Alkoholijuomien 

tehtailua

Teksti: Sisko Ojajärvi Kuva: Arkistokuva
Kuopiosta löytyy kolme paikallista alkoholijuomien valmistajaa. Juomat erottautuvat sillä, että raaka-aineena käytetään suomalaisia luonnonmarjoja. Panimot puolestaan valmistavat erikoisoluita.

Iso-Kallan Panimo Oy perustettiin vuonna 2013 Pielaveden Vaaraslahteen. Vuosi sitten keväällä panimo muutti oluen tuotantonsa Kuopion Leväselle. Pienpanimon kausioluet sekä Savo-sarjan alla perinteisin menetelmin suodattamattomina valmistetut täysmallasoluet ovat tehneet hyvin kauppansa.

- Kaiken, minkä saamme tehtyä, saamme myös myytyä, iloitsee toimtusjohtaja Pasi Pelkonen.

Vahvempien erikoisoluiden ystävät voivat nauttia maltaiden ja humaloiden liiton hedelmiä ravintoloissa ja paikallisista Alkoistakin niitä on nyt saatavilla. Keskioluet ovat myynnissä ruokakaupoissa. Oluita pannaan myös tilauksesta, jos asiakas haluaa omanlaisensa koostumuksen ja määrä on riittävän suuri.

- Esimerkiksi Kuopion Ravintolamestareille olemme valmistaneet nimikko-oluen.

ALAHOVIN VIINITILALLA valmistetaan viiniä, siideriä, olutta ja mehuja lähiseudun suomalaisista raaka-aineista. Uusinta oluttuotantoa edustaa Roll Laivoille tarkoitettu Ukko -olut. Viinituotantoa on harjoitettu Alahovissa jo parikymmentä vuotta ja tilan vuonna 1995 avattu viinimyymälä oli Suomen ensimmäinen.

- Meidän valttimme on monipuolinen tuotevalikoima. Kaikkien tuotteiden pitää olla hyviä, painottaa toimitusjohtaja Risto Hallman.

- Vaikka erilaisia kausimakuja lanseerataan, pitää vakiotuotteiden olla sellaisia, että asiakkaat tuntevat ne ja niitä on helppo tarjota. Marjat saapuvat satokauden jälkeen syksyllä ja siitä se prosessi starttaa.

Viineissä käytetään raaka-aineina mansikoita, omenoita sekä viinimarjoja. Valmiita tuotteita saa oman myymälän lisäksi ruokakaupoista ja lähitienoon ravintoloista.

LIGNELL & PIISPANEN on Suomen toiseksi vanhin edelleen toimiva perheyritys. Vuodesta 1882 alkaen alkoholijuomia valmistaneen ja markkinoinenn yhtiön perustivat proviisorit Hugo Lignell ja August Piispanen. Yhtiön ensimmäinen tuote Mesimarjalikööri on siis jo yli 130-vuotias.

Tehdas ei nojaa pelkästään kunniakkaaseen historiaan. Kova kilpailu edellyttää jatkuvaa tuotekehitystä, luovuutta ja rohkeutta panostaa suomalaiseen ja savolaiseen osaamiseen. Vuonna 2013 yhtiö siirsi toimintonsa uusiin tiloihin Kuopion Siikaniemelle.

- Tavoitteemme ovat kovat, myöntää toimitusjohtaja Harri Nylund.

- Vientiin suuntaamamme Gustav -tuoteperhe sisältää todella kilpailukykyisiä liköörejä ja vodkia, joiden erinomaisen maun lisäksi kiitosta on saanut pullojen muotoilu.

Mesimarjan lisäksi yhtiö käyttää tuotteissaan lakkaa, karpaloa ja vadelmaa.

- Loppupelissä kuitenkin laatu ja maku ratkaisevat aina ja siksi uskon menestykseemme.

alkoholi
likööri
olut
panimo
viini

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva