Kestävästi lujaa

betoni- ja 
rakennusbisnekseen

TEKSTI nmt/emma heinonen KUVAT Luja-yhtiöt
100-vuotiaassa Suomessa juhlitaan tänä vuonna myös 64-vuotiasta Lujaa. Vuonna 1953 Feliks Isotalo perusti Siilinjärvelle sementtivalimon, josta myöhemmin muotoutui perheyritys Luja.
Katso tämä!
Luja-yhtiöt lyhyesti
Perustettu vuonna 1953,Kolmannen polven perheyritys ja Suomen suurimpia rakennusalan konserneja,Henkilöstöä noin 1 600,Liikevaihto 434 miljoonaa euroa
Lujabetoni Oy
Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi
Fescon Oy
Hämeenkatu 9 05800 HYVINKÄÄ
Lujatalo Oy
Maaherrankatu 27 70101 KUOPIO
Luja-yhtiöt
Puh. 020 789 5111, www.luja.fi

Yritys panostaa tänä päivänä niin henkilöstön kuin asiakkaidensa kanssa yhdessä suunnittelemiseen sekä kestävään kasvuun. Luja-yhtiöihin kuuluvat rakennusliike Lujatalo Oy, betonialan yritys Lujabetoni Oy sekä rakentamisen kuivatuotteita valmistava Fescon Oy

Lujan perustaja Feliks Isotalo käytti tehtaansa ja tuotteidensa kehitystyössä ”nokkavainua”, joka oli hänen terminsä asiakkaiden tarpeiden kartoitukseen. Nokkavainu-ajatusta on yrityksessä jatkettu tähän päivään saakka. Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja sekä vuorineuvos Hannu Isotalon mukaan asiakkaiden, alihankkijoiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa yhdessä kehittäminen onkin Lujan valttikortti myös tulevaisuudessa.

Aktiivisen myyntityön ansiosta jo vuonna 1958 Lujabetoni sai merkittävän tilauksen Siilinjärven lentokentän uuden kiitoradan alle tulevista viemäriputkista.

1960-LUVUN lopussa Siilinjärvelle valmistui asuinrakennuselementtitehdas, joka oli yksi Suomen nykyaikaisimmista elementtitehtaista. Koko 60-luku oli Lujabetonille suurta kasvun aikaa, ja sen markkina-alue laajeni Kuopio-Iisalmi-Joensuu-akselilta Ouluun ja Kajaaniin saakka. 

Kuopion Haapaniemelle Luja perusti valmisbetonitehtaan, sillä kaupungissa sijainneet lukuisat rakennusliikkeet muodostivat laajan markkina-alueen. Kuopiossa Lujabetonilla oli käytännössä monopoli valmisbetonimarkkinoilla, joten kaupungin rakennusliikkeet perustivat oman valmisbetoniasemansa. Feliks Isotalon vastaveto tähän oli ryhtyä talonrakennusbisnekseen. Syntyi Lujabetonin rakennusosasto, joka myöhemmin muuttui Lujatalo Oy:ksi. Rakentamisen aloittamiseen yrityksessä vaikutti myös se, että 1970-luvun alkupuolella asuntoja tarvittiin valtava määrä maalta kaupunkiin muuttaville ihmisille.

70-luvulla Lujabetoni kehitti myös maanviljelijöiden kanssa uuden tuotteen, Lujafarmi-maatalouselementit. Lujafarmi-järjestelmästä tuli edelläkävijä maatilarakentamisessa.

1980-luvulla isot rakennusliikkeet lähtivät levittäytymään pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Lujabetoni lähti vastavetona levittäytymään Itä-Suomen ulkopuolelle, ostamalla ja perustamalla itsenäisinä tytäryhtiöinä toimivia rakennusliikkeitä ympäri Suomea. Näin yhtiön liikevaihto kasvoi 150 miljoonasta markasta miljardiin markkaan.

Myös korjausrakentamisen kysyntä kasvoi 80-luvulla. Lujatalolle perustettiin tuolloin korjausrakentamiseen erikoistunut yksikkö, Remonttiluja. Remonttilujan käynnistämästä toiminnasta on sittemmin tullut koko Lujataloon strategisesti tärkeä liiketoiminta-alue. 

1990-LUVUN laman aikana Luja jäi henkiin korkean omavaraisuutensa ansiosta. Laman jälkeen Suomessa alkoi voimakas sisäinen muuttoliike Etelä-Suomeen ja kasvukeskuksiin. Myös Lujan painopiste toiminnassa siirtyi vähitellen etelään. Lujabetoni perusti tuolloin Helsinkiin ensimmäisen ja hyvin uudenaikaisen valmisbetonitehtaansa. Vuonna 1991 rakennustoiminta ja betoniteollisuus eriytettiin omiksi yhtiöikseen. Yhtiöittämisen kautta syntyivät Lujabetoni Oy ja Lujatalo Oy.

Helsinkiin perustettiin Lujatalon alueyksikkö, joka lähti hitaaseen kasvuun. Vähitellen Lujatalon maine on kehittynyt Etelä-Suomessakin alan kärkikastiin, ja yritys on saanut hoidettavakseen isoja urakoita Vuosaaren satamasta aina Espoon sairaalan 123 miljoonan euron hankkeeseen.

2000-luvulla Lujabetoni laajensi toimintaansa muun muassa Tukholmaan ja Pietariin. 2010-luvulla Lujabetonissa vaihtuivat omistussuhteet ja kolmannen polven Isotalo valittiin yrityksen johtoon. 

Mikko Isotalon johdolla Lujabetoni lähti voimakkaaseen tuotekehitystyöhön. Lujabetoni onkin tuonut markkinoille vuosittain useita tuotteita, kokonaisvaltaisia järjestelmiä ja ratkaisuja. Kolmannen sukupolven aikana Lujabetoni on myös laajentanut toimintaa entistä vahvemmin Ruotsiin ja Venäjälle.

- Perheyhtiöissä jatkuvuus toimii liiketoiminnan johtamisen punaisena lankana. On tärkeämpää varmistaa yrityksen säilyminen pitkällä tähtäyksellä, kuin ottaa suuria riskejä tai pyrkiä nopeaan kasvuun, Hannu Isotalo kertoo.

Luja-yhtiöiden aikajana
1953
Perustettu.
1968
Asuinrakennus- elementti- tehdas valmistui.
1969
Lujabetonin rakennus-osasto syntyi.
1976
Ensimmäiset Lujakodit valmistuivat.
1984
Perustetiin Fescon Oy.
1991
Rakennustoiminta ja betoniteollisuus omiksi yhtiöikseen (Lujabetoni Oy ja Lujatalo Oy).
2001
Ostettiin Suur-Tukholmasta teollisuustontti.
2004
Osti Tervakosken Betoni Oy:n.
2005
Lujapalvelut Oy perustettiin.
2007
Ostettiin valmis- betoni- tehdas Pietarista.
2011
Lujapalvelut Oy myytiin.
2012
Ostettiin elementti- tehdas Ruotsista.
Luja
yritystarinat
menestystarinat
kuopio
rakennusala
rakentaminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva