Vanhojen autojen

kavalkadi

Teksti ja kuvat: Jake Ronimus
Kuopion Automuseossa näkee autoalan kehityksen reilun sadan vuoden ajalta.

Kuopion Automuseo on vuonna 2002 perustettu itsenäinen ajoneuvonäyttely, joka sijaitsee Hannes Kolehmaisen kadulla keskustan liepeillä. Autoja museossa on noin kahdenkymmenen yksilön ajoittain vaihtuva kokoelma, kertoo Automuseon puheenjohtaja Erkki Lappalainen. Näytillä on myös moottoripyöriä.

Tiilirakennus pystytettiin alun perin 1800-luvulla Venäjän armeijalle hevostalliksi. Vuonna 2001 rakennus kunnostettiin tulevan automuseon tiloiksi talkoovoimin. Tilaa paranneltiin muun muassa ilmastoinnin ja salaojituksen turvin. Vuoden 2002 avajaisia oli juhlistamassa nykyinen Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuopion Automuseossa käy vuosittain noin 2500 henkeä.

Museoajoneuvon määritelmään kuuluu, että ajoneuvon valmistuksesta on vähintään 30 vuotta ja ajoneuvo on joko säilytetty alkuperäisessä kunnossa tai restauroitu sellaiseksi. Niillä ei ole ajoneuvo-eikä käyttövoimaveroa, ja museoajoneuvoja saa käyttää liikenteessä vain 30 vuorokautena vuodessa. Museon erikoisuuksiin kuuluu muun muassa vuoden 1909 Sears, joka on museon vanhin auto. Lappalaisen mukaan näyttelyssä on tällä hetkellä myös vanha paloauto.

– Museossa on vanhojen autojen ja moottoripyörien lisäksi kattava kokoelma taksamittareita vuosien varrelta, hän toteaa.

Pohjois-Savon alueella toimii vanhojen autojen harrastajien kerho, SA-HK Savon Kerho ry. Kahden ja puolen sadan jäsenen hallussa on suunnilleen 400 ajoneuvoa, joista museoajoneuvoja on noin 70. Kerhon näkyvään toimintaan kuuluu autonäyttelyn ylläpidon lisäksi vanhojen ajoneuvojen retkeilyajojen sekä rompetoritapahtumien järjestäminen.

museoauto
automuseo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva