Kansainvälistyminen 
avaa uusia uria

TEKSTI Digimag/Sisko Korhonen KUVAt Digimag/sara pakarinen
Kansainvälisille markkinoille ei tarvitse lähteä yksin – asiantuntijat auttavat yritystä eteenpäin.

Kun kustannukset kasvavat ja lähimarkkinoilta ei löydy kasvamismahdollisuuksia, voivat ulkomaanmarkkinat auttaa yritystä laajentumaan ja menestymään.
Kansainvälistymistä suunnittelevan on aivan ensimmäiseksi huomioitava yrityksen tilanne.

Ilman kunnossa olevaa taloudellista tilannetta kotimaassa on vaikea haaveilla kansainvälisille markkinoille lähtemisestä.

‒ Vahva pohjatyö antaa paremmat mahdollisuudet onnistua, sanoo Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen yrityspalvelupäällikkö Jari Vitikainen.

Kun perusasiat ovat kunnossa, on aika ottaa yhteyttä alan asiantuntijoihin. Taustatyön tekeminen on avainasemassa kansainvälisille markkinoille lähtiessä.

‒ Suomalaisille yrityksille tyypillinen ongelma on se, että mennään tuote edellä, eli uskotaan liikaa tuotteen menevän itsestään kaupaksi. Pitäisi tutkia markkinoita ja selvittää asiantuntijoita hyödyttämällä, onko tuotteelle kysyntää, Vitikainen neuvoo.

ELY-keskus tarjoaa yritysten kehittämispalveluja. Alkuvaiheen konsultointipalvelussa ulkopuolinen asiantuntija auttaa yritystä laatimaan strategian sekä liiketoiminta- ja kansainvälistymissuunnitelman.

Jos yrityksellä on tarvetta isommalle kansainvälistymiseen tähtäävälle hankkeelle, kannattaa siitä laatia kattava suunnitelma. Yrityksen kehittämisavustuksen tai Tekesin rahoitusten avulla yritys voi saada rahoitusta kansainvälistymiseen tai toiminnan kehittämiseen tähtääviin hankkeisiin.

Vuoden tai kahden pituisen hankkeen aikana yritys voi tehdä erinäisiä toimenpiteitä, kuten käydä messuilla tapaamassa ja etsimässä mahdollisia asiakkaita ja jälleenmyyjiä sekä luomassa kontakteja.

Laajempaa kansainvälistymisapua tarjoava Team Finland on eri yrityspalvelutoimijoiden muodostama verkosto.

Esimerkiksi Finnvera voi järjestää yritykselle lainarahoitusta, kun taas Finpro tarjoaa neuvontaa vientiin liittyviin kysymyksiin. Alueen toimijat, kuten Kauppakamari ja kuntien elinkeinopalvelut, sekä ulkoministeriön kautta myös lähetystöt, ovat käytettävissä yritysten apuna. Mukana ovat lisäksi TE-toimisto, Savon Yrittäjät, oppilaitokset ja kehittämisyhtiöt.

Yritys voi ottaa yhteyttä mihin tahansa mukana olevaan organisaatioon, jolloin kysymyksille etsitään oikea taho vastaamaan. Jokaisessa maakunnassa on oma Team Finland -koordinaattorinsa. Pohjois-Savossa aloitti 1.11. uusi Team Finland -kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Markku Koponen.

Vinkkilista

Kartoita yrityksesi nykytilanne; vahvuudet ja heikkoudet.
– Ota selvää yrityksesi palveluiden, osaamisen tai tuotteiden kysynnästä maailmalla.
– Hyödynnä asiantuntijoiden palveluita verkostumisessa, rahoituksessa ja strategian luomisessa.
– Ota huomioon tuotteiden ja palvelujen sopeuttaminen kohdemarkkinoille.
– Päätä, toimiiko yrityksesi Suomesta käsin vai kohdemaassa paikallisesti.
– Seuraa markkinoiden kehitystä ja analysoituja tietoja. Ennakoi ja opi tunnistamaan mahdollisuudet ja vaikeudet.
 

Pohjois-Savon ely-keskus
Kallanranta 11, Kuopio
Puhelinvaihde 0295 026 500 
Asiakaspalvelu avoinna arkisin klo 8–16.15
www.ely-keskus.fi

kansainvälistyminen
kuopio
Ura
Finnvera

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva