Veneily on joka

miehen harrastus

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Harri Sane
Tuhansien järvien maassa miltei jokainen on joskus ollut tekemisissä veneilyn kanssa, ja yhä useammalle vesillä oleilu on rakasta ajanvietettä. Suomalaiset ovat todellista veneilykansaa, mutta miten harrastukseen pääsisi käsiksi?

Ajanvietteenä veneily tarjoaa oivan mahdollisuuden niin matkailuun ja retkeilyyn kuin kunnianhimoisempaan kilpaharrastukseenkin. Koko perheelle soveltuvassa harrastuksessa yhdistyvät yhdessäolo, luonnosta nautiskelu sekä liikunta.

- Helpoiten harrastuksen voi aloittaa etsiytymällä oman alueensa veneilyseuran juttusille. Seuratoiminta on helppo väylä päästä kokeilemaan esimerkiksi moottori- tai purjeveneilyä. Sitä kautta voi päästä myös esimerkiksi miehistöksi purjeveneeseen johonkin kilpailuun, Harri Sane Suomen Purjehdus ja Veneily ry:stä kertoo.

Veneily on suomalaisille rakas harrastus, ja maassa on yli 800 000 venettä. Suurin osa veneistä on niin kutsuttuina kesämökkiveneinä yksityiskäytössä. Sane kertoo kuitenkin, että nykyisin oman veneen hankkimista mietitään tarkkaan. Sen sijaan käydään veneilemässä esimerkiksi seurojen tapahtumissa ilman suurta rahallista panostusta.

- Tärkeää veneilyharrastusta aloitellessa on se, että vene ja sen tekniikka tunnetaan läpikotaisin. Myös merimerkit ja väylillä navigointi pitää olla hallinnassa, ettei ajeta kivikolle.  Veneilyjärjestöt sekä työväen- ja kansanopistot järjestävät kursseja, joiden avulla vesistöissä oppii navigoimaan.

Kursseista ensimmäinen on saaristolaivurikurssi, jolla opetellaan perusnavigointitaitoja sekä vesiliikenteen muita sääntöjä. Taitoja pääsee syventämään rannikkolaivurikurssilla, johon liittyy muun muassa kompassioppia sekä säähän ja vuoroveteen liittyviä taitoja. Tähtitieteelliseen merenkulkuun puolestaan opastaa avomerilaivurikurssi, joka on jatkoa saaristolaivuri- ja rannikkolaivurikursseille. Kursseja voi suorittaa sekä osallistumalla opetukseen että itseopiskeluna tenttimällä.

Veneillessä turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää, ja ulapalla mahdollisesti iskevään hätään pitää varautua huolellisesti. Kännykän voi pakata vedenpitävään pussukkaan, ja Sane muistuttaa myös meri-VHF -puhelimien olemassaolosta. Puhelimella saa radioyhteyden esimerkiksi meripelastuskeskukseen, vaikkei matkapuhelinverkossa olisikaan kuuluvuutta.

- Jokaisella veneessä olijalla tulee olla oikeankokoiset pelastusliivit, ja sääolosuhteisiin kannattaa perehtyä. Tietämys vesistöstä sekä kartat ja kompassi varusteina ovat tärkeitä. Varusteita voi hankkia loputtomiin, mutta oikeastaan niiden tarve riippuu siitä, onko veneilyseutu tuttua mökkirantaa vai tuntematonta vesialuetta. Veneilemään ei kannata lähteä osaamattomana. Kun turvallisuus on edellä, voi harrastuksesta nauttia täysipainoisesti, Sane tiivistää. 

veneily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva