Etsivä
löytää

piilo-
työpaikan

TEKSTI Digimag KUVA Shutterstock
Suurin osa työpaikoista on piilotyöpaikkoja, jotka eivät useasta eri syystä päädy avoimeen hakuun. Miten näitä sitten voisi löytää? Keräsimme seitsemän askelta tulokselliseen piilotyöpaikan löytämiseen.
9 vinkkiä työhaastatteluun
 1. TUTUSTU TYÖNANTAJAAN. Ennen haastattelua kannattaa tutustua tulevaan työnantajaan. Tietoa kannattaa hakea yrityksen kotisivuilta, sosiaalisen median kanavista sekä googlaamalla. Selvitystyö tekee vaikutuksen ja kertoo motivaatiosta.
 2. VALMISTAUDU VASTAAMAAN. Työhaastattelussa tulee usein vastaan yleisiä kysymyksiä. Esimerkkikysymyksiä löydät internetistä, joista voit poimia alallesi sopivimmat. Harjoittele haastattelua etukäteen, jolloin haastattelutilanne menee sujuvammin.
 3. KUUNTELE TARKKAAN. Kuuntele mitä kysytään ja vastaa siihen ytimekkäästi. Haastattelutilanteessa voi jännittää, joten rauhoita tilanne ja keskity kuuntelemaan. Kysymykseen ei tarvitse vastata heti. Kuuntelemisella näytät hyvät vuorovaikutustaitosi.
 4. KERRO OSAAMISESTASI. Valmistaudu kertomaan olennaiset työkokemuksesi sekä koulutustaustasi. Korosta sitä, mitä tehtävät ja opinnot ovat sinulle opettaneet ja miten voit näitä oppeja soveltaa hakemassasi työssä.
 5. PERSOONA ESIIN. Tänä päivänä asenne ratkaisee työnhakumarkkinoilla. Moni on koulutuksen perusteella samalla viivalla. Työpaikkoihin etsitään hyviä tyyppejä, joten tuo persoonaasi rohkeasti esiin. Kerro, miten toimit työyhteisössä ja millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä.
 6. MUISTA MOTIVAATIOSI. Motivaatiolla on iso merkitys työnhaussa. Kerro mitkä asiat sinua töissä inspiroivat jaksamaan ja mikä pitää sinut innostuneena. Liian haastavat tai helpot tehtävät syövät motivaatiota pitkässä juoksussa.
 7. TUNNUSTA KEHITYSKOHTEESI. Osaamista ei kannata liioitella. Moni haastattelija kysyy työnhakijalta kehityskohteita tai puutteita. Valmistaudu vastaamaan esimerkiksi siihen, mikä sinua stressaa työelämässä tai miten toimit ristiriitatilanteissa. On tärkeää osoittaa tunnistavansa omat heikkoutensa.
 8. PANOSTA ENSIVAIKUTELMAAN. Haastatteluun pukeudutaan siististi ja huolitellusti. Kättely, katsekontakti ja hymy luovat pohjaa hyvälle ilmapiirille. Jo ennen sisälle tuloa kannattaa kävellä reippaasti sekä tervehtiä muuta väkeä. He voivat olla tulevia työkavereitasi.
 9. KOKOA TODISTUKSET. Haastatteluun kannattaa ottaa mukaan CV sekä työ- ja opiskelutodistukset pakattuina aikajärjestyksessä. Papereiden kunto ja järjestys antavat ensivaikutelmaa siitä, millainen tyyppi hakija on.

Lähde rohkeasti liikkeelle siitä, mistä toimialasta tai millaisista yrityksistä tai organisaatioista olet kiinnostunut osaamiseesi ja kokemukseesi nojautuen. Listaa yrityksiä viisi kappaletta ja aseta ne kiinnostusjärjestykseen. Ensiksi se, mikä aidosti kiinnostaa Sinua eniten, sitten toiseksi kiinnostavin ja niin edelleen. Tutustu valitsemiesi organisaatioiden toimintaan, markkinoihin, palveluihin ja tuotteisiin, asiakkaisiin, ajankohtaisiin uutisiin sekä henkilöstöön. Netti on hyvä tietolähde! 

ETSI VALITSEMASTASI yrityksestä se henkilö, joka vastaa rekrytoinnista. Jos et löydä tietoa netistä, soita yrityksen vaihteeseen ja kysy tietoa sieltä. Miksi? Koska mikään yritys ei rekrytoi ketään, sen tekee toistaiseksi aina ihminen! Suunnittele, miten lähestyt edellä mainittua henkilöä. Suositeltava tapa: laita ensin sähköpostia, soita sitten viestisi perään ja seuraavaksi tapaamaan. Tässä vaiheessa jokaisen askeleen osalta on paljon asioita, jotka pitää etukäteen suunnitella ja miettiä, muun muassa millainen on se viesti, jolla lähestyn. Sen pitää aidosti kiinnostaa vastaanottajaa. Ja puhelu: milloin soitan, mitä sanon, miten esitän tapaamista. Ja tapaaminen: miten valmistaudun, mitä pitää olla mukana, kysy ja kuuntele, miten edetä.

KIITÄ KANSSASI keskustellutta henkilöä ja lähetä hänelle sähköpostia kiitokseksi tapaamisesta ja kiteytä vielä lyhyesti mitä keskustelitte ja mistä sovitte. Jos nyt ei tärpännyt, siirry seuraavaan vaihtoehtoon ja aloita alusta!

Mitä tulee olla valmiina ennen kontaktointia:

 • asenne kunnossa
 • CV ja muut tarvittavat dokumentit ja todistukset kunnossa
 • pohdittuna se, mitä hyötyä ja / tai lisäarvoa sinusta voisi olla yritykselle, josta olet kiinnostunut

Muuta huomioitavaa:

 • muista suosittelijat
 • omien verkostojesi tunnistaminen eli perhepiiri ja sukulaiset, ystävät ja tuttavat, opintojesi ja aiempien työpaikkojen kontaktit, aiemmat asiakkaat, yhteistyökumppanit, harrastusten kontaktit ja niin edelleen.

 

piilotyöpaikka
työhaastattelu
vinkit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva