Etänä töissä

Teksti: Janne Ulvinen Kuvat: NMT Arkisto
Etätyö on nykyään yleinen työskentelymuoto. Kotikonttori voi olla kevyesti tai raskaasti varustettu. Mobiililaitteillakin tietyt työtehtävät onnistuvat.

Etätyö on tehnyt tuloaan viimeistään siitä lähtien, kun sähköposti alkoi yleistyä työpaikoilla. Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan etätyötä teki – joko satunnaisesti tai säännöllisesti – jo 28 % palkansaajista. 

Etätyön hyödyt ovat tutkitusti moninaiset: työntekijä saa vapauden järjestää työaikansa parhaaksi katsomallaan tavalla, työmatkan pois jääminen säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä, asuinpaikkaa ei tarvitse enää valita työpaikan sijainnin perusteella ja vaikkapa liikuntavammainen pystyy osallistumaan normaaliin työelämään paljon vaivattomammin. Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan työautonomia eli vapaus valita työnsä suoritustapa parantaa sekä työtehoa että tyytyväisyyttä omaan työhön.

Data Group Kuopion toimitusjohtaja Eric Valta jakaa etätyöläiset kahteen kategoriaan, aidossa kotikonttorissa vakituisemmin työskenteleviin sekä satunnaisesti kotona työtä tekeviin. Ensin mainituilla ”raskaan sarjan” etätyöläisillä on kotonaan oikea työpiste, iso näyttö, tulostin ja muita ulkoisia laitteita, ja tietokoneella käytetään työpaikan koneita ja sovelluksia etäyhteyden välityksellä.

Jälkimmäiset ovat taas lähinnä ”päivystyksessä” ja tarvittaessa tavoitettavissa ilman järeämpiä työkaluja.

KÄÄNTÖPUOLIAKIN ETÄTYÖSSÄ on, osa niistä hyvinkin yksilöllisiä. Tunnollisen työntekijän voi olla vaikeaa irrottautua työstä ja työaika voi vastoin yleistä käsitystä venyä paljonkin, mikäli mahdollisuus etätyöhön on olemassa. Sosiaalinen ja ryhmään hakeutuva ihmisenen voi tuntea olonsa yksinäiseksi ja eristäytyneeksi. Yrityksen johdollekin etätyöläiset ovat erilaisia johdettavia kuin ne, joita voi puhuttaa kasvotusten aina tarvittaessa. Myös tekniikka asettaa omanlaisiaan haasteita.

- Osa nykypäivän tableteista on niin sanotusti telakoitavia, jolloin niissä riittää teho ja vääntö aitoon työntekoon. Täyteen vallankumoukseen, että yhdellä koneella voidaan tehdä kaikki hommat joka paikassa on vielä vähän matkaa. On hyvin pieni segmentti työntekijöitä, joille mobiililaite riittää täysin.

- Mobiililaitteiden puutteet liittyvät raskaampiin töihin, esimerkiksi graafiseen suunnitteluun. Pienestä laitteesta ei yksinkertaisesti pystytä puristamaan tarpeeksi resursseja. Tämä voidaan kyllä kiertää käyttämällä firman omia, tehokkaita resursseja suojatun verkkoyhteyden välityksellä. Tällöin tabletille välittyy vain kuva toisaalla olevasta fyysisestä koneesta, Valta kertoo.

Joillekin suomalaisille työnantajille vaikuttaa kaikesta huolimatta olevan vaikeaa päästää irti ajatusmallista, että työntekijän pitää antaa työpanoksensa nimenomaan tunneissa ja minuuteissa, ei hoidettuina tehtävinä tai saavutettuina tavoitteina. Luovasti ajattelemalla etäyhteydet voivat helpottaa myös ulkoilmassa fyysistä työtä tekevien tehtäviä. 

- Konkreettinen esimerkki on Pohjois-Savossa toimiva firma, joka tekee LVI- ja kattotöitä. Asentajalla on mukanaan tabletti ja siinä heidän firmalleen laadittu sovellus, jolla he kartoittavat kohteen, ottavat kuvia ja kirjoittavat raportin. Tieto siirtyy automaattisesti yrityksen kustannuslaskentaan, ja kun asentaja on hetken päästä asiakkaan kanssa kahvipöydässä, tabletilta löytyy suoraan valmis tarjous.

 

Toisen koti toimistona

ERÄÄNLAISIA ETÄTYÖNTEKIJÖITÄ OVAT myös kotona tai omassa toimistossaan yksin työskentelevät freelancerit, yrittäjät, tutkijat, taiteilijat ja muut oman tiensä kulkijat. Hoffice – johdettu sanoista home ja office, koti ja toimisto – on Ruotsista 2013 maailmalle räjähdysmäisesti levinnyt tapa tuoda yhteen näitä normaalisti yksin työtä tekeviä ihmisiä. Kuopiossakin Hoffice-sessioita on järjestetty ainakin pariin otteeseen.
Konsepti on yksinkertainen: yksityistyöläiset kokoontuvat yhteen tilaan, usein koollekutsujan kotiin, tekemään omia töitään yhdessä. Työ jaksotetaan 45 minuutin työrupeamiin, joiden välissä pidetään vartin tauko. Jokainen osallistuja kertoo ennen jokaisen rupeaman aloittamista, mitä aikoo saada tehtyä. Hoffice on sosiaalinen ympäristö, jossa vallitsee kuitenkin hyvin strukturoitu työkuri. Ryhmäpaine ja virkistävän uusi ympäristö saattavat nostaa yksittäisen päivän työtehon huimaksi, ja samalla työpäivän aikana tapahtuu verkostoitumista kuin itsestään.

 

Etätyö
Data Group
Kotikonttori
Suunnittelemme, toteutamme ja ylläpidämme tiedon, tekniikan ja tekijät yhdistäviä edistyksellisiä työympäristöjä. Teemme sen parantaaksemme työsi ja vapaa-aikasi sujuvuutta, ajan hallintaa sekä kykyäsi kehittyä. Samalla tuomme työhösi lisää tehokkuutta ja tuottavuutta. Rakennamme kanssasi tulevaisuuden työkulttuuria, muuttamalla tapaamme tehdä...
Yhteystiedot: Saaristokatu 5
Kuopio
70620
172652111
Aukioloajat:
Liike on avoinna!
Ma - Pe: 8:00-17:00
La - Su: Suljettu

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva