Kaupunki
varautuu
kasvuun

Teksti Digimag/heta jyrälä Kuvat Pixabay, Studio Liisa/Eveliina Immonen
Kuopio kasvaa ja kehittyy hurjaa vauhtia, mihin kaupunki varautuu järjestämällä runsaasti tilaa yrittää.

Kuopion kaupungin keskeinen tehtävä on toimia yritystoiminnan kasvun ja kehittämisen mahdollistajana. Hyvästä tonttivarannosta huolehditaan jatkuvasti. Kaupungin ennustetaan kasvavan 12 000 asukkaalla vuoteen 2030 mennessä. Kasvu merkitsee myös yritysten ja työpaikkojen määrän lisääntymistä.

– Kuopio kiinnostaa valtakunnallisesti, ja varsinkin erilaiset palveluyritykset haluavat sijoittua tänne. Lisäksi Finnpulpin valmisteluhanke on lisännyt yritystonttien kysyntää Kuopion ympäristössä, kertoo yritysasiamies Mika Raatikainen Kuopion kaupungin yrityspalvelusta.

Toukokuussa Elävät Kaupunkikeskustat ry julkaisi Suomen 34:n keskustan elinvoimatiedot. Tutkimuksessa seurataan kaupunkikeskustojen elinvoiman kehittymistä seuraamalla tyhjien liiketilojen määrää. Kuopiossa tyhjiä liiketiloja on vain 6,9 prosenttia, mikä on alle valtakunnallisen keskiarvon (10,1 prosenttia).

– Tutkimuksen pohjalta on hyvä pyrkiä entistä parempaan täyttöasteeseen. Keskusta-alueen elävöittäminen ja uusi täydennysrakentaminen tuo alueelle enemmän ihmisiä, jolloin myös palveluita tarvitaan enemmän, Raatikainen kertoo.

LÄHIAJAN HANKKEISTA merkittävin on Pienen Neulamäen yritysalueen laajentaminen. Kaupunki on ostanut alueelta lisää maata kymmeniä hehtaareita, ja maa-alueiden kaavoitus käynnistyy ensi talvena. Uusia tontteja pk-yritysten tarpeisiin lisätään ensi kesään mennessä. 

Savilahden kaavoituksen tavoitteena on saada yritystonttivarantoa monipuolistetuksi siten, että myös pk-yritysten omiin tarpeisiin olisi jatkossa tontteja tarjolla.

Erityisesti vapaa-aikaan liittyvien toimintojen lisääntymiseen on varauduttu kaavoittamalla Bellanrannan alueelle useita yritystontteja. Niille voi rakentaa majoitustilaa tai liiketilaa esimerkiksi veneilyyn liittyville palveluille. Katurakentaminen, joka mahdollistaa tonttien luovuttamisen, käynnistyy ensi keväänä.

MATKUSTAJASATAMAN ALUEEN infran kehittäminen on toinen matkailun toimintaedellytyksiä kantakaupungissa vahvistava hanke. Kauppakadun päässä olevaa aallonmurtajaa päästään laajentamaan muun muassa saunamaailmaa ja ravintolalaivakaistoja varten vielä kuluvan syksyn aikana.

Liiketilaa etsimässä:

Paras tapa käynnistää toimitilojen hankkiminen on ottaa yhteyttä Kuopion kaupungin yrityspalveluun sekä tutustua yrityspalvelun ylläpitämään vapaat toimitilat -rekisteriin osoitteessa toimitilat.kuopio.fi

Rekisteri on maksutta kaikkien nähtävillä, ja sieltä voi hakea itselleen sopivaa tilaa erilaisin kriteerein. Myös vapaat yritystontit löytyvät yrityspalvelun verkkosivuilta. Lisäksi BusinessKuopion sivuilta löytyyvät muut sijoittumispalvelut www.businesskuopio.fi/yrityspalvelut/sijoittumispalvelut

Liiketilan valintaan vaikuttaa toiminnasta riippuen sijainti, hyvä saavutettavuus, tilojen soveltuvuus tai kuinka näkyvällä paikalla liiketilojen tulee olla. Yrityspalvelu auttaa mielellään tilaratkaisujen löytymisessä.

Puijolla on menossa laajalla rintamalla kehityshankkeita. Urheilulaakson alueella kaupunki parantaa yrityksien toimintaedellytyksiä liikunta-aktiviteetteja varten kentästöjä, reitistöjä ja pysäköintipaikkoja rakentamalla. Myös Puijo Areenaa varten ovat tontin esirakentamissuunnitelmat valmiina. Antikkalaan suunnitellun yksityisen laskettelukeskuksen ja lähiliikuntapaikan käynnistymiseen on varauduttu.

TAHKON MATKAILUKESKUKSESSA on useita vuosia ollut positiivinen vire, joka näkyy hyvin myös matkailutilastoista. Uusia aktiviteetteja on tänäkin vuonna julkaistu useita. 100 miljoonan euron suurhanke, keskustan kehittäminen, on piirustuspöydällä alueen maanomistajien kanssa. 

 

Kuopion kaupunki
Mika Raatikainen
kasvu
liiketila
vapaa-aika

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva