitaan.

- Keskustan kehittäminen on jokaisen asia.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva