Koivusta on
moneksi

TEKSTI NMT/Sirpa korhonen Kuvat Anneli Viherä-Aarnio, shutterstock
Suomen metsien valtapuulajit ovat kuusi, mänty ja Suomen kansallispuunakin tunnettu koivu. Aikoinaan koivuja raivattiin pois, kun metsätalous suosi havupuita. Koivun monipuolisuus tiedostettiin vasta myöhemmin.
Kymmenen faktaa koivusta

1 Kansanperinteissä koivu löytyy niin kansanrunoista kuin koristeena keskikesänjuhlasta. 

2 Lämmitykseen koivu on ihanteellinen, sillä koivulla on korkea lämpöarvo ja se palaa tasaisesti räiskymättä.

3 Saunavastat on tapana valmistaa juhannuksena, kun lehdet ovat kehittyneet täyteen mittaan. Talven varalle vastat voi säilöä pakastimeen ja sulattaa hitaasti vastomishetkiä varten.

4 Lehtiä voi käyttää esimerkiksi teessä ja salaateissa makua antamaan. Lehdet toimivat myös lankojen värjäyksessä luonnollisena väriaineena ja niillä saadaan kauniin keltaisia sävyjä.

5 Mahla virtaa koivujen rungossa keväisin maan sulaessa. Sanotaan, että makein mahla saadaan kivisessä ja mäkisessä paikassa kasvavista koivuista. Mahla säilyy kylmässä noin vuorokauden.

6 Tuohesta valmistetaan käyttöesineitä sekä jalostetaan sisustusmateriaaleja. Ennen vanhaan tuohikatot olivat yleisiä, mutta nykyään tuohi on tunnettu lattiamateriaalina.

7 Pakurikääpä on koivun rungossa kasvava sienen aiheuttama kasvannainen, joka sisältää terveydelle hyödyllisiä ainesosia. Pakurista voi valmistaa esimerkiksi pakuriteetä liottamalla pakuripalaa kuumassa vedessä. 

8 Juurisienet, kuten karvarousku ja kantarelli, ovat syksyn herkkuja.

9 Koivuselluloosa on lyhytkuituista ja soveltuu havupuusellua paremmin painopaperin valmistukseen. Koivusellua on alettu käyttää myös tekstiilien pääraaka-aineena.

10 Ksylitolia valmistetaan koivun kuidusta, jota saadaan selluloosan sivutuotteena. Sen teollinen valmistaminen Suomessa aloitettiin 1972.

Koivua pidettiin vähäarvoisena puulajina vielä 1950‒60-luvuilla, jolloin pienikokoisille koivuille oli käyttöä lähinnä polttopuuna, joskin tukkipuista tehtiin vaneria. Tilanne muuttui, kun koivusta opittiin keittämään kannattavasti sellua. Jo 1800-luvun loppupuolella koivusta tehtiin sahatavaraa ja valmistettiin lankarullia. Koivujalostustoiminnasta lähti eteenpäin monipuolinen koivututkimus. Siinä on osaltaan selitys siihen, miksi koivua osataan käyttää monipuolisesti.

LUONNONVARAKESKUKSEN ERIKOISTUTKIJA Anneli Viherä-Aarnio kertoo, että koivu on Suomessa erityisasemassa; sitä on tutkittu monipuolisesti ja muun muassa koivun genetiikasta tiedetään paljon. Syy löytyy historiasta.

‒ Suomessa syntyi kaskiviljelyn seurauksena erittäin laajoja ja hienoja koivikoita ja koivuvaltaisia sekametsiä, joiden varaan kehittyi vaneriteollisuutta. Hyvälaatuisen raaka-aineen pelättiin loppuvan, ja 60-luvun alussa vaneriteollisuus tuli tukemaan koivun tutkimusta. Koivua opittiin viljelemään, kehitettiin taimituotantomenetelmiä ja käynnistettiin koivunjalostus viljelyaineiston perinnöllisen laadun parantamiseksi. Jalostuksen lähtöaineistoksi metsiköistä valittiin hyviä ja terveitä yksilöitä. Jalostuksella rikastetaan hyvää perimää, ja sillä on saatu selkeää parannusta metsänviljelyyn menevään aineiston kasvuun ja laatuun. 

KOIVUPUU ON kovaa, tasalaatuista ja kulutusta kestävää, joten se sopii siten huonekaluihin ja lattiamateriaaliksi.
Myös suomalainen design on saanut vaikutteita koivusta, niin puuaineena, kuin grafiikkanakin. Koivun esteettiset ominaisuudet, puuaineen vaaleus ja rungon valkoisuus ovat kiehtovia. Visakoivun persoonallista ja koristeellista ilmettä puolestaan suositaan käyttö- ja koriste-esineissä.

- Visakoivu on suomalainen erikoisuus. Sitä kasvaa harvinaisena muuallakin Pohjois- ja Itä-Euroopassa, mutta Suomessa siihen liittyvä kulttuuri on huippuluokkaa. Se on kotimaisen rauduskoivun periytyvä erikoismuoto, jossa puuaineeseen muodostuu koristeellisia tummia kuvioita. Se on erittäin arvokasta puuta ja eroaa muista myös hinnoittelussa. Yleensä puuta myydään kuutioina, mutta visakoivua kilohinnalla.

 

” Visakoivu on suomalainen erikoisuus. Sitä kasvaa harvinaisena muuallakin Pohjois- ja Itä-Euroopassa, mutta Suomessa siihen liittyvä kulttuuri on huippuluokkaa. 

Koivu
metsä
Luonto
kansallispuu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva