Koivumäen
Kartano
näkyy Kuopion liike-elämässä

Teksti Digimag/Sirpa Korhonen Kuvat: Digimag arkisto, Anne Laine, Harry Dunkel

KAUPPANEUVOS GUSTAF RANIN osti Koivumäen Kartanon tilan pakkohuutokaupasta vuonna 1869. Raninin liiketoiminnalla on ollut laaja vaikutus koko Kuopion alueen bisneselämälle. 

Gustaf Emanuel Ranin oli tukemassa kulttuuria muun muassa teatterin ja musiikin saralla. Hän perusti myös Koivumäelle yksityisen kansakoulun, josta tuli myöhemmin kunnallinen koulu. Raninin liiketoimiin sisältyi muun muassa vahva osallisuus Kuopion Säästöpankin ja Telefooniyhdistyksen perustamiseen. Testamentissaan hän määräsi Pohjois-Savon kansanopistolle pesämunan ja oppilaitos rakennettiin Koivumäen kartanon maille.

– Gustaf Ranin oli edelläkävijä monellakin alalla. Hän oli kehittämässä uusia liiketoimintoja ja oli muutenkin visionääri, joka sai aikaiseksi paljon uutta ja hyvää Kuopion talousalueelle. Ennen kaikkea hän oli rohkea, kehitti kaupankäyntiä monipuolisemmaksi ja kävi kauppaa myös kansainvälisesti. Lisäksi sosiaalisella puolella hän toimi monella saralla, perusti muun muassa monenlaisia yhdistyksiä, Koivumäen Kartanon isäntä Harry Dunkel kertoo.  

Idyllisessä kartanomiljöössä tuotettiin raaka-aineita alkoholijuomien, mehujen ja hillojen tuotantoon. Oy Gust. Raninin omistama Lignell&Piispanen vaikuttaa Kuopiossa edelleen. 

YHDESSÄ SATAVUOTIAAN SUOMEN kanssa viettää myös Koivumäen Kartanon päärakennus juhlavuottaan. Vuonna 1907 vanha kartanorakennus purettiin ja tilalle nousi uusi, nykyinen rakennus. Remontit ja uudistukset on toteutettu menneen ajan henkeä kunnioittaen. Nykyään Koivumäen Kartanolla kestitään vieraita kahdessa kerroksessa. Kolmas ja ylin kerros on yksityiskäytössä. Kartanon nykyinen olemus huokuu paikan historiaa ja rakennuksesta löytyy edelleen alkuperäiset Arabian kaakeliuunit.

 

Koivumäen Kartano
Koivumäenkuja 18, Kuopio 
Puh. 017 3614 291
kartano@koivumaenkartano.com
www.koivumaenkartano.com

Koivumäen Kartano
Bisnes

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva