Kehity ja uskalla muuttua

Kehity ja uskalla

muuttua

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Hanni-Mari Larronmaa kertoo, että opiskelusta työn ohessa on hyötyä sekä itselle että koko organisaatiolle.

Opinnot työn ohessa sopivat esimerkiksi niille, jotka haluaisivat päästä työssään eteenpäin, ja vahvistaa osaamistaan ja ovat kiinnostuneita alastaan. Monimuoto-opinnot on suunniteltu siten, että parhaimmillaan omaa työtään tekemällä kerää opintopisteitä, saa uutta oppia itselle sekä kehittää organisaatiotaan.

– Normaalissa arjessa kehitystehtäviin ei yleensä paneudu niin syvällisesti, kahlaa uutta tietoa ja analysoi sitä oppimistehtäviksi, kertoo Palvelualan opiston rehtori Hanni-Mari Larronmaa. Larronmaa tietää mistä puhuu, sillä hän opiskeli töidensä ohessa EMBA-ohjelman.

Kaksi ja puoli vuotta kestävässä koulutusohjelmassa käsitellään muun muassa johtamisen, asiakkuuksien, talouden ja strategian osa-alueita. Työnantaja näki, että Larronmaan opiskeluista on selkeästi hyötyä niin Larronmaalle itselleen kuin koko organisaatiollekin. Niinpä koulutukselle näytettiin vihreää valoa. 

– Olen toiminut rehtorina vuodesta 2013 asti ja sitä ennen apulaisrehtorina. Aiemmin suoritin johtamisen erikoisammattitutkinnon, senkin töiden ohessa, mutta nyt tuntuu, että kaipasin johtamiseen lisäoppia, kuvailee Larronmaa syitään lähteä uudelleen koulunpenkille.

OPINNOT RAKENTUIVAT kerran kuussa olevista lähipäivistä ja oppimistehtävistä. Larronmaalla opintoihin kului jonkin verran sekä työ- että vapaa-aikaa. Monen pallon ilmassa pitämisen salaisuudeksi hän kertoo suunnitelmallisuuden: kun opintojen lähipäivät, seminaarit ja palautuspäivät ovat tiedossa, ne kannattaa heti kirjata kalenteriin.

– Suunnitelmassa kannattaa pysyä, jolloin opinnot rytmittyvät tasaisesti. Jouduin siirtämään ainoastaan yhden seminaarin, eli jouston varaa kannattaa kuitenkin jättää, Larronmaa vinkkaa.

Larronmaa kertoo myös varanneensa kalenterista kaikki lauantaiaamupäivät oppimistehtävien tekemiselle, joten opintoja ei ollut tarpeen tehdä niin paljon iltaisin. Kun kaikki oppimistehtävät liittyivät oman talon asioihin, pystyi myös työaikaa hyödyntämään opinnoissa jonkin verran.

– Aikuisopiskelijana joutuu laittamaan itsensä eri lailla likoon, mutta siitä myös saa itse paljon. Nyt oppimistehtävien vaikutukset näkyvät nopeammin, koska ne liittyvät kiinteästi omaan työhön. Nuorena joutuu muistamaan, että opintojen hyöty tulee myöhemmin, eikä kaikki ole tässä ja nyt, pohtii Larronmaa.

 

Larronmaan vinkit aikuisopiskeluun

1 Aikatauluta
Opinnoista on helppo lipsua, mikäli niitä ei kalenteroi samalla lailla kuin muitakin menoja.

2 Hyväksy muutokset
Joskus väsyttää, joskus tulee töissä kiiresuma. Jätä aikatauluihin sen verran joustoa, että elämä mahtuu väliin.

3 Pyydä apua
Jos opinnot tökkivät tai kehitystehtävä ei yksinkertaisesti avaudu, niin kannattaa sparrailla muiden ryhmäläisten tai kouluttajan kanssa. Myös opintosuunnitelmaa kannattaa tarkastella välillä.

4 Löydä sisäinen motivaatio
Vaikka juuri nyt motivaatio olisi hukassa, kannattaa miettiä kauemmas, mitä opinnot antavat. Tarvittaessa opintoja voi myös räätälöidä ja valita itselleen paremmin maistuvia kursseja.

Raskaimmaksi asiaksi Larronmaa kuvailee opinnoissaan päättötyötään. Aiheen prosessointiin meni paljon aikaa, sillä sen pitäisi olla itselle mielenkiintoinen, mutta myös hyödyttää opinnot maksavaa työnantajaa. Ajatuksien ja ideoiden pallottelun jälkeen hän päätyi kehitystehtävään, jossa palvelumuotoilun avulla pureuduttiin ammatillisen opintojen henkilökohtaistamiseen ja avattiin sitä.

– Kehitystehtävä vaati paljon panostamista. Toisaalta vetämieni ryhmähaastatteluiden avulla saimme nopeasti tietoa, joka vietiin suoraan henkilöstölle ja käytäntöön, Larronmaa kertoo.

Opiskeluiden parasta antia olivat kehittämistöiden lisäksi lähipäivät. Lähiopetuksessa sai olla vertaistensa kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin monilta eri aloilta. Larronmaa kertoo kaikkien painineen samojen asioiden parissa, joten muilta sai hyviä vinkkejä omiin kehitystehtäviin. 

– Samalla tuli tasapainoa arkeen. En koskaan lähtenyt vastentahtoisesti lähiopintoihin, hymyilee Larronmaa.

MUUTTUVASSA TYÖELÄMÄSSÄ kannattaakin omasta osaamisestaan pitää huolta ja päivittää sitä aina tarpeen tullen. Uudet opit taskussa työarkeen saa varmasti paljon uusia 
ideoita ja inspiraatiota.

Larronmaalle yksi tärkeä oivallus tuli strategiatyössä. Luennoitsija käänsi strategisen ajattelun päinvastoin: kaikki lähtee asiakkaasta. Organisaatiosta päin lähtevä strategiatyö saa nyt jäädä unholaan, kun Larronmaan kehittämät asiakasprofiilit otetaan käyttöön.

– Seuraavaksi meillä on alkamassa uusi strategiakausi, joten aion kaivaa koulutuksestani saamani opit esiin, visioi Larronmaa.

Kaiken kaikkiaan koulutus vahvisti Larronmaan omaa näkemystä tavastaan johtaa. Hän uskoo, että organisaatioissa kannattaa pitää se, mikä on hyvää ja mikä toimii, mutta rohkeasti muuttaa niitä asioita, jotka eivät toimi.

– Täytyy uskaltaa myös muuttua, summaa Larronmaa.

Bisnes
Bisnes2020
opiskelu
kouluttautuminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva