Ihanat eläimet, 

mukavat asiakkaat

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: NMT Arkisto
Yrittäjyys ei aina ole helppoa. Jos työ on kuitenkin itselle mieluisaa ja palkitsevaa, haasteista ja hankaluuksistakin selviää.

Pieneläinklinikka Karvainen Kaveri on hoitanut eläimiä Siilinjärvellä vuodesta 2008, tarjoten lemmikkieläinten terveyden- ja sairaudenhoitoa rokotuksista ja erikoisruoista aina pehmytkudoskirurgiaan ja röntgentutkimuksiin saakka. Vuonna 2011 yrityksen puikkoihin siirtyi eläinlääkäri ja yrittäjä Hanna Purdy. Ihan ruusuilla tanssimista yrittäminen ei kuitenkaan Purdyn kokemuksen mukaan ole ollut.

- Tyhmyyksissään ostettiin, kun sopiva tilaisuus sattui, Purdy toteaa lakonisesti päätöksestä ryhtyä pyörittämään klinikkaa yrittäjänä.

- Ei siinä sen suurempaa tekijää ollut yrittäjyyden taustalla.

Yrittäjyyden oppiminen onkin ollut pitkä ja haastava prosessi.

- Kaiken, minkä yrittäjyydestä tiedän ja osaan tehdä, olen saanut oppia kantapään kautta. Ei sitä alkuun voinut tietää mitään yrittämisestä ja sen vaatimuksista, Purdy sanoo.

Yrittämisen haasteet ovatkin monet. Yrittämisen vapauden kääntöpuolena on vastuunkannon jääminen tyystin yrittäjän omille harteille.

- Työt voi tehdä niin kuin parhaaksi näkee, ja silloin kun ne on parasta tehdä, keneltäkään kysymättä, Purdy toteaa.

- Yrittämisen ylä- ja alamäet, sekä todelliset vastoinkäymiset, tuottavat kuitenkin syvää huolta.

Väliin klinikalla on myös ollut puute pätevistä työntekijöistä. Parisen vuotta sitten Purdyn ollessa äitiyslomalla, ei yritykseen meinannut löytyä eläinlääkäriä.

- Mitä vapaa-aikaa töiden ylitse jääkin, kaksi- ja puolivuotias neiti ne sitten vie, Purdy toteaa.

- Hevosharrastusta yritän jotenkuten pitää yllä. Eli eläimet täyttävät vapaa-ajankin, hän lisää hetken päästä.

Vaikka yrittäminen Purdyn sanojen mukaan viekin ajan, rahat ja mielenterveyden, ei hän kuitenkaan ole yrittämisestä luopunut, tai aikeissa luopua. Pikemminkin päinvastoin, klinikka avasi kolmas päivä kuluvaa elokuuta uusissa tiloissa.

- Isoin yritysostomme tähän asti, Purdy kuvaa.

- Päästiin kellarista pois. Uudet tilat tuovat paitsi avaruutta, myös siisteyttä, tarkoituksenmukaisuutta ja nykyaikaisuutta tomintaan.

Samalla Purdy sai järjestettyä itselleen kunnon konttorin. Nyt hänen mukaansa ensimmäistä kertaa ovat paperit järjestyksessä, eivätkä yhdessä pinossa.

- Kaiken panostuksen myötä tämä yritys tuntuu kuin toiselta lapselta. Vähän tyhmältä myös tuntuisi kaiken tehdyn jälkeen luovuttaa, Purdy toteaa.

Henkilökohtaisena motivaattorina Purdylle toimii myös paikallisen yrittäjyyden tukeminen.

- Miten sitä muutenkaan pidetään näitä reunakyliä pystyssä kuin yrittämällä? Sen eteen on kaikki tehtävä, ja olemmekin tehneet, hän sanoo.

Kyläyhteisössä työskentelemisestä Purdy myös nauttii. Erityisesti häntä ilahduttaa asiakkaiden mukavuus. Eläimet toki ovat yhtä ihania kaikkialla.

Ja töitä riittää.

- Epätoivoisesti yritän tässä hoitotyön välissä yritystä pyörittää, Purdy kuvailee kiirettä.

- Tasaista kasvua on ollut koko yrittämisen ajan töiden määrässä.

Siksipä onkin hyvä, että yrittämisen vaikeudesta huolimatta, Purdy rakastaa itse alaa ja sen töitä.

- Parasta mukavien asiakkaiden ja ihanien eläinten ohessa on se, että saa ja välillä myös onnistuu olemaan avuksi. Se tekee tekemisestä mielekästä.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva