Vene 

talvisuojaan

Teksti: Tiia Pitkänen, Arja Kangas Kuvat: VA-Varuste
On jälleen se aika, kun kesän kulkupelit siirretään talvisäilytykseen tulevien pakkasten tieltä. Mutta mistä löytää hyvä talvisuoja veneelle?
VENEIDEN TALVISÄILYTYSTÄ

KUOPION KAUPUNKI

Vuokrattavana  noin tuhat talvivenepaikkaa, jotka sijaitsevat Petosen Pirttilahdessa, Kumpusaaressa, Keinänlahdessa, Honkalahdessa sekä Nilsiän satamassa. Näiden lisäksi on myös hajapaikkoja useammassa kohteessa. Kaupungin talvivenepaikan voi vuokrata valtuusto-virastotalon asiakaspalvelusta. Hinta määräytyy veneen koon ja sen perusteella, onko vuokraaja kuopiolainen. 

Suluissa ulkopaikkakuntalaisten vuokrahinta. 

Vene 3x7 metriä, 109 euroa (152)
Vene 4x10 metriä, 163 euroa (228)
Vene 5x12 metriä, 217 euroa (304)

YAMAHA CENTER KUOPIO

Talvisäilytyspaikan voi valita joko kylmältä tai lämpimältä hallipaikalta. Kylmän hallipaikan hinta vaihtelee 400-1500 euron välillä. Lämpimän hallipaikan hinta vaihtelee 1000-4000 euroon.  
Säilytyksen lisäksi asiakas voi pyytää pesun, kuljetuksen ja huollon, jotka veloitetaan erikseen. 

Talvisäilytyksestä voi tiedustella numerosta 
044 3686 132.

KUOPION KONESOLMU

Talvisäilytys joko pihalla tai sisätiloissa. Sisätilassa 79 euroa/neliö. Veneen kokoon lisätään pituuteen metri ja leveyteen puoli metriä. Lämpimän tilan oven korkeus on 5,5 metriä, joten veneen korkeus rullapukeille asetettuna on oltava alle 5,5 metriä. Ulkona veneen säilytys maksaa 150 euroa alkavalta metriltä. Nostot, huollot, pesut ja ulkosäilytyksen kalvoitukset veloitetaan erikseen. 

Talvisäilytysvaraukset ja tarjouspyynnöt puhelimitse 017-3631511 tai sähköpostilla. Myyjäkohtaiset puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet löytyvät kotisivuilta. 

MATTILAN MARINE OY, ROUKALAHTI

Venehotelli Liperissä, aloitti syyskuussa 2014. 
Venepaikkoja on noin 200. Hinnat satasista tuhansiin, riippuen veneen koosta ja oheispalveluista. 

Tiedustelut numerosta 0400 164 139

Veneen talviteloille laittamiseen on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja. Suomen monipolvinen talvi tuo oman lisänsä veneen omistajille ja kaikki säämuutosten mahdollisuudet on otettava huomioon, kun venettä laitetaan talvisuojaan. 

Yhtenä vaihtoehtona on hankkia veneelle oma talvisuoja, jossa peitteenä on uv-suojattu kangas sekä veneelle sopiva talvisuojarunko. 

- Runko on itsessään kevyt ja se on koottu useaan osaan menevästä harjaputkesta sekä teleskoopilla säädettävistä sivutuista. Siksi suoja on aika helppo koota yksin tai kaksin, kertoo VA-Varusteen yrittäjä Ville Vainikainen

Hänen mukaansa talvisuojat tehdään aina veneen mallin mukaisesti ja parhaimmassa tapauksessa suoja kestää käytössä monet talvet. 

- Suojia voidaan tehdä kaiken kokoisiin veneisiin. Periaate on se, että kansirakenteista on löydyttävä kaiteita ja tartuntapisteitä, johon suojaa voidaan kiinnittää. 

VENEIDEN TALVISÄILYTYSPAIKOISTA on jatkuva pula. Tähän saumaan Mattilan Marine oy:n yrittäjä Janne Pakarinen on pystyttänyt venehotellin, joka valmistui muutama viikko sitten Liperin Roukalahteen. Hotelli on 2000 neliön kokoinen, ja hyllyjärjestelmään mahtuu pieniä veneitä parhaimmillaan viisi päällekkäin. Yrittäjän mukaan tulevaksi talveksi hotelliin tuodaan veneitä ympäri Itä-Suomen, aina Mikkelistä ja Kuopiosta asti. 

Monelle veneen omistajalle venehotelli voi olla varteenotettava vaihtoehto, kun halutaan keskittyä puhtaasti vesillä olemiseen eikä esimerkiksi veneen kanssa värkkääminen ja huolto liiemmin kiinnosta. 

- Venehotellin peruspalvelun lisäksi meiltä tehdään kaikki mahdollinen veneiden korjaamisesta, pesuihin, vahauksiin ja sähkötöihin asti. Tähän voi tuoda veneen laituriin ja hakea keväällä, Pakarinen toteaa. 

Venehotellin palvelun hinnan määrittävät veneen koko sekä asiakkaan toivomat huoltotyöt. Pakarisen mukaan hyvin hoidettu ja säilytetty vene on nimenomaan sijoitus tulevaa ajatellen, kun vene ei menetä arvoaan samalla tavalla kuin esimerkiksi auto. 

- Sääolosuhteet ovat Suomessa rankat joten tasalämpöinen halli on paras mahdollinen säilytyspaikka veneelle. Hallissa oleva vene on tietenkin paremmin suojassa myös ulkopuolisilta. 

Osa säilyttää venettä rannassa. Rantatelakalla säilyttämisen hyvinä puolina voitaneen pitää sitä, ettei venettä tarvitse siirtää talven tullen minnekään vaan se voidaan jättää telakalle.

Autorobot Finland Oy:n markkinointisuunnittelija Mervi Korhosen mukaan telakka auttaa veneilyssä myös koko kesän ajan.

- Venetelakan avulla pääsee aina helposti vesille, koska laite voi olla samassa kohdassa vedenkorkeuden vaihteluista riippumatta. Veneen ollessa telakassa sille on helppo tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet ja myös veneen pohja pysyy puhtaana, hän selittää.

Vene tulee vetää telakassa niin ylös, että se on talven ajan turvassa jäiltä, myrskyiltä ja muilta sääolosuhteilta.

- Telakkaa hankittaessa pitää huomioida, että laitteen pituus riittää veneen saamiseksi kokonaan maille. Vene tulee saada niin ylös, että se on turvassa kuivalla maalla myös keväällä, kun vesi nousee korkealle. Telakalle riittää veneen levyinen tila, joten siksi se on helppo sijoittaa ahtaisiinkin paikkoihin esimerkiksi vierekkäisillä venepaikoilla, Korhonen muistuttaa.

JAAKKO SOLMU Kuopion Konesolmusta kertoo tarjolla olevan sekä kylmää ulkotilaa että lämmintä hallitilaa, joissa niissäkin hinta vaihtelee veneen koon mukaan.

- Yleensä meiltä otetaan niin sanottu ”avaimet käteen”-palvelu, eli vene tulee meidän satamaan ja se nostetaan, pestään, huolletaan, kuivataan, peitellään, ja keväällä vene lasketaan puhtaana ja koekäytettynä takaisin laituriimme odottamaan noutoa. Tällainen palvelu ulkosäilytyksessä maksaa esimerkiksi 5,5 metriselle Hard Top -veneelle perämoottorilla noin  1500 – 1700 euroa ja kymmenenmetriselle matkaveneelle noin 3500 euroa, Solmu laskee.

Hän painottaa, että ennen talvisäilytystä veneen moottori täytyy huoltaa ja sisään ajaa jäähdytinneste. Lisäksi vesijärjestelmät tulee olla tyhjennetty ja veneen on oltava kuiva.

- Vene tulee peitellä ilmavasti ja sisällä voi käyttää niin sanottuja kosteuspalloja, jotka imevät kosteuden itseensä. Akut tulee ladata täyteen, hän listaa.

Solmun mukaan on tärkeää muistaa tehdä huollot, korjaukset ja lisävarusteiden hankinta valmiiksi syksyllä, sillä hyvin tehty huolto suojaa tekniikkaa talven rasituksilta. Lisäksi talvella on paremmin aikaa tehdä varustelu- ja muutostöitä, sillä keväällä venehuollot ovat ruuhkaisia.

Siitä huolimatta, että vaihtoehtoja on monenlaisia, moni tyytyy virittelemään veneen suojaksi perinteisen pressun omin avuin. 

Kuopion Pursiseuran satamamestari Heikki Petterssonin mukaan venettä peitellessä on oltava perusteellinen.

- Jos käyttää esimerkiksi pressua niin se on kiinnitettävä hyvin, kunnon köydellä. Sivuihin ei saa jäädä lepattavia reunoja, joista tuuli repii pressun irti. Kannattaa myös käydä katsomassa myöhemmin, että peite pysyy veneen päällä. 

Pettersson kehottaa harrastajia myös huomioimaan muut harrastajat, kun vene nostetaan talviteloille, jotta naapurillekin jää tilaa. 

vene
talvisäilytys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva