Vinkkejä auton

ostoon

Teksti: Sirpa Korhonen Kuva: Naeem Mayet
Joillekin auto on seuraavan kymmenen vuoden kumppani, toiset taas vaihtavat kulkuvälineensä muutaman vuoden välein. Huolimatta autonvaihtoasteesta, täytyy ostoprosessissa huomioida tietyt seikat. Selvitimme, mitä autoa ostettaessa kannattaa ottaa huomioon, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Auton hankkiminen lähtee sen käyttötarkoituksen määrittelemisestä. Tarvitseeko perhefarmaria, näppärää kauppakassia vai kesäkiesiä. Samalla kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia autoltaan tarvitsee ja haluaa.

Seuraavaksi on hyvä määritellä budjetti, jonka pohjalta sopivaa autoa lähdetään etsimään. Se, hankitaanko täysin uusi vai vaihtoauto,
ratkaisee paljon. Mikäli sijoitettavat rahat eivät ole jo taskussa, voi rahoitusratkaisu löytyä pankista tai vaihtoehtoisesti autoliikkeestä.
Kannattaa myös kartoittaa tarjontaa ja tutustua hintatasoon jo etukäteen, esimerkiksi netissä. Samalla voi selvittää nykyisen kulkupelin markkina-arvon.

MUISTETTAVA ON, että käytetty auto on aina yksilö. Näissä tapauksissa auton edellinen omistaja tuntee kohteen hyvät ja huonot puolet parhaiten. Kysymällä mikään asia ei jää epäselväksi.

- Kysymyksiä kannattaa tehdä jo etukäteen. Mikäli auto on esimerkiksi toisella paikkakunnalla, neuvon soittamaan kauppiaalle ja kyselemäänautosta, ennen kuin sitä lähtee katsomaan. Näin vältytään turhilta reissuilta ja pettymyksiltä, neuvoo J. Rinta-Jouppi Oy:n paikallisjohtaja Juha Mikkonen.

Kun varteenotettavia vaihtoehtoja on löytynyt, on tärkeää suorittaa riittävän pitkä koeajo, johon kuuluu sekä kaupunki-, että maantieajoa. Ajon aikana voi rauhassa tutustua auton ominaisuuksiin ja näin selviää täyttääkö auto omat vaatimukset.

AUTOKAUPOISSA EI AINA vältytä yllätyksiltä. Yleisimpiä jälkipuintia tuottavia asioita ovat tekninen vika, puutteelliset käyttö- ja huolto-ohjeet tai jonkun auton osan kuluminen ennenaikaisesti oletettuun kestoikäänsä nähden. Pahimmassa tapauksessa ostajalta on tarkoituksella salattu olennaisia tietoja.

- Ostajan vastuulla on auton asianmukainen huoltaminen, hoitaminen ja käyttö. Myyjä puolestaan vastaa selkeistä virheistä myymässään autossa. Käytetyn auton kohdalla ostaja ei voi edellyttää, että auto olisi uutta vastaava. Virheeksi ei siis lasketa normaalia kulumista. Auto ei kuitenkaan saa olla huonommassa kunnossa kuin ostajalla on auton iän, ajokilometrien, kauppahinnan ja myyjän antamien tietojen nojalla aiheellista olettaa, selventää Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Ostajan tulee tarkastaa auto huolellisesti aina ennen kaupan tekoa. Se, miten ongelmatilanteet ratkaistaan, riippuu miltä taholta auto on ostettu.

- Jos kuluttaja ostaa auton autoliikkeeltä, kauppaan sovelletaan kuluttajansuojalakia. Jos yksityinen henkilö ostaa yksityiseltä tai jos ostaja
on elinkeinonharjoittaja, kauppaan sovelletaan kauppalakia. Kauppalain säännökset virhevastuusta ovat pääsääntöisesti samanlaisia kuin kuluttajansuojalaissa. Merkittävimpänä erona on se, että ostajan pitää tarkistaa auto huolellisesti ennen kauppaa. Jos ostaja laiminlyö tarkistusvelvollisuutensa, hänellä ei ole oikeutta vedota sellaiseen virheeseen, joka olisi ollut havaittavissa tarkastuksessa, Vesalainen neuvoo.

Ensisijaisesti ostajan tulee pyrkiä neuvottelemaan ongelmista myyjän kanssa. Mutta kenen puoleen sitten tilanteen jatkuessa tulee kääntyä?

- Tarvittaessa neuvotteluapua voi pyytää myös oman kotipaikkakunnan kuluttajaneuvojalta. Mikäli sopua asiasta ei synny, ostaja voi viedä asian myös kuluttajariitalautakuntaan. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisu on ainoastaan suositus, jota kuitenkin elinkeinonharjoittajat suhteellisen usein noudattavat. Erimielisyydet voidaan ratkaista myös tuomioistuimessa, jolloin ostaja nostaa kanteen oman kotipakkansa käräjäoikeudessa.

- Autonostossa on aina tunnetta pelissä. Auton täytyy miellyttää ja täyttää omistajan tarpeet, eikä koskaan tulisi tyytyä kakkosvaihtoehtoon.
Näin vältytään niin sanotulta kauppakrapulalta, jossa jälkeenpäin mietitään, että olisi sittenkin pitänyt ostaa se toinen. Yleensä sama auto viipyy taloudessa ainakin kolme vuotta, jolloin ei varmasti halua olla tyytymätön valintaansa.

KUTEN MUUSSAKIN kaupankäynnissä, tulee auton ostoon varata aikaa ja keskittyä vaihtoehtojen vertailemiseen. Tarkista menopelin
takuuasiat, varusteet ja huoltohistoria. Jottei tule ostaneeksi sikaa säkissä, on hyvä selvittää auton taustat esimerkiksi huoltokirjasta. Myös kaikki mitä puheissa on luvattu, tulee kirjata kauppasopimukseen. Näin ollen vältytään väärinkäsityksiltä.

Mikäli valioyksilö on löytynyt, toimi nopeasti ja tee ostopäätös heti, kun hinta on saatu kohdalleen.

- Jos joku muu ostaa sopivan yksilön nenän edestä, saatetaan joutua tyytymään toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon tai sitten etsintä jatkuu. Ostopäätöstä ei siis kannata jäädä jahkailemaan, mikäli sopiva vaihtoehto on löytynyt, Mikkonen kannustaa.

Kun ostopäätös on tehty, allekirjoitetaan sopimuspaperit. Tässä vaiheessa kannattaa autoon ottaa kattavat vakuutukset, oli kyseessä sitten minkä ikäinen auto tahansa.

auto
auton ostaminen
uusi auto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva