Veneilykulttuuria

luotsaamassa

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Kuopion pursiseura
Vuonna 1889 perustettu Kuopion Pursiseura on yksi Suomen vanhimmista pursiseuroista. Veneilyseuran tavoitteena on edistää vesillä liikkumista monipuolisen toiminnan, koulutuksien ja erilaisten tapahtumien myötä.

K

uopion Pursiseura on aktiivinen toimija Savon sykkeessä. Seuran juniori- ja kevytvenetoiminnan myötä pääsee käsiksi liikunnalliseen harrastukseen purjehduksen parissa. Jo karttuneita veneilytaitoja voi testata lukuisissa purjehduskilpailuissa. Purjehduskoulu Skuutti järjestää kaikille avoimia purjehtijakursseja, ja koko koulutustoiminnan tavoitteena on luoda pohja turvalliselle veneilylle. Myös katsastustoiminta on osaltaan kehittämässä turvallista veneilykulttuuria.

- Teemme monenlaista veneilyyn ja vesillä liikkumiseen liittyvää. Pääpaino on kuitenkin juniori- ja kevytvenetoiminnassa sekä kilpailuissa. Koulutustoimintamme kattaa purjehtijakurssien lisäksi niin veneilyturvallisuuteen kuin esimerkiksi navigointiinkin liittyvät opastukset. Järjestämme matka- ja retkiveneilytapahtumia, ja yksi suurimmista tapahtumistamme on vuosittain järjestettävät veneilyn, matkailun ja vapaa-ajan Kallasvesj’-messut, seuran pääsihteeri Jani Kelo kertoo.

TÄNÄ VUONNA 126 vuotta täyttäneen seuran toiminnassa korostuu Kelon mukaan perinteisyys. Veneilykulttuuri Kuopion seudulla on muodostunut erityisen aktiiviseksi hulppeiden puitteiden ansiosta. Kallavedellä on vuosien mittaan mittelöity monet kansallisen tason kilpailut ja jopa yhdet MM-kisatkin. Seuran rekisterissä veneitä on tätä nykyä noin 300 ja jäseniä 800. Jäsenluokkia ovat varsinaiset jäsenet, juniorit, perhejäsenet sekä kannatusjäsenet.

Pirttiniemen veneilykeskus

Viime aikoina Kuopion Pursiseuran mittavin hanke on ollut Pirttiniemen veneilykeskuksen kehittäminen. Luotsi-hankkeen tarkoituksena on ollut lisätä laituri- ja venepaikkoja kaupungissa, kehittää veneilijöille tarjolla olevia palveluita ja parantaa harrastusmahdollisuuksia.  Kevään mittaan projekti saadaan päätökseen.

- Tällä hetkellä hankkeen suhteen ollaan jo loppusuoralla. Koko projekti on kestänyt melkein kuutisen vuotta. Viime keväänä Pirttiniemeen valmistui toimintakeskus. Tänä keväänä puolestaan saadaan valmiiksi uudet venepaikat. Paikat veneille on jo tehty, ja poijut laitettu paikoilleen, mutta paikat ovat vielä numeroimatta. Hanke on hyvällä mallilla, ja huhtikuun loppuun mennessä pitäisi olla valmista koko veneilykeskuksessa, seuran pääsihteeri Jani Kelo kuvailee.

Kuopion kaupungin ja ELY-keskuksen yhteistyönä toteutetun hankkeen myötä Pirttiniemeen syntyi 200 uutta venepaikkaa, ja nyt keskukseen pääsee isommallakin aluksella. Pirttiniemen tukikohdasta avautuu reitit useampaankin suuntaan, sillä sieltä pääsee niin Heinäveden, Varkauden, Tahkon kuin Iisalmen venereiteille.

Hanke on saanut osakseen kiitosta ja valtakunnallista arvostusta, kun Veneilytoimittajat ry valitsi sen vuoden 2014 veneilyteoksi. Samaisena vuonna seura sai myös vuoden seura – tunnustuksen Suomen Purjehdus ja Veneily ry:ltä. 

- Pirttiniemen hanke ja kasvanut juniorityömme olivat valintojen perusteina. Olemme omalta osaltamme olleet kehittämässä Suomen veneilytoimintaa ja –kulttuuria, Kelo iloitsee.

- Seuraan otetaan jatkuvasti uusia jäseniä. Kuka tahansa veneilystä, vesillä liikkumisesta ja pursiseuratoiminnasta kiinnostunut pääsee jäseneksi. Tällä hetkellä meillä on eniten varsinaisia jäseniä, seuraavaksi junioreja ja perhejäseniä. Junioritoiminnassa on mukana yli 100 nuorta. Perinteet näkyvät toiminnassamme vahvasti, ja meillä on kova yhdessä tekemisen meininki, Kelo kuvailee.

Seuralla on kolme tukikohtaa, joista Iivarinsalo on kaupungin läheisyydessä saaristossa. Jänissalo puolestaan sijaitsee kauempana Heinäveden reitin varrella Vehmersalmella. Kyseiset tukikohdat ovat kesäaikaan suuressa suosiossa, sillä ne sijaitsevat kauniiden järvimaisemien äärellä. Uudenkarhea Pirttiniemen veneilykeskus puolestaan on kaupungin tukikohta.

- Pirttiniemestä on Kuopion keskustaan vain muutaman kilometrin matka. Tukikohdassa sijaitsee seuran toimisto, venepaikat sekä uusi toimintakeskus. Iivarinsalon saaristotukikohta on jäsenistön keskuudessa erittäin suosittu, ja pidemmän matkan päässä oleva Jänissalo on varusteluiltaan tasokas, Kelo kertoo.

Aktiivinen seura on ehtinyt tehdä suunnitelmia jo tulevaisuuteenkin.

- Nyt, kun Luotsi-hanke saadaan päätökseen, alkaa seuratoiminnan kehitystyö. Tulevasta kesästä tulee aktiivinen. Erityisesti junioripurjehtijoilla ja kevytvenetoiminnassa on tulossa ennätysvilkas kesä, ja esimerkiksi perinteisiä leirejä on tarjolla sekä vasta-aloittajille että kokeneimmille konkareille. Lisäksi käydään muutamat isommat kilpailut sekä perinteiset tiistaikilpailut. Kilpailutoimintaa on niin kevytvene- kuin matkavenepuolellakin, Kelo suunnittelee.

veneily
kuopion pursiseura

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva