Kansainvälisyys voimavarana

Teksti digimag/Marlene Sanoukian Kuvat UEF kuvapankki ja digimag/Sara Pakarinen
Itä-Suomen yliopisto (UEF) on monitieteinen ja opiskelijakeskeinen tiedeyliopisto, jolle kansainvälinen yhteistyö ja kansainvälistyminen ovat ensisijaisen tärkeitä.

Kansainvälisyys on yliopistojen toiminnalle luontaista, sillä tutkimus ja koulutus edellyttävät maailmanlaajuista verkostoitumista ja yhteistyötä yliopistojen kesken.

UEF:in rehtorin Jukka Mönkkösen mukaan tutkimus on jo pitkään ollut toimintaympäristöltään kansainvälistä. – Tutkijamme tekevät yhteistyötä muiden alansa tutkijoiden kanssa kansainvälisissä verkostoissa. Yliopistoon rekrytoidaan kansainvälisiä tutkijoita, ja omat tutkijamme käyvät ulkomaisissa yliopistoissa tekemässä tutkimustyötään, Mönkkönen kuvailee. UEF:illa onkin kansainvälisen huipputason tutkimusalueita. 

– Tutkimusyhteistyö lähtee liikkeelle tutkijoista ja heidän intresseistään. Keskiössä on aina pyrkimys parempaan ja vaikuttavampaan tutkimukseen, tähdentää UEF:in kansainvälisten asioiden johtaja Riitta Keinänen.

UEF:in vahvuutena on myös koulutusvienti, johon kuuluvat maisteriohjelmien lisäksi tilauskoulutukset. Tilauskoulutuksista esimerkkeinä ovat parhaillaan meneillään olevat saudiarabialaisten ja namibialaisten opettajien koulutukset. Koulutusvientiyhteistyötä tehdään UEF:in, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston ja Åbo Akademin muodostaman Finland University Oy:n kautta. 

– Suomalainen koulutus on kansainvälisesti erittäin korkeatasoista ja kilpailukykyistä. Pystymme Suomessa tarjoamaan mitä parhainta koulutusta kenelle tahansa ja mistä tahansa kotoisin olevalle lähestulkoon missä oppiaineessa tahansa, Mönkkönen painottaa.

KANSAINVÄLISIÄ MAISTERIOHJELMIA UEF:issa on noin 20 ja tohtoriohjelmia 15. Niissä opetus on täysin englanninkielistä, ja ohjelmat ovat avoimia sekä ulkomaalaisille että suomalaisille opiskelijoille.

Keinäsen mukaan kansainvälisyys korostuu myös UEF:in arjessa. Ulkomaalaisten tutkijoiden ja tutkinto-opiskelijoiden lisäksi yliopistossa on vuosittain satoja kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita. Myös omia opiskelijoita käy runsaasti vaihdossa ulkomaisissa kumppaniyliopistoissa.

Keinänen tähdentää, että kansainvälinen jakso opintojen aikana tuo opiskelijalle myös sellaisia henkilökohtaisia taitoja ja valmiuksia, joita on vaikea mitata opintopisteillä. Esimerkiksi monipuolinen kielitaito ja kyky toimia itsenäisesti kansainvälisessä yhteisössä ovat työnantajienkin arvostamia asioita. Mönkkösen mielestä kansainvälisyys antaa todella paljon. 

– Tutkimukseen saadaan osaajia, jotka vahvistavat tutkijakuntaamme. Lisäksi yhteistyö jo sinänsä johtaa yleensä parempiin tuloksiin kuin vain omissa porukoissa tekeminen. Yliopiston tavoitteena on entisestään vahventaa kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoja sekä lisäksi kasvattaa lähivuosina myös ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää. Tahto voimakkaaseen kansainvälistymiseen on vahva.

Itä-suomen yliopisto
Yliopistonranta 1, Kuopio 
Puhelinvaihde 0294 45 1111
www.uef.fi

 

 

kansainvälistyminen
UEF
Yliopisto
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva