Koulutus luo
hyvinvointia ja menestystä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Pixabay
Opiskelu ja kouluttautuminen parantavat terveyttä ja pidentäävät elinikää. Suuri osa suomalaisista uskoo koulutuksen tuovan menestystä myös kansainvälisesti.

Kevään tullessa varsinkin koulunsa päättävillä on edessään suuria päätöksiä. On aika viitoittaa tietä tulevaisuuteen hakemalla mieluiseen opiskelupaikkaan. Opiskelusta on aina hyötyä, sillä koulutusasteella on vaikutusta niin elinikään, palkkatasoon kuin työllisyysasteeseenkin.

Kouluttautuminen on yksi merkittävimmistä tulevaisuuden näkymien luojista. Oman osansa tuo vanhempien sosiaalinen asema ja koulutustaso, jotka osaltaan myös periytyvät vielä tänäkin päivänä. Ahkera opiskelu vaikuttaa suoraan työmarkkina- ja ammattiasemaan sekä sitä kautta myös tulotasoon ja tulevaisuuden taloudelliseen asemaan. Lisäksi koulutus muokkaa pitkällä aikajänteellä ihmisen tietoja, taitoja ja arvoja. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koulutustasolla on selkeä yhteys suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin. Vanhempien elämäntavat osin peritään, mutta varsinkin äitien kouluttautuminen suojaa lapsia henkiseltä pahoinvoinnilta. Valitettavasti pelkän peruskoulun suorittaneiden osuus työttömistä on suurin.

Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2017 teettämän tutkimuksen mukaan työmarkkinoiden kovinta valuuttaa ovat perinteiset tutkinnot ja ammattialat. Yliopistoista ja korkeakouluista valmistuneista parhaiten työllistyvät esimerkiksi opetus- ja kasvatustyötä, liiketaloutta ja kauppaa, oikeustiedettä, sosiaali- ja terveysalaa sekä lääketiedettä opiskelleet.

Koulutuksen uskotaan olevan avain myös tulevaisuuden Suomen kansainväliseen menestykseen. Suomalaisen Työn Liiton teettämän Made by Finland -kampanjatutkimuksen mukaan suomalaiset uskovat, että Suomi tulee menestymään koulutuksella. Lähes 40 prosenttia vastaajista mainitsee Suomen tärkeimmän menestystekijän olevan laadukas ja tasa-arvoinen koulutus. Varsinkin nuoret, alle 35-vuotiaat, luottavat koulutuksen tuomaan menestykseen. 

Korkeatasoinen koulutus ja teknologian laaja omaksuminen ja hyödyntäminen on pohjana osaamiselle, innovaatioille ja työelämän kehitykselle, joten niihin pitää panostaa sekä yhteiskunnallisella tasolla että yksilötasolla. Koulutuksen jälkeen tärkeimpinä menestystekijöinä suomalaiset pitävät puhdasta luontoa, ilmaa ja vettä sekä innovatiivisuutta, luovuutta ja tuotekehitystä.

 

Koulutus
opsikelu
menestys
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva