Eroon turhasta kulutuksesta 

vinkkejä 

energiansäästöön

TEKSTI NMT/MIRKA HAPPONEN KUVA pixabay
Pennissä on miljoonan alku ja asunnon energiankulutusta tarkkailemalla voi säästää jo useamman lantin. Uuden teknologian avulla sähkön kulutusta pääsee seuraamaan lähes reaaliajassa oman sähköyhtiön nettipalvelusta.

1 Kartoita sähkösyöpöt kodinlaitteet
Esimerkiksi televisioissa on hyvä muistaa, mitä isompi ruutu sitä suurempi kulutus. Kodinkoneita ostaessa on hyvä huomioida energiamerkintä.  Nykyaikaiset sähkölaitteet kuluttavat huomattavasti vähemmän kuin vanhemmat. Kannattaa valita energiatehokkaaksi luokiteltu laite, jolloin säästät kulutuksessa vuosimitalla huomattavasti.  

2 Sammuta valot
Älä valaise tyhjiä huoneita. Sammuta valot huoneista, joita ei käytetä kymmeneen minuuttiin. Vaihda lamput energiatehokkaisiin ledeihin ja energiansäästölamppuihin.

3 Ota lyhyempi suihku
Kahden minuutin suihku kuluttaa saman virran energiaa, kuin jääkaappipakastin vuorokaudessa. Hyödynnä myös kimppasuihkut.

4 Säästä lämmintä vettä
Veden lämmitykseen kuluu jopa viidennes energiankulutuksesta. Viiden minuutin suihkussa kuluu keskimäärin 60 litraa vettä ja ammekylvyssä viisi kertaa enemmän. Asentamalla vettä säästävän suihkupään ja hanojen säästöventtiileitä säästät vettä.

5 Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä 
Puolityhjän koneen pyörittäminen kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin täydenkin. Vältä kuitenkin pyykinpesukoneen ylitäyttöä, jotta pyykistä tulee puhdasta.

6 Alenna asuinlämpötilaa
Jopa yhden asteen pudotus asuinlämpötilassa vastaa noin viiden prosentin säästöä vuotuisessa kulutuksessa. Huonelämpötilat kannattaa säätää tilojen käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi makuuhuoneessa kannattaa suosia 18-21 astetta, sillä viileässä nukkuu paremmin.

7 Älä jätä laitteita valmiustilaan
Suurin osa viihde-elektroniikan sähkönkulutuksesta syntyy, kun koneet ovat valmiustilassa. Laitteiden valmiustila vie jopa 10 prosenttia sähkönkulutuksesta. Sulje virta televisiosta, tietokoneesta ja modeemista, kun et tarvitse niitä. 

8 Säädä kylmälaitteiden lämpötila oikeaksi
Oikeat säilytyslämpötilat säästävät energiaa. Jääkaapin riittävä lämpötila on noin +5 astetta ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste kylmemmäksi lisää kulutusta noin viisi prosenttia. Myös jääkaapin jatkuva avaaminen ja ylitäyttö lisää kulutusta huomattavasti.

9 Sauno järkevästi
Saunan lämmittäminen vie enemmän energiaa kuin lämmön ylläpitäminen. Älä lämmitä kiuasta liikaa sillä suositeltu saunomislämpötila on 70-80 astetta. Sammuta kiuas jo viimeisten löylyjen aikana. 

energiansäästö

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva