Finnpulp etenee vaiheittain

Finnpulp-hanke 
etenee vaiheittain

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuva Kuopion kaupunki/Soile Nevalainen
Kuopion Sorsasaloon suunnitteilla olevan biotuotetehtaan toteutumista tahdittaa nyt ympäristöluvan lainvoimaiseksi saaminen.

Kuopioon rakennettava, kokonaisinvestoinniltaan 1,4 miljardin euron suuruinen Finnpulpin biotuotetehdas tulee valmistuessaan olemaan maailman suurin havusellutehdas. Tehtaan käyttöön suunnitellun tontin asemakaava on nyt vahvistettu, ja teknisessä esisuunnittelussa ollaan Finnpulp Oy:n projektijohtajan Timo Piilosen mukaan edetty niin pitkälle, että yhtiö kykenee tekemään uuden kustannusarvion tämän kevään aikana. Seuraavana askeleena on ympäristöluvan lainvoimaiseksi saaminen.

Vaasan hallinto-oikeus antoi viime vuoden syyskuussa päätöksensä koskien tehtaan ympäristöluvan valituksia, ja lupaehdot jäävät Itä-Suomen aluehallintoviraston antamaan muotoon pienin täydennyksin.

– Sen jälkeen on tehty seitsemän valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka miettii, ottaako valituksia käsittelyyn. Odotamme, että saisimme ympäristöluvan lainvoimaiseksi tämän vuoden aikana. Luvan saamisen myötä pystymme etenemään rahoitusrintamalla, mikä on tärkein seuraava etappi projektin eteenpäin saattamiseksi, Piilonen taustoittaa.

TEHTAAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA huolissaan oleville Piilonen vakuuttaa, että hankkeen kaikki selvitykset ja tekninen suunnittelu perustuvat ympäristöluvan kaikkien velvoitteiden täyttämiseen.

– Olemme sataprosenttisesti varmoja siitä, ettei ympäristöriskiä tule, Piilonen toteaa.

Vastaavien laitosten määräykset vaihtelevat Piilosen mukaan maa- ja vesistökohtaisesti, joten ehtojen tiukkuutta ei voi tarkasti vertailla. 

– Lupaehtomme ovat kuitenkin ilman muuta tiukemmat kuin muissa Pohjoismaissa, jotka ovat eturintamassa maailmanlaajuisesti, Piilonen valottaa.

TEHTAAN ARVIOIDAAN luovan koko maahan noin 3 000 työpaikkaa, joista noin puolet on tulossa Pohjois-Savoon. Investoinnin vaikutukset kertautuvat monilla aloilla. Tehtaalla on töitä käynnissä- ja kunnossapitäjille sekä logistiikka-alan työntekijöille. Hakkuiden ja kuljetustarpeiden lisääntyessä tarvitaan lisäksi metsäkoneita ja niiden huoltajia.

Havusellumarkkinat ovat Piilosen mukaan kehittyneet odotusten mukaisesti, joten näkymät ovat myönteiset joka suhteessa. Etenkin viime vuosi oli selluntekijöillä erinomainen.
Sellun lisäksi tehdas valmistaa mäntyöljyä, tärpättiä ja biosähköä. Muut biotuotteet jäävät tulevaisuuden asiaksi.

– Pienenä yhtiönä meidän täytyy keskittyä olennaiseen ja tehdä asiat hyvin. Se mahdollistaa, että voimme jatkossa kehittää muitakin tuotteita. Markkinat määrittelevät aikanaan, millaisille tuotteille löytyy kysyntää. Polkumme on vasta alussa, Piilonen kuvailee.

kuopio
Finnpulp
biotuotetehdas

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva