Aducate

-aikuista oppimista

Teksti: Saara Heiskanen Kuva: Freeimages.com
Itä-Suomen yliopiston asiantuntijaorganisaatio Aducate tarjoaa täydennyskoulutusta, avointa yliopisto-opetusta sekä hanke- ja asiantuntijapalveluita. Vuosittain organisaatio kouluttaa ja valmentaa 16 000 oppijaa, joista avoimen yliopiston opiskelijoita on lähes 12 000.
Yrityskylä tutustuttaa työelämään

Vuonna 2010 toimintansa aloittanut Taloudellisen tiedotustoimiston TATin koordinoima Yrityskylä on kansainvälisestikin palkittu suomalainen koulutusinnovaatio. Sen avulla peruskoulun 6. luokkalaiset ympäri Suomea pääsevät tutustumaan työelämään, yrittäjyyteen sekä yhteiskunnassa toimimiseen.

- Kyseessä on oppimiskokonaisuus, joka koostuu koulussa pidetyistä oppitunneista ja vierailusta Yrityskylässä. Itä-Suomen Yrityskylä sijaitsee Kuopiossa Kauppakeskus Hermannissa, jonne kylä on rakennettu yhteistyössä kuntien ja paikallisten yritysten kanssa. Siellä oppilaat pääsevät pelinomaisesti työskentelemään ennalta määritellyissä ammateissa sekä toimimaan kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa, kuten kokeilemaan äänestystä, Itä-Suomen aluepäällikkö Johanna Haapakorva kertoo.

Kuopiossa toimintaa on ollut alusta alkaen.

- Vastaanotto on ollut hyvää. Meillä käy vuosittain noin 5000 oppilasta, eli lähes 100% alueen peruskouluista on ottanut oppimiskokonaisuuden osaksi opintoja.

Kehitteillä on myös uusi 9. luokkalaisille suunnattu Yrityskylä, jossa Kuopio on pilottina.

- Tarkoituksena on tarjota oppilaille entistä haastavampia tehtäviä kansainvälisessä ympäristössä, Haapakorva toteaa.

Aducate on Suomen suurimpia yliopistollisia aikuiskouluttajia. Koulutus perustuu yliopiston vahvuusalueisiin sekä uusimman tieteellisen tiedon hyödyntämiseen, opinto-ohjaaja Leila Saramäki kertoo.

- Täydennyskoulutuksessamme käytännön tekeminen yhdistyy soveltavaan yliopistolliseen osaamiseen. Suunnittelemme ja toteutamme myös asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä palvelukokonaisuuksia. Avoimen yliopiston tarjonta kattaa kaikki Itä-Suomen yliopiston koulutusalat, Saramäki jatkaa.

Täydennyskoulutustarjonnasta työelämän kehittämiseen, hyvinvoinnin edistämiseen ja johtamiseen liittyvät opinnot ovat koulutusjohtaja, varajohtaja Leena Leskisen mukaan monille ajankohtaisia.

- Asiantuntija-, esimies- tai johtotehtävissä toimivat hakevat koulutustarjonnasta usein omaa johtamisosaamistaan laajentavia, täydentäviä ja/tai syventäviä opintoja. Johtamistaitojen kehittämisen lisäksi opinnot tarjoavat uusinta tutkimustietoa sekä ohjaavat kriittiseen ja analyyttiseen ajatteluun ja oman johtajuuden pohtimiseen. Usein koulutuksiin sisältyy omaan työhön ja/tai työyhteisöön kohdennettava konkreettinen ratkaisuja hakeva kehittämistyö.

Myös avoimen yliopiston puolella opiskelevista valtaosa suorittaa opintojaan erilaisiin työelämälähtöisiin lisä- ja täydennyskoulutustarpeisiin liittyen.

- Toki opiskelijoissa on nuoriakin, joilla ei ole vielä lukion jälkeistä opiskelupaikkaa ja jotka opiskelevat tutkinnon osia, Saramäki lisää.

Hanke- ja asiantuntijapalvelut toimivat linkkinä työelämän ja tieteen välillä. Asiakkaille suunnitellaan heidän toiveidensa mukaisia osaamis- ja kehittämisprojekteja.

Lisätietoa: www.uef.fi/aducate ja www.uef.fi/avoinyliopisto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva