Hyvän mielen
tekoja

Teksti ja kuvat: Tarja Anunti
Elävässä kaupassa myydään kunnostettuja kierrätystavaroita ja käsin valmistettuja pajatuotteita. Teolla on sekä yksilöllinen että yhteiskunnallinen arvo.

Tukeva-työvalmennussäätiön ydintehtävänä on työvalmennus, ja sen tavoitteena on toimia valmennettavien siltana parempaan tulevaisuuteen. Säätiö tarjoaa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, pitkäaikaistyöttömille ja maahanmuuttajille mielekkäitä ja innostavia töitä. Lisäksi se tarjoaa palkkatuettuja töitä ja opiskelijoiden harjoituspaikkoja.

- Meillä on monenlaisia ja tasoltaan vaihtelevia työtehtäviä. On myymälöitä, luova- ja tekstiilipajoja, puuverstaita, auto-, metalli- ja polkupyöräpaja, lounasravintola ja kierrätystoimintaa. Myös talon siivouksen ja remontit hoidamme itse, kertoo toimitusjohtaja Hannu Miettinen.

Säätiön viisi Elävä kauppa -myymälää ovat pullollaan ihastuttavia ja käyttökelpoisia tuotteita. Tuotteiden vaihtuvuus on suuri: koko ajan tulee uutta ja tehdään jotain uutta.

- Tuotteista osa on suoraan kierrätettyjä, osa korjattuja ja osa kierrätystuotteista uudelleen valmistettuja. Testaamme ja tarkistamme kaikkien tuotteiden kunnon, ja siten esimerkiksi kodinelektroniikalle on olemassa takuu, valottaa Miettinen.

Pajatuotteet valmistetaan mahdollisimman suurelta osin kierrätysmateriaaleista, mutta esimerkiksi jotkin korujen osat joudutaan ostamaan uutena. Pajojen kesätuotteet ovat oma asiakkaita erityisesti kiinnostava ryhmänsä.

- Luova- ja tekstiilipajalta tulee ihania kesätuotteita, kuten kierrätyskankaisia retrokesämekkoja sekä kauniita koruja. Niitä tehdään mitä mielikuvituksellisimmista materiaaleista, kuten vanhoista lusikoista, palapelin palasista tai vetoketjun osista. Ne ovat uniikkeja, eikä samanlaista varmasti tule missään vastaan, kertoo luovan pajan työvalmentaja Anne Kares.
 

ELÄVIEN KAUPPOJEN lisäksi säätiöllä on Siilinjärvellä Ekoraksa-myymälä, jossa myydään hyväkuntoisia rakennustarvikkeita ja tarjotaan myös pienimuotoisia remonttipalveluita.

Valtaosa valmennettavista ja kuntoutettavista on tyytyväisiä työssäolojaksoonsa. Jokainen heistä otetaan vastaan yksilönä, ja oman yksilö- ja työvalmentajan kanssa määritellään työjakson tavoitteet.

- Toiminnallamme on yhteiskunnallinen ja yksilöllinen arvo, Alle 30-vuotiaita nuoria jää jatkuvasti mielenterveydellisistä syistä eläkkeelle. Se on iso yhteiskunnallinen taakka. Me tarjoamme nuorille paikan, missä olla ja opetella elämän sekä työn sujumista. Kun kierrätystoiminta ja työnteko on yhdistetty tällä tavoin, voidaan puhua aidosti hyvistä teoista, muistuttaa Miettinen.

Kareksen mukaan työllistetyt kertovat usein saaneensa uutta elämäniloa ja vahvistusta omaan elämäntilanteeseensa sekä helpotusta fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen. Moni haluaisi tulla takaisin säätiölle töihin, vaikka onkin saanut valmiudet myös muussa työssä jaksamiseen. Tukevassa pätevät samat säännöt ja lainalaisuudet kuin muussakin työelämässä.

- Tällä kuntouttavalla tehtävällä on myös asiakkaalle merkitys. Usein kassalla kysytään, mihin rahat menevät. Kun kuullaan, että tämä tukee nuorten ja työssäkuntoutujien asiaa, ollaan siinä mielellään mukana, sanovat Miettinen ja Kares yhteen ääneen.

Asiakkaat tukevat toimintaa myös tuomalla kierrätettävää tavaraa ja materiaalia liikkeisiin. Melkein mitä vain voi tuoda. Kunhan se on hyväkuntoista tai uusiin pajatuotteisiin kierrätettävää. Sähköelektroniikkaa otetaan Kuopiossa vastaan myös huonokuntoisena ja rikkinäisenä.

- Työvalmennus on meidän ydinjuttumme. Talo on täynnä luovia ihmisiä, jotka pääsevät meillä toteuttamaan itseään. Työ tuo elämäniloa ja kasvattaa. Myymälä ja kierrätystoiminnot mahdollistavat toiminnan, korostaa Miettinen.

Aikajana
2009
Tammikuussa Tukevan toiminta alkoi. Elävä kauppa -nimi tuli ensimmäisenä keskustan myymälään helmikuussa.
2010
Myös muut Tukevan kaupat muutettiin Elävä kauppa-nimisiksi. Siilinjärvelle avattiin EkoRaksa-niminen rakennustarvikkeiden kierrätysmyymälä.
2012
Huhtikuussa Tukeva ja Elävä kauppa aloittivat toimintansa myös Leppävirralla.
2013
Helmikuussa Kuopion 3 Elävää kauppaa yhdistyivät nykyiseen pisteeseen Teollisuuskatu 1:een.
2014
Tammikuussa Tukeva ja Elävä kauppa aloittivat toimintansa Tuusniemellä ja Nilsiässä.

1. Kukan valmistus alkaa kierrätyskankaan valinnalla.

2. Seuraavaksi valitaan kankaaseen sopiva nappi.

3. Piirretään kankaaseen kaavat.

4. Leikataan kangaspala.

5. Taitellaan kangas.

6. Ommellaan useista kangastilkuista koostuva kukka kokonaiseksi.

7. Kiinnitetään nappi.

8. Vaikkapa rintakoruna toimiva kanzashi-kukka on valmis.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva