Vastuuta ja vapautta

ajokoulutuksella

Teksti ja kuva: Tarja Anunti
Mopoauto on yhä useamman alle täysikäisen nuoren kulkupeli kohti itsenäisempää elämää ja liikkumisen vapautta.

Moni nuori opettelee liikkumaan liikenteessä nelipyöräisellä jo ennen aikuisuuden rajaa. Viisitoista vuotta täyttänyt on oikeutettu hankkimaan mopoautokortin, joka mahdollistaa kevyen nelipyöräisen ajoneuvon kuljettamiseen. Korttiin tarvitaan huoltajan suostumus.

- Mopoautokortin suosio kasvaa. Syyt ovat selvät. Nuori pääsee itsenäisemmin ilman vanhempien kyytiä liikkumaan paikasta toiseen – vaikkapa kuskaamaan treenikamat mukanaan harrastuksiin tai viemään tyttöystävän omalla autolla treffeille, sanoo Autokoulu Peiposen yrittäjä Antero Peiponen.
 

MOPOAUTOT KULKEVAT nopeimmillaan 45 kilometrin tuntivauhtia, painavat maksimissaan 350 kiloa ja sisältävät korkeintaan 4 kilowatin tehoisen moottorin. Mopoauton kuljettamiseen vaaditaan aina ajokortti eikä sitä ole enää vuoden 2013 alusta alkaen saanut ajaa mopon ajokortilla.

Opetukseen kuuluu kuusi teoriatuntia, teoriakoe ja minimissään kolme ajotuntia liikenteessä. Peiponen pitää ajotuntien määrää vähäisenä verrattuna siihen, että nuoren on osoitettava ajoluvan saadakseen kuljettajantutkinnossa samat taidot ja tiedot, kuin henkilöautokortin ajokokeessa. Jos suunnitelmaan kuuluvat ajotunnit eivät riitä, voi niitä ottaa lisää.

- Opettajan ammattietiikkaan kuuluu taito arvioida, onko oppilas valmis ajokokeeseen ja liikenteeseen. Moni tarvitsee vaadittua enemmän opetusta. Toisaalta ajokoe on tiukka eikä liikenteeseen pääse puutteellisilla taidoilla, korostaa Peiponen.
 

MOPOAUTOKORTIN VOI suorittaa niin kesällä kuin talvellakin. Lumisessa ja jäisessä vuodenajassa on mopoautoilijalle oma haasteensa. Kevyen kulkuneuvon ohjattavuus talven liukkailla on vaikeampaa kuin henkilöauton. Mopoauto ei kapeampana välttämättä sovi kulkemaan samoissa urissa ja polanteissa kuin muu liikenne.

Peiposen mukaan mopoautoilu opettaa monin tavoin nuorta vastuunottoon ja itsenäisyyteen.

- Mopoautoilevilla nuorilla olen tavannut vähemmän riskialtista käyttäytymistä kuin kaksipyöräisillä mopoilla liikkuvilla. Näkisin, että liikenteessä oleminen ja omasta, arvokkaasta, mopoautosta huolehtiminen on hyvä oppi, hymyilee Peiponen.

Mopoautokortin suorittaneen on myös helpompi suorittaa aikanaan henkilöauton kuljettamiseen oikeuttava ajokortti.

mopoauto
mopoautokortti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva