Havuselluinvestointi

maailman kärjestä

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuva: Finnpulp
Finnpulp valmistelee 1,4 miljardin euron havusellutehdasinvestoinnin toteuttamista Kuopioon. Biotuotantolaitos kattaa oman energiakäyttötarpeensa ja tuottaa bioenergiaa myös valtakunnan markkinoille. Hankkeen työllistävä vaikutus on alueellisestikin merkittävä.

Suomi on Luonnonvarakeskuksen mukaan Euroopan metsäisin maa ja metsävarat vain lisääntyvät edelleen. Puuvaroista noin 80 % on havupuuta, eli raaka-ainetta isonkin havusellutehtaan tarpeisiin pitäisi olla riittävästi. Näin uskoo myös Kuopion Sorsasaloon kaavaillun biotuotantolaitoksen tehtaanjohtaja Timo Piilonen Finnpulp Oy:stä.

- Kyllä Suomessa puuta on, kiitos pitkäjänteisen metsiin ja niiden hoitamiseen investoimisen. Jos metsävaroja ei hyödynnetä, se on kansantaloudellinen tappio, ja näin suorastaan tuhottaisiin edellisten sukupolvien työ.

Raaka-aineen saatavuuden lisäksi logistiikka on toinen keskeinen tekijä tehtaan Kuopioon sijoittumisen kannalta.

- Puunhankintasektori on täydet 360 astetta. Täällä on myös päärata, valtatie, valtakunnan sähköverkko ja riittävät vesivarat. Tällaiset paikat ovat tosi harvassa - ne varattiin jo yli 100 vuotta sitten, kun puuteollisuus Suomessa alkoi.

Tehtaan vuotuisen tuotantokapasiteetin arvioidaan olevan 1,2 miljoonaa tonnia sellua, mikä on tällä hetkellä 5 % maailman havusellumarkkinoista. Lisäksi on tarkoitus tuottaa 60 000 tonnia mäntyöljyä ja 1 TWh biosähköä valtakunnan verkkoon. Puuraaka-ainetta uusi tehdas tullee käyttämään 6,7 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

- Emme tarvitse toiminnassammekaan fossiilisia polttoaineita, koska kaikki saadaan puusta.

 

HANKE ETENEE Piilosen mukaan aikataulussa ja kaikki tähtää siihen, että rakentamaan päästään 2017 alusta ja 2019 tehdas alkaa tuottaa markkinasellua. Töitä riittää sekä rakennustyömaalla että tehtaan ollessa toiminnassa.

- Rakennusvaiheen huippu on arviolta 2000-2500 oman alansa ammattilaista, joista  suurin osa tulee muualta, mutta Kuopion seudun osaamista hyödynnetään myös. Sellukoneet tehdään pääsääntöisesti Suomessa, koska näin muun muassa aikataulujen hallinta on helpompaa. Rakentajia palveleva toiminta on tietenkin paikallista.

- Tuotantovaiheessa tehtaalla käy päivittäin töissä 240 henkilöä. Kun tähän lisätään suurin suora työllistävä vaikutus, joka tulee metsäpuolelta ja logistiikasta, saadaan arvioksi kaiken kaikkiaan 1500 työntekijää. Epäsuorasti töitä riittäisi tällöin 4000 hengelle.

tehdas
havusellu
työllistäminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva