Kortti hallussa

Kortti hallussa
jo 17-vuotiaana

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Logistiikka-alalla opiskeleva voi saada ajokortin jo 17-vuotiaana. Samalla nuorelle kertyy enemmän kokemusta, näkemystä ja tietotaitoa.

Viime heinäkuussa voimaan tulleen lain mukaan henkilöauton ajokorttia varten voi aloittaa opiskelun jo 16-vuotiaana. Ammatillisen kuljettajakoulutuksen opiskelija voi saada henkilöauto- eli B-kortin jo 17-vuotiaana. Ikäpoikkeusluvan myöntää Traficom opintoihin kuuluvaa työharjoittelua tai työpaikalla oppimista varten.

Savon ammattiopistossa logistiikka-alaa opiskelevan 17-vuotiaan Jessica Pitkäsen tavoitteena on saada henkilöautokortti suoritettua kesään mennessä. Poikkeuslupaan tarvitaan muun muassa huoltajien suostumus sekä oppilaitoksen todistus ammatillisessa kuljettajakoulutuksessa olemisesta.

– Ajokortti helpottaa kesätöiden saamista ja tekemistä, kun pystyy muiden lailla osallistumaan hommiin, Pitkänen kertoo. Hän aloitti opiskelun viime syksynä ja tähtää yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattiin.

– Opinnot ovat olleet todella kivoja. Kaikkein parasta on päästä ajamaan erilaisilla koneilla, ja sitä haluan päästä tekemään lisää, Pitkänen hymyilee. Valmistuttuaan hän ohjaa esimerkiksi 25-metrisiä ajoneuvoyhdistelmiä kuljettaen erilaisia massatavaroita.

Opettaja Petteri Makkonen täydentää, että ajokortin avulla opiskelijat pääsevät esimerkiksi hakemaan ja viemään varaosia, paketteja ja muita kuljetuksia työssäoppimispaikoissaan. Hän näkee 17-vuotiaana saatavan ajokortin hyvänä asiana, sillä nyt oppia ja kokemusta on helpompi saada aiemmin ja pidempään.

– Ennen henkilö- ja kuorma-autokortti saatiin samaan aikaan. Nyt harjoitellaan tehtäviä ja asiakaspalvelutaitoja ensin pienemmällä autolla, minkä jälkeen opiskelijat ovat valmiimpia isomman auton rattiin, Makkonen kuvailee.

Savon ammattiopistossa logistiikka-alaa opiskelee nyt noin 250 opiskelijaa, ja ennusteet työllistymiselle ovat erinomaiset. Opintoihin otetaan yhteyshaun kautta noin 40 nuorta koulutodistuksen perusteella. Sen lisäksi ammattiopistossa aloittaa uusia opiskelijoita joustavasti ympäri vuoden. 

Jatkuvalla haulla voi hakea opiskelemaan ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa tai lisäkoulutusta ympäri vuoden. Haku on tarkoitettu muun muassa niille, jotka ovat jääneet yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa tai hakevat siirtoa toisesta ammattiopistosta, tai henkilöille, joilta puuttuu ammatillinen tutkinto. Lisäksi jatkuvan haun kautta tulee opiskelemaan esimerkiksi alan vaihtajia tai työelämässä jo olevia henkilöitä, jotka haluavat täydentää tai lisätä osaamistaan.

Savon ammattiopisto
Kuopio, Iisalmi,Toivala, Rissala, Varkaus
www.sakky.fi

Logistiikka
Koulutus
ajokortti
kuljettaja
sakky

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva