Venekaupalla positiiviset

odotukset

TEKSTI: ARJA KANGAS KUVAT: KONESOLMU OY, BELLA-VENEET OY, SARI JALKANEN
Useamman vuoden hiljaiselon jälkeen venekauppa näyttää hiljalleen lähtevän hienoiseen nousuun.

Venealan Keskusliitto Finboat ry:n mukaan venekauppa on selvästi kohenemassa muutamien heikompien vuosien jälkeen. Suotuisempaa aikaa puoltaa myös se, että tämän vuoden Helsingin venemessuilla oli 4000 kävijää enemmän kuin edellisvuonna. Liiton mukaan kävijämäärän kasvu viestittää selvästi, että kiinnostus veneilyyn on kasvamaan päin. Kiinnostuksen kasvu ja alan piristyminen näkyy myös alan liike-elämässä.

- Itse asiassa odotukset tulevalle kaudelle on selvästi positiivisemmat kuin ehkä alan ulkopuolella ajatellaan. Viime syksystä lähtien myytiin jo ihan hyvin veneitä tulevaa kesää varten, Konesolmu Oy:n yrittäjä Jaakko Solmu iloitsee.

HÄNEN MUKAANSA ennakkokauppaan on syytä olla tässä taloustilanteessa tyytyväinen ja jos alkukesä jatkuu samalla tahdilla,
voidaan odottaa, että tulevaa suvea voidaan luonnehtia hyväksi venemyynnin osalta. Kun venemyynnissä on laahattu jo useampi vuosi peräjälkeen, ovat markkinat nyt piristymässä laajemmaltikin.

MARKKINOILLE UUSILLA MALLISTOILLA

VALMISTAJANKIN PUOLESTA KULUVA kausi näyttää pitkästä aikaa olevan pirteämpi kuin aikaisempina vuosina. Bella-Veneet Oy:n toimitusjohtaja Raimo Sonnisen mukaan venemyynnin piristyminen ei kuitenkaan tarkoita kokonaismarkkinoiden kasvamista. Tällä hetkellä valmistajat taistelevat markkinaosuuksista, vaikka tilanne on terveimmällä pohjalla sitten vuoden 2008 jälkeen.

Sonnisen mukaan yrityksen tämän hetkinen lippulaiva on vast’ ikään uusittu Flipper-mallisto, jonka viimeiset veneet saatiin markkinoille viime
vuoden aikana.

- Mallisto on tehty kokonaan uutta sukupolvea silmällä pitäen ja se on otettu markkinoilla hyvin vastaan. Tällä hetkellä meillä on jopa tilanne, ettemme pysty toimittamaan kaikkia malleja, mitä markkinoilla halutaan. Osa tilauksista saadaan toimitettua vasta kesän jälkeen, Sonninen sanoo.

Flipper-malliston lisänä myös yrityksen nimikkomallisto Bella, on saamassa uuden ilmeen. Viittä uutta venemallia ollaan esittelemässä maailmalla ja tulevana kesänä mallistoa päästään näkemään kunnolla vesillä.

- Bella-mallistoon ei ole vielä päästy tutustumaan samalla tavalla kuin Flipperiin. Bella on Flipper- mallistoon nähden huomattavasti perhepainotteisempi, kun Flipper on sporttisempana mallina enemmän nuorten suosima. Uskoisin, että Bella-mallisto ohittaa vielä ennen pitkää Flipperin myynnillisesti.

Yrityksen kolmas venemerkki, kalliimmaksi profiloitunut Aquador, saa niin ikään uuden mallin ensi vuonna.

Sonnisen mukaan veneilyharrastus on muuttunut reilusti viime vuosien aikana ja se joudutaan tietysti huomioimaan myös uusia malleja luotaessa.

- Yhä enenevässä määrin ihmiset harrastavat päiväveneilyä ja veneilemään lähdetään, jos on hyvä sää. Veneestä on tullut sosiaalinen avotila, jossa ulkoillaan yhdessä ja vietetään aikaa. Perusveneilijät, jotka harrastavat sydämellään, ovat vähentyneet ja tällaiset muutokset meidän on ilman muuta huomioitava myös valmistajana. 

Kaunis vene hivelee silmää ja sen vuoksi designilla on valtava merkitys veneiden valmistamisessa.

- Lisäksi ominaisuudet ja helppokäytettävyys ratkaisevat. Design on nykyään erinomaisen tärkeää ja jos katsotaan kymmenen vuotta sitten
valmistettua venettä ja verrataan sitä tänä päivänä valmistettuun, on eroa kuin yöllä ja päivällä, Sonninen kuvaa alan muutoksia.

Hänen toiveissaan on, että venemarkkinat pysyttelevät samansuuntaisena myös tulevaisuudessa. Hienoinen nousu on parempi kuin kova kasvu, se nähtiin jo vuonna 2008.

- Ongelmana veneenvalmistuksessa on tietysti se, että markkinat odottavat selvästi parempia tuotteita kuin aikaisemmin, mutta hintojen pitäisi pysytellä samana.

- Toivottavaa on, että nyt mennään rauhallista ja tasaista kasvua eteenpäin. Kaiken kaikkiaan ihmisistä huomaa, että lamapuheeseen on kyllästytty ja veneinvestointejakin halutaan tehdä. 

Venemyynnissä muutama myyntiartikkeli nousee selvästi ylitse muiden.

- Tällä hetkellä kaupaksi menevät 5-6 metrin avoveneet, joissa on suunnilleen 60- 100 hevosvoiman perämoottori. Kokonaisuudessaan voidaan sanoa, että veneitä varustellaan nykyään erittäin runsaasti. Keulapotkuri, jääkaappi ja radio ovat aika yleisiä varusteita, navigaattori- ja kaikuluotainyhdistelmien lisänä. Verrattain pieniinkin veneisiin otetaan helposti varusteita, Solmu kuvailee.

Hänen mukaansa toinen ”kuuma luokka” ovat daycruiser-tyyppiset veneet, joista löytyvät isot avotilat ja joista löytyvät myös makuutilat.

- Näitä veneitä menee nyt aika paljon. Ne soveltuvat hyvin pienimuotoisille viikonloppureissuille ja ne varustetaan tavallisesti 150-300 hevosvoiman moottoreilla. Daycruisereita on mennyt jo muutaman vuoden ajan hyvin kaupaksi ja näyttää siltä, että tahti jatkuu edelleen

veneily
bella-veneet
flipper

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva