Kevyt-
yrittäjyydestä

potkua
työmarkkinoihin

Teksti Digimag/Joona Paakkanen Kuvat Free-Laskutus Oy
Kevytyrittäjyyden suosio on moninkertaistunut 2010-luvulla. Joustavuutensa ansiosta se sopii modernin työelämän haasteisiin.

Kevytyrittäjien määrä on viisinkertaistunut muutamassa vuodessa. Nopea muutos johtuu ennen kaikkea modernin työelämän pirstaloituneesta luonteesta. Perinteisten työllistämiskeinojen oheen on tarvittu malleja, jotka tarjoavat työllistämiseen joustavuutta. Kevytyrittäjyys houkuttelee sekä helppoudellaan että turvallisuudellaan.

‒ Sekä yrittäjä että toimeksiantaja säästävät aikaa, kun byrokratia on ulkoistettu laskutuspalvelulle. Siten voi keskittyä tuottavuuden lisäämiseen oman ydinosaamisensa kautta, kertoo Free-Laskutus Oy:n toimitusjohtaja Joonas Tuompo.

Toimeksiannon ehdot kirjataan osapuolten väliseen toimeksiantosopimukseen. Tuompon mukaan sopimuksen yksityiskohdat ovat vapaasti neuvoteltavissa. 

‒ Perinteiseen palkkasuhteeseen verrattuna kevytyrittäjyys tarjoaa aitoa joustavuutta. Yrittäjästatuksensa ansiosta kevytyrittäjä voi tehdä asioita itselleen sopivimmin tavoin, Tuompo neuvoo.

SUOSIOSTA HUOLIMATTA kevytyrittäjien asemassa on parantamisen varaa. Tuompo mainitsee, että säädösvalmistelussa oleva yhdistelmävakuutus mahdollistaisi palkkatyön ja yritystoiminnan yhdistämisen työttömyysturvassa. 

‒ Siten kevytyrittäjä voisi kerryttää ansiosidonnaisen työssäoloehtoa sekä palkkatyöstä että yrittäjämäisestä työstä, Tuompo toteaa.

Lisäksi Tuompo mainitsee, että myös YEL-järjestelmään tarvitaan uudistusta yrittäjien työttömyysturvan turvaamiseksi. 

‒ Tutkimusten mukaan 79 prosenttia yrittäjistä haluaisi maksaa enemmän YEL-vakuutusta, mutta tulojen kausiluontoisuuden takia se ei ole kannattavaa. Olisi tärkeää saada uudistus voimaan kuluvan hallituskauden aikana, Tuompo korostaa.

KEVYTYRITTÄJYYDESTÄ KIINNOSTUNEILLE löytyy runsaasti tietoa yrityksen nettisivuilta. Vuonna 2015 perustettu helsinkiläisyritys tarjoaa valtakunnallisesti kattavan monipuolisen laskutuspalvelun, jonka avulla kevytyrityksen pyörittäminen on vaivatonta. Lisäksi yritys järjestää ympäri Suomea koulutuksia, joissa perehdytetään toiminnan saloihin. 

‒ Tulevaisuudessa toimintamme laajenee entisestään. Aloitamme Free-Yrittäjyys-nimisen kirjanpito-ohjelmiston Y-tunnuksellisille yrittäjille, sekä Free-Talent-nimisen markkinapaikan, jossa yritykset voivat helposti myydä ja markkinoida osaamistaan, Tuompo toteaa.

Free-Laskutus Oy
Perhonkatu 6 A, Helsinki
puh. 0203 323 45
asiakaspalvelu@freelaskutus.fi

Kevytyrittäjyys
free-laskutus
Joonas Tuompo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva