3D-tulostaminen mullistaa maailmaa

3D-tulostaminen

mullistaa maailmaa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Savilahteen on tulossa monipuolinen 3D-tulostamisen tutkimus- ja kehitysympäristö.

Savonia-ammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan vuonna 2016 pohjoissavolaisista yrityksistä vain 27 prosenttia oli sitä mieltä, että 3D-tulostamisella on tai tulee olemaan merkitystä yrityksen toiminnassa. Vuonna 2018 tehdyssä uudessa tutkimuksessa tilanne oli jo kääntynyt toiseen suuntaan: 55 prosenttia yrittäjistä vastasi, että 3D-tulostus vaikuttaa tai tulee vaikuttamaan yrityksen toimintaan tavalla tai toisella. 

– 3D-tulostaminen on yrityksille mahdollisuus. Tietokoneella voi olla esimerkiksi kaapin vetimien katalogi, josta tuotteita tulostetaan tilausten perusteella. Tuotteiden yksikköhinta saattaa olla hieman korkeampi, mutta toisaalta säästö syntyy varastointikuluista, hahmottelee Savonia-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija Antti Alonen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen >>

Yrittäjä: osallistu hankkeeseen

Tutkimus- ja kehityshankkeessa hankitaan muun muassa seuraavia laitteita: 

  • metallin 3D-tulostimet (3 erilaista laitteistoa materiaaleina muun muassa alumiini, ruostumaton teräs ja titaani)
  • useita erilaisia muovitulostimia (muun muassa multimateriaalitulostin, jauhepetitulostin, kuituseokset) 
  • betonin 3D-tulostusratkaisu

3D-tulostusympäristön investointi- ja kehityshankkeeseen osallistuvat yritykset pääsevät tutkimaan ja testaamaan tarpeidensa mukaan niin muovi- kuin metallitulostimiakin. Samalla käyttöön saa osaamista niin suunnittelun, mallinnuksen, lujuuslaskennan kuin 3D-tulostuksenkin osalta. Hanke sopii erityisesti niille yrityksille, jotka ovat suunnitelleet oman 3D-tulostimen hankkimista. 

3D-TULOSTAMISELLA TARKOITETAAN valmistusmenetelmää, jossa materiaalia lisätään kerroksittain tuotteen muodostamiseksi. Materiaaleista yleisimmät ovat erilaiset muovit ja metallit. 3D-tulostaminen on mullistanut varsinkin lääketieteen ja ajoneuvoteollisuuden alaa.

Perinteisesti 3D-tulostusta on käytetty tuotekehityksen apuna, sillä sen avulla voidaan säästää jopa kuukausia prototyyppien valmistuksessa ja kehityksessä. Nykyisin painopiste on siirtymässä myös suoraan lopputuotteiden valmistukseen, johon esimerkkejä löytyy jo lähes kaikilta toimialoilta. 

– Viime vuosien nopeimpia nousijoita ovat auto- ja ajoneuvoteollisuus, jossa 3D-tulostuksen käyttö osien valmistuksessa on lähivuosina jo arkipäivää. Varaosien valmistus on noussut vahvasti esille myös raskaampien kulkuvälineiden osalta, sillä se mahdollistaa kustannustehokkaasti vanhempien laitteiden ylläpidon. Esimerkiksi Saksassa valmistetaan junien varaosia 3D-tulostamalla, kuvailee Alonen.

SAVONIALLA KÄYNNISSÄ olevan investointi- ja kehittämishankkeen myötä Savilahteen syntyy 3D-tulostuksen tutkimus- ja kehitysympäristö, jossa Savonia ja sen yhteistyökumppanit voivat hyödyntää modernia laitteistoa ja ajan tasalla olevaa tietotaitoa. Investointi- ja kehityshankkeessa ovat mukana ammattikorkeakoulun lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Kuopion yliopistollinen sairaala, Savon ammattiopisto sekä Ylä-savon ammattiopisto.

Savonialla on kokemusta 3D-tulostuksesta jo 19 vuoden ajalta. Moderni laitteisto mahdollistaa osaamisen entistä laajemman hyödyntämisen. Tuoreimpia hankintoja on uusinta tekniikkaa oleva multimateriaalitulostin, joka mahdollistaa kappaleen valmistamisen jopa kuudesta eri materiaalista. Tarkan laitteen ohuin tulostuskerros on 14 mikrometriä eli alle puolet hiuksen paksuudesta. Lokakuussa saadaan käyttöön myös ensimmäinen hankittavista metallin 3D-tulostimista. 

3D-tulostusympäristön investointi- ja kehityshanke
Savonia-ammattikorkeakoulu
3dtulostus.savonia.fi 
www.instagram.com/savonia3dtulostus

3D-mallinnus
3D-tulostus
Savonia-ammattikorkeakoulu
tuotekehitys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva