Vene kuntoon
ennen kautta

Teksti: Arja Kangas Kuva: Arkistokuva
Veneen huoltaminen saattaa helposti unohtua, kun järvenselkä on sula ja mieli halajaa vesille. Pikainen katsaus veneeseen saattaa pelastaa koko kauden.

Veneen keväthuolto ennen vesillelaskua tuppaa olemaan monelle harrastajalleen työ, josta helposti laistetaan, kun kausi on alkamassa ja vesille on kova halu jo päästä. Kun veneen kuitenkin malttaa huoltaa ennen kauden alkua, voi vesillä ollessa välttyä pahimmilta yllätyksiltä, kuten moottorin hyytymiseltä.

- Perusmoottoriveneen huoltamisessa tärkein asiahan on tietysti moottorin huoltaminen. Kausihuollossa pitäisi vaihtaa ainakin moottoriöljyt sekä vaihteistoöljyt ja muita asioita pitää katsoa tapauskohtaisesti. Tietysti jakopäänhihna vaihdetaan aina määräajoin, moottorista riippuen 5-10 vuoden välein, toteaa Yamaha Centerin Mikko Eestilä.

Hänen mukaansa moottorihuollon lisäksi tarkistettavia asioita on myös akun kunto ja venttiilien säädöt. Huoltoa myös helpottavat veneistä löytyvät testerit ja vikamuistit sekä muut hienoudet.

- Nykyisissä veneissä käytössä on suorasuihkumoottorit, joissa on mukana vedenerottimet bensanpuhdistamista varten. Ne kannattaa tarkistaa ja vaihtaa ainakin vuosittain ja toisinaan myös kesken kauden.

ONGELMALLISENA EESTILÄ pitää sitä, että esimerkiksi veneen moottoria ryhdytään huoltamaan omin päin vailla tietämystä. Monesti käännytään ammattilaisten puoleen siinä vaiheessa, kun moottori on jo osittain purettu eikä tiedetä, mitä pitäisi oikeastaan tehdä.

- Perushuollon voi aina tehdä itse. Mutta neuvoisin, ettei mitään kannata lähteä itse tekemään, jos on vähänkään epävarma.

Tekniikan lisäksi on syytä muistaa myös rungon huoltaminen. Veneen pesu kannattaa tehdä viimeistään uuden kauden alussa, ellei jo syksyllä hoitanut asiaa kuntoon.

- Kun vene on pesty, kannattaa kuomukin puhdistaa ja käydä läpi kyllästysaineen kanssa, sillä se jatkaa veneen elinkaarta. Tietysti yleissilmäyksellä näkee, mitä muuta huoltoa vene kaipaa.

Eestilän mukaan kaikkein helpoimmalla pääsee, kun huoltaa veneen kuosiin jo syksyllä. Huoltoa ei kuitenkaan pitäisi laiminlyödä, jos veneilystä haluaa nauttia ilman paniikkia.

- Venettä pitäisi hoitaa, kuten muitakin käyttötavaroita. Sillä tavalla käyttöikä pitenee ja vaikka huollon laiminlyö ja mitään ei tapahdu, niin voi olla aika varma siitä, että jossain vaiheessa jotain sattuu.

- Kun vesillä ollessa seuraa kojetaulun valoja ja varoitusmerkkejä, niin niihin reagoimalla pysyy jo hyvin perillä. Veneily on loppujen lopuksi aika simppeliä touhua, Eestilä hymähtää. 

veneily
huolto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva