Haaveet toteen yrittäjyydessä

Haaveet toteen yrittäjyydessä

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Jere Lehtonen
Heinäkuun alussa kuopiolaisessa pubissa vaihtui omistaja, kun Karoliina Pernu päätti kokeilla siipiään yrittäjänä ja samalla toteuttaa jo lapsuudesta asti mielessä kyteneen unelmansa.

Kuopiolaisen Mini Pubin perustanut Pernu on vielä untuvikko yrittäjämaailmassa, sillä kuukauden päivät toiminnassa ollut ravintola on hänen ensimmäinen yrityksensä. Pernun isällä puolestaan on monen kymmenen vuoden kokemus yrittäjyydestä, ja häneltä tytär onkin saanut paljon tukea ja apua alkutaipaleellaan.

- Alku on ollut myönteinen. Ensin jännitin jonkin verran sitä, että miten pärjään ja kuinka kaikki asiat hoidetaan. Isäni kuitenkin antoi minulle hyvän neuvon: tärkeintä on huolehtia siitä, että on asiakaspalveluhenkinen. Muuhun, esimerkiksi kirjanpitoon, saa aina apua, Pernu kertoo.

Pernu haaveili jo kahdeksan ikäisenä ravintolan perustamisesta. Silloisessa unelmien ravintolassa oli niin kahvila, pubi kuin ruokaravintolakin, joiden välillä Pernu haaveili liikkuvansa pyörivän baaritiskin avulla. Yläasteella nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan ammatti alkoi kuitenkin kiinnostaa, ja Pernu lähti opiskelemaan Tuusulaan.

- Siinä välissä tapahtui kaikenlaista, mutta sitten päädyin Rossoon töihin ja löysin itseni opiskelemasta ravintolakoulusta. Ajatus omasta ravintolasta on elänyt ajatuksissa myös aikuisena. Hetki vaan ei ole ollut oikea, ja olen ollut liian nuori.

SITTEN PERNU huomasi, että Kuopiossa on baari myynnissä. Hän pistäytyi paikalla ja totesi, että paikka on nätisti laitettu. Paikassa hurmasi pienuus, intensiivisyys ja rentous.

- Tämä on kohtaamispaikka, jossa ihmiset tykkäävät jutella ja nähdä tuttavia. Kun tulen tänne, niin oloni on huojentunut. Ilmapiiri ja ympäristö ovat loistavia.

Tuore yrittäjä haki starttirahaa ja kävi Versossa keskustelemassa yrityksen aloittamisesta. Sieltä hän koki myös saaneensa hyviä vinkkejä ja neuvoja siihen, millaisia asioita yritystä perustaessa kannattaa ottaa huomioon.  Pernu toimii pubissaan tällä hetkellä yksin. Tulevaisuudessa hän toivoo voivansa laajentaa aukioloaikoja niin, että voisi työllistää yrityksellään myös toisen henkilön, ja työtä tehtäisiin kahdessa vuorossa.

- Yrittäjyys on ihanaa. Minusta ei tunnu yhtään siltä, että tulisin töihin tänne tullessani. Tykkään nautiskella ja jutella asiakkaiden kanssa. Olen onnellinen ja helpottunut, kun alkujännitys meni ohi. Syksyn varalle minulla on jo suunnitelmia. Muutamia bändikiinnityksiä on jo tehtynä ja luvassa on myös kenties stand upia. Haluan kuitenkin säilyttää pubin myös rentona keskustelupaikkana, Pernu linjaa.

yrittäjyys
pubi
nuori
yrittäjä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva