Kansainvälistys suomen sisällä

Yritys voi kansainvälistyä myös
Suomen sisällä

TEKSTI Digimag/teemu viemerö KUVA digimag/sara pakarinen
Kansainvälistyvä yritys vaatii ennen kaikkea paljon työtä ja resursseja, mutta myös perehtymistä sekä uuden asioiden oppimista kouluttautumisen merkeissä. Kansainvälistä koulutusta tarjoava EURES on auttanut useita Pohjois-Savon kansainvälistyviä yrityksiä.

Kansainvälistyminen on osa yrityksen kehittämistä. Sanana kansainvälistymiseen liitetään muun muassa osto- ja jakelukanavien rakentaminen, alihankintaa ulkomailta ja verkoston rakentaminen rajojen yli, mutta se pitää myös sisällään ihmisläheisemmät tekijät.

Kansainvälistymistä voidaan tehdä myös Suomen sisällä niin  vieraiden kielten, kulttuurin ja kauppatapojen opiskelulla kuin ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamisella ja perehdyttämisellä omaan maahamme ja työkulttuuriin.

Kansainvälistävää koulutusta ja rekrytointipalveluita tarjoava EURES on Euroopan talousalueen julkisten työnvälityspalveluiden verkosto, johon kuuluu lähes tuhat asiantuntijaa. Suomen haaran useat 
asiantuntijat toimivat TE-toimistoissa ympäri maan, ja sen toimintaa ohjaa työ- ja elinkeinoministeriön Laura Perheentupa.

Pohjois-Savon TE-toimiston asiantuntija Vesa Liesivuori auttaa Pohjois-Savon alueella yrityksiä hakemaan ammattilaisia ulkomailta sekä kouluttaa kansainvälistyviä yrityksiä tehokkaaseen tiimityöhön.

 ‒ Yritykset voivat kansainvälistyä kahdella tapaa – niin ulkomailla vienti- ja tuontimarkkinoilla kuin myös kotimaassakin työyhteisöllisin tavoin. Ensimmäisessä tapauksessa voimme olla ulkomaille laajentavan yrityksen apuna monin erilaisin tavoin, jotta löydämme ja saamme aikaiseksi tarvittavan ja toimivan työyhteisön. Tässä suhteessa EURES on tehokas verkosto, jolla voimme olla yhteydessä muiden maiden asiantuntijoihimme. Kansainvälistyvät yritykset yleensä hakevat osaajiltaan paikallista kielitaitoa ja tuntemusta niin paikallisista tavoista kuin myös yhteyksistä, Liesivuori kertoo.

‒ Kotimaan kansainvälistymisessä tarjoamme rekrytoinnin ohella muun muassa Työpaikkasuomi-koulutusta ja kansainvälisiä työyhteisövalmennuksia, joihin lukeutuu esimerkiksi suomen kielen kielikoulutus yritysten ulkomaalaistaustaisille työntekijöille. Jokaista koulutusta voidaan räätälöidä yrityksen, sen palveluiden ja valmistettavan tuotteiden tarpeen mukaan. Yritys maksaa vain 30–50 % valmennusten ja koulutusten kokonaishinnasta.

Loppuosuus on de minimis -tukea, josta vastaa Työvoiman liikkuvuus Euroopassa (ESR) -hanke. Kansainväliset yritykset saattavat laajentaessaan kohdata kotimaassa työvoimakapeikkoja, jolloin tarvittavaa erikoisosaajaa täytyy hakea ulkomailta. Näissä tilanteissa palvelumme ovat yrityksille erittäin tärkeää, Liesivuori jatkaa.

KOULUTUKSEN ALKUVAIHEISTA lähtien opettaja on mukana arvioimassa ja räätälöimässä henkilökunnalle tarvittavaa koulutusta aina laitekohtaisesta opetuksesta kieliopetukseen. Kielitaidon karttuessa työntekijät kehittyvät ammatissaan nostaen työmotivaatiota ja -tehokkuutta sekä integroituvat yhteiskuntaan muodostaen samalla pitkäaikaisen työsuhteen.

Koulutuksilla voidaan kouluttaa myös esimiesten valmiuksia toimia monikulttuurisissa työympäristöissä.

TE-Toimisto / EURES-palvelut
Kallanranta 11, KUOPIO
www.te-palvelut.fi/eures
www.eures.europa.eu

 

kuopio
nmt
EURES
pohjois-savo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva