Veneet 
valmiiksi
kesään

Teksti Digimag/Mirka Happonen Kuva Pixabay
Vene kannattaa malttaa huoltaa ennen kauden alkua, millä vältetään suurimmat riskit ja yllätykset. Kausi on mukavampi aloittaa, kun tekniikka ja vene ovat kunnossa.
5 vinkkiä kuomun hoitoon

1 Suojaa auringonpaisteelta, myös vesi ja lika kuluttavat kuomua.

2 Talvisäilytys, säilytä oikeaoppisesti, älä jätä kosteaksi talveksi.

3 Älä unohda kuomua märkänä myttyyn tai jätä sitä heitteille.

4 Tilaa uusi kuomu ennakkoon jo syksyllä.

5 Oikein huollettuna kunnollinen kuomu kestää käytössä noin kymmenen vuotta

Vene oleskelee pitkän talvikauden kuivalla maalla, joten kevään tullen oikeanlaiset huoltotoimenpiteet pidentävät veneen elinikää sekä auttavat ylläpitämään sen 
arvon. 

KEVÄÄN TULEVA veneilykausi alkaa taas kolkutella ovella, on aika suorittaa tarvittavat toimenpiteet ennen vesillelaskua. Ensimmäisenä silmäillään veneen yleiskunto, akun kunto ja venttiilien säädöt sekä suoritetaan huolellinen pesu ja puhdistus. Samalla käsitellään ulkopinnat ja tarkistetaan myös veden alla sijaitsevat läpiviennit.

Parasta on suorittaa jo syksyllä perusteellisesti suuremmat huollot ja muun muassa moottorin kausihuolto. Kausihuollossa tulee vaihtaa ainakin moottori- ja vaihteistoöljyt. Lisäksi 5–10 vuoden määräajan välein tulee vaihtaa ainakin jakopäänhihna.

Perusmoottoriveneen huollon ydin on itse veneen moottori. Moderneissa veneissä käytössä olevat suorasuihkumoottorit tulee vaihtaa ainakin vuosittain.  Helppoja huoltotoimenpiteitä voi suorittaa myös itse, mutta loppupeleissä kannattaa aina suosia ammattilaisen apua.

Ulkopintojen kiiltäessä puhtauttaan on hyvä siirtyä hoitamaan veneen sisältöä. Turvallisuuteen panostetaan huomioimalla kyytiin tarvittava määrä pelastusliivejä sekä palosammuttimet. Käsisammuttimet tulisi tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa vuosittain. Myös veneen kartat sekä ohjausjärjestelmät tulisi käydä huolella läpi, jotta ne ovat ajan tasalla ja toimivat varmasti. 

VENETTÄ SIIRTÄESSÄ pitäisi kiinnittää huomiota myös venetrailerin toimivuuteen. Trailerin tulisi muun muassa olla katsastettu ja olla valojen toimivat. Huonolla tai rikkinäisellä trailerilla syntyy helposti turhia riskejä liikenteessä.

Kun kaikki on kunnossa ja kulkuneuvo pääsee vesille elementtiinsä, voi moottorin toimivuutta testata vielä pienellä koeajolenkillä. Ennen ajelua kannattaa kuitenkin tarkistaa myös veneen polttoaineen riittävyys sekä varata mukaan varakanisteri, sillä suurin osa veden päältä tulleista avunpyynnöistä johtuu polttoaineen loppumisesta tai teknisestä viasta, joita voidaan välttää huolellisella ja säännöllisellä huoltamisella. 

vene
kausihuolto
kuomu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva