Hyvä tunne kantaa pitkälle

Hyvä tunne kantaa pitkälle

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Työstä tulee mielekkäämpää, kun siinä saa hyödyntää esimerkiksi harrastusten kautta syntynyttä osaamista.

Kalliohovin hoivakodissa aiotaan toteuttaa yhteisöllinen ikkunataideteos. Kyseessä on hoivakodin hoitaja Risto Kokon projekti, jonka tarkoituksena on kuvittaa asukkaille tärkeitä ja mielekkäitä asioita.

– Ajatuksena on lisätä yhdessä puuhaamista ja tekemisen meininkiä. Projektiin voivat osallistua kaikenkuntoiset eikä se vaadi suurempia valmisteluita – akryylimaali ja sapluunat vain esille ja hommiin, hymyilee Kokko.

KIPINÄN PROJEKTIN toteuttamiseen Kokko sai osallistuessaan Parasta Pohjois-Savoon! -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on muun muassa kouluttaa sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä sekä eri oppilaitosten opettajia hyödyntämään erilaisten luovien menetelmien käyttöä työssään.

– Kokonaisuuteen sisältyy vajaan vuoden kestävä täydennyskoulutus, jossa kerran kuussa on lähi-iltapäivä. Se koostuu teoriaosasta ja yhteisestä tekemisestä. Niistä saa aina inspiraatiota uusiin juttuihin, joita voi soveltaa omalla työpaikallaan. Lisäksi kouluttajat ovat muutenkin käytettävissä mentorointiin, kertoo Kokko.

Kokon työpaikka on jo valmiiksi taide- ja kulttuuripainotteinen, joten asukkaat ja henkilökunta oli helppo innostaa hankkeeseen mukaan. Kokon yksiköstä hankkeessa on mukana kaksi muutakin hoitajaa. Heidän ensimmäinen projektinsa on urheilupainotteisempi. Taustansa ja aiemman työkokemuksensa ansiosta Kokko innostui hankkeesta heti.

– Olen aiemmalta ammatiltani keraamikko. Kuutisen vuotta sitten päässäni alkoi kyteä ajatus, että voisin loikata uudelle alalle, jollekin millä on merkitystä. Nyt pääsen hyödyntämään kädentaitoja myös hoivakotiarjessa, iloitsee Kokko.

Kokko muistuttaa, että laulaminen, musiikki tai muu yhdessä tekeminen on aina lääkkeetön vaihtoehto. Omien kiinnostuksen kohteiden hyödyntäminen työelämässä tekee arjesta mielekkäämpää hoitajille, ja sitä kautta parannetaan myös asukkaiden viihtyvyyttä.

– Sotealan työntekijöitä kouluttamalla vahvistamme uutta tapaa tehdä hoivatyötä. Tavoitteena on, että hoitotyössä hyödynnämme paremmin taide- ja kulttuurilähtöisiä menetelmiä sekä huomioimme asiakkaiden osaamisen ja mielenkiinnon kohteet. Tätä näkökulmaa lisäämme myös sosiaali- ja terveysalan opetukseen. Kulttuuriset menetelmät tulevat olemaan osa työtä, kertoo hankepäällikkö Merja Laitinen.

Taidemenetelmien hyvinvointivaikutuksista on paljon tieteellistä näyttöä. Musiikki- tai liikemuistojen kautta syntyy positiivinen tunne. Tunne säilyy, vaikka muistisairas ihminen ei enää muistaisi, mistä tunne tuli. Ja hyvä tunne kantaa pitkälle. 

– Musiikki voi rauhoittaa aamutoimissa vastustelevaa tai rentouttaa tuohtuneen muistisairaan. Eikä sen tarvitse olla edes laulua – myös tavallinen puuhaaminen, kuten pöydän pyyhkiminen tai pyykkien viikkaus, voi tuoda ihmiselle onnistumisen kokemuksia, kuvailee Kokko.

PARASTA POHJOIS-SAVOON! on Itä-Suomen Hyvinvointivoimalan (VOIMALA) yhteishanke, jota hallinnoi Savon koulutuskuntayhtymä. Voimala-konsortiossa on mukana yhdeksän merkittävää pohjoissavolaista organisaatiota. Etelä-Savon ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta. Hankkeessa on mukana Savon koulutuskuntayhtymä, Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopion Konservatorio sekä Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopisto. 

Parasta Pohjois-Savoon -hanke
Hankepäällikkö Merja Laitinen
Puh. 044 785 8804
www.hyvinvointivoimala.fi

 

Kuvassa: Luovat menetelmät kiinnostavat Risto Kokkoa, Taunoa ja Merja Laitista. Taustalla on Johanna Rissasen yksikössä tuottama yhteisötaideteos.

#työ ja ura
Bisnes2020
Parasta Pohjois-Savoon!
hanke
sosiaali- ja terveysala
Koulutus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva