Veneilyn
suosio 
vankassa
kasvussa

Teksti Digimag/Joona Paakkanen Kuva Pixabay
Suomalaiset ovat veneilykansaa. Tilastoista ilmenee, että viime vuosien aikana veneilyn suosio on veneiden määrillä mitattuna lähtenyt huimaan nousukiitoon.
Vinkkejä veneen hankkimiseen

"KAIKKI PAITSI PURJEHDUS on turhaa”, noihin Junnu Vainion kirjoittamiin lyriikoihin on helppo samaistua sellaisina aurinkoisina kesäpäivinä, kun toinen toistaan upeammat alukset kiinnittäytyvät sataman laituripaikkoihin. Silloin sitä vain miettii, miten upeaa olisikaan omistaa oma vene. Ostaa sinivalkoinen kipparinlakki ja lähteä tutkailemaan Kallaveden saaria ja syvänteitä.

Mutta mistä harrastus kannattaisi aloittaa? Mitä asioita keltanokkaisen merimiehen- tai naisen on suotavaa huomioida ennen kuin ryntää unelmiensa katamaraanin puikkoihin?

Kuopion Pursiseura Ry:n pääsihteerinä toimiva Jani Kelo antaa aloittelevalle veneilyharrastajalle yksinkertaisen neuvon: kannattaa pohtia omia tarpeitaan. Millaisen veneen juuri minä tarvitsen ja mihin tarkoitukseen? Ja riittävätkö taitoni hallitsemaan alusta vaativissakin olosuhteissa? 

 – Aloittelijan voi olla suositeltavaa hakeutua esimerkiksi veneilykurssille, jossa opetetaan veneilyturvallisuuteen liittyviä asioita käytännönläheisesti. Ja tietysti kokeneemmat harrastajat auttavat mielellään mieltä askarruttavissa kysymyksissä, Kelo kertoo. 

Myös itse venetyypin valintaan on syytä perehtyä huolella. Jos esimerkiksi päätyy moottoriveneeseen, pitää valita käyttötarkoitukseen sopiva moottori. Purjevenettä haikailevan täytyy puolestaan huomioida se, että aluksella liikkuminen voi olla hidasta ja hankalaa ilman miehistöä. Ja tietenkin useimmille raha asettaa omat rajoituksensa.

Harrastuksen alkuun voi päästä edullisestikin, mutta laatua ja esimerkiksi useita yöpymispaikkoja haluavan kannattaa varautua venyttämään budjettiaan. Viime vuosina onkin yleistynyt käytäntö, että vene hankitaan useamman henkilön voimin yhteisomistukseen. Se on keino päästä nauttimaan laadukkaasta veneilystä ilman kohtuuttomaksi nousevia henkilökohtaisia kertapanostuksia. 

Liikenteen turvavallisuusvirasto Trafin vuonna 2017 julkaisema veneilytutkimus arvioi, että Suomessa on yhteensä 1,16 miljoona venettä. Kun vastaava tutkimus tehtiin edellisen kerran vuonna 2014, lukumäärä oli 400 000 kappaletta alhaisempi. Reilussa vuosikymmenessä veneiden lukumäärä on kasvanut 57 prosentilla. Venetyypeistä eniten suosiotaan ovat kasvattaneet vesiskootterit, joiden määrä on lisääntynyt 240 prosentilla 2 500 kappaleesta 8 500 kappaleeseen. Myös kanoottien, kevytpurjeveneiden ja sisämoottoriveneiden suosio on hurjassa myötätuulessa. Siinä missä vuonna 2004 maassamme oli 40 000 kanoottia, nyt niitä on lähes 100 000. Samoin soutuvene pitää pintansa. Kesämökkien ikisuosikki on kerännyt määrällisesti suurimman kasvun 260 000 kappaleesta 419 200 kappaleeseen. 

MERKEISSÄ SUOMALAISET luottavat kotimaisuuteen. Trafin ylläpitämästä venerekisteristä käy ilmi, että kymmenen suosituimman venemerkin listalla on vain suomalaisten valmistajien merkkejä. Ylivoimaisena ykkösenä on alumiinirakenteestaan tunnettu Buster, jonka jälkeen tulevat lujitemuoviveneiden pioneeri Yamarin sekä savolaisen veneteollisuuden lippulaiva Bella. Näiden lisäksi viiden kärkeen pääsevät Ähtärissä valmistettava Silver sekä 30 prosentin markkinaosuudellaan pienvenemarkkinoita hallitseva Terhi. Kymmenen suosituimman listalle mahtuvat myös Flipper, Suvi, Faster, Finnmaster sekä Finnsport. 

MYÖS ITSE venemarkkinoille kohdistuu toiveikkuutta. Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo onkin luottavainen, että alkavasta kevään 2018 sesongista muodostuu myönteinen. Korot ovat alhaalla ja taloustilanteen yleinen kohentuminen heijastuu korkeana kuluttajaluottamuksena. Tosin, kuten viime kevät karulla tavalla osoitti, ala on herkkä sää- ja suhdannevaihteluille. 

‒ Kolea kevät tyrehdytti myynnin, mutta tilanne korjaantui loppukesän aikana. Nyt tilanne näyttää lupaavalta. Suhdannebarometri osoittaa, että kasvuodotukset ovat voimistuneet, ja peräti 61 prosenttia venealan yrityksistä arvioikin liikevaihdon kasvavan kuluvan vuoden aikana, Pajusalo summaa.

Positiivisia tunnelmia korostaa hallituksen vuoden takainen päätös luopua kaavailemastaan veneverosta. Runsaasti polemiikkia herättänyt suunnitelma synnytti huolen erityisesti siitä, miten vero vaikuttaa käytettyjen veneiden kauppaan. Nyt kun verosta on luovuttu, viestit markkinoilta kertovat, että kauppa käy vilkkaampana kuin aikoihin. 

veneily
purjehdus
purjevene
vesiskootteri
kanootti
kevytpurjevene
sisämoottorivene
soutuvene
Bella
flipper
Suvi
Faster
Finnmaster
Finnsport
Buster
Yamarin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva