Iloa toimia

yhdessä

Teksti ja kuvat: Tarja Anunti
Sihteeriyhdistys on valtakunnallinen kollegaverkosto, joka on täynnä aikaansaavia ja aikaansa seuraavia alansa ammattilaisia.

"Tehtävänimikkeet vaihtelevat, mutta asenne yhdistää. Se on yhdessä olemisen ja elinikäisen oppimisen ilo, sanoo sihteeriyhdistyksen koordinaattori Sari Ollikainen.

Sihteeriyhdistyksen tausta ja esikuva on jenkeissä. Vuonna 1960 yhdistys alkoi toimia kotimaiselta pohjalta ensin Helsingissä, josta toiminta on levinnyt vuosien aikana ympäri Suomen. Nyt alueellisia jaostoja on yhteensä kymmenen ja yhdistykseen kuuluu noin 1100 jäsentä.

- Luottamustehtävissä yhdistyksessä toimii noin 70 henkilöä ja aktiivisessa yhdistyksessä kaikki pyörii vapaaehtoisvoimin. Olen ainoa vakituinen työntekijä - se liima, joka yhdistää jaostot ja luottamushenkilöt, kertoo Ollikainen.

KUN YHDISTYKSEN jäsenet olivat aiemmin pääosin johdonsihteereitä, koostuu jäsenistö nykyisin hyvin monipuolisesta otoksesta sihteerin ja assistentin työnkuvissa työskenteleviä henkilöitä. Mukaan mahtuu myös opiskelijajäseniä.

- Sihteerintyö on hyvin monimuotoista. Se vaatii joustavuutta, sosiaalisuutta ja paineensietokykyä. Jäsentemme tehtäväkentät vaihtelevat alalta toiselle ja työnsisältöön voi kuulua yhtä lailla taloushallintoa, asiakaspalvelua, tapahtumanjärjestämistä kuin markkinointiakin. Koulutustaustaa emme jäsenistöltä selvitä, työtehtävät ratkaisevat.

Yhdistys toimiikin jäsentensä tukena työelämän alati muuttuvissa vaatimuksissa ja haasteissa. Se järjestää koulutuksia jäsenten
toivomista ja ajankohtaisista aiheista. Mukaan mahtuu toki huviakin. Siitä vastaa sekä kattoyhdistys että paikalliset jaostot. Usein yhdistystä kutsutaan erilaisille yritysvierailuille ja tutustumispäiville, joihin sisältyy yleensä sopiva määrä tietoutta ja huvia samassa hetkessä.

- Verkostosta on hyötyä itsensä kehittämisessä ja työtehtävien hoidossa. Täällä voi jalostaa sellaisia osa-alueita, joita ei välttämättä omassa työssä pääse oppimaan, mutta jotka kuitenkin auttavat arjessa. Esimerkiksi esiintyminen on yksi kullanarvoinen taito, jota opimme yhdessä. Moni löytää verkoston kautta hyviä ystäviä ja joskus jopa uuden työpaikan, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Anne Brandt.

JUTUNTEKOPÄIVÄNÄ SIHTEERIYHDISTYKSEN naiset ovat kokoontuneet Kuopion Scandic-hotelliin. Luvassa on kokonainen päivä kokouksia ja koulutusta kahdenkymmenen henkilön voimin.

- Päivällä kokoustetaan ja illalla rokataan, naiset nauravat.

Kaikki ovat pukeutuneet rennon huolitellusti. Hyvä olo kuplii läpi.

- Pukeutuminen on mielestämme erittäin tärkeä asia asiakaspalveluammatissa ja edustustehtävissä, mitä sihteerintyö usein on. Sopiva
asustus riippuu työpaikasta, työnkuvasta ja kulloisestakin hetkestä. Tietenkin jokainen persoona löytää ja etsii itselleen mieluisat
vaatteet, kertoo Kuopion jaoston vetäjä Sisko Atrokoski.

Naiset ovat yhtä mieltä siitä, että olennaista on säilyttää hyvä maku eikä provosoida liikaa. Siisteys on tärkeää ja perushygieniasta pitää huolehtia. Sihteeri on organisaationsa edustaja ja sopiva puvustus tuo uskottavuutta.

- Pukeutuminen on mennyt casuaalimpaan ja rennompaan suuntaan. Se on ehdottomasti kiva asia, pohtii Atrokoski.

VALTAOSA YHDISTYKSEN jäsenistöstä on naisia. Kaikkinensa sihteerin ja assistentin työkenttä on naisvaltainen. Mukana yhdistystoiminnassa on kuitenkin ollut myös miehiä ja he ovat yhtä lailla tervetulleita mukaan yhdistyksen toimintaan.

- Yhdistykseen sopivat kaikki sihteerintehtäviä tekevät naiset ja miehet. Haluamme, että jäsenillämme on hyvä olla tässä yhdistyksessä. Meidän tapaamisemme ovat aina voimaannuttavia.

Huhtikuussa vietetään kansainvälistä sihteeripäivää. Se on mainio hetki muistaa omaa sihteeriään tai assistenttiaan.

- Shampanjaa odotellessa, sanoo Atrokoski silmää iskien.

sihteeri
sihteeriyhdistys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva