Turvallisuus 
on myös
asennekysymys

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Pixabay, Shutterstock
Veneilyturvallisuuteen kannattaa varautua kysymällä itseltään ”mitä jos”. Onnettomuus tulee aina yllättäen, joten suurimmat vahingot vältetään ennakoimalla.
Turvallisemman veneilyn tekijöitä

1 Varmista, että veneessä on jokaiselle pelastusliivit tai kelluntapukineet, äyskäri tai muu tyhjennysväline, airot, mela tai ankkuri köysineen sekä tarkastettu käsisammutin.

2 Käytä hätäkatkaisinta, joka pysäyttää veneen sairauskohtauksen iskiessä tai onnettomuuden lähestyessä. Nopeissa veneissä reagointiaika voi olla vain pari sekuntia ennen törmäystä.

3 Huolla ja katsasta vene säännöllisesti.

4 Kuljeta venettä ainoastaan selvin päin.

5 Tutustu reittiin ennakolta ja ilmoita muille reittisuunnitelmasi.

6 Opettele käyttämään hätämerkinantovälineitä.

7 Tarkasta polttoainetilanne ennen vesille lähtöä. Ota myös varakanisteri mukaan.

8 Selvitä lisävarusteiden ja -laitteiden määräykset ja ohjeet ennen asentamista.

9 Kertaa riittävät ensiaputaidot ja varaa mukaan ensiapulaukku.

10 Pidä puhelinta mukana ja soita hätäkeskukseen tarvittaessa.

11 Laita hätätilanteen toimintaohjeet näkyvälle paikalle, josta ne on helppo tarkistaa ja välttää paniikki.

12 Liity jäseneksi Trossi-palveluun, joka takaa avun kiireettömissä tilanteissa.
Lähde: Trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ennakkotietojen mukaan viime vuosi oli veneilijöille historiallisen turvallinen. Huviveneilyyn liittyvissä onnettomuuksissa menehtyi vuonna 2017 yhteensä 33 henkilöä. Aiempina vuosina määrä on ollut keskimäärin lähes 50 henkilöä. Suurin syy kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa oli moottoriveneen kallistuminen tai kaatuminen. 

Huomattavaa parannusta tapahtui soutuveneonnettomuuksissa, joissa menehtyneiden määrä laski 20 hengestä 7 menehtyneeseen. Muutos saattaa olla positiivinen merkki veneilyturvallisuuden, kuten pelastusliivien käytön, lisääntymisestä.

TURVALLISUUS VENEILYSSÄ taataan asianmukaisilla tiedoilla, taidoilla ja oikealla asenteella. Onnistunut ja huoleton veneilykokemus varmistuu, kun mahdollisiin vaaratilanteisiin on varauduttu etukäteen ja vesillä liikkuminen on muutenkin hallinnassa.

Veneilijän tulee tuntea kalustonsa, oli se sitten kanootti tai moottorivene. Veneilijän ammattitaitoon kuuluu olennaisen tekniikan tuntemus, navigointitaidot, ympäristön tarkkailu sekä kartanlukutaito, sillä vesillä ajokaistoja ei ole merkitty. Mukana olevan sähköisen tai paperisen kartan avulla kippari tietää, mistä on tulossa ja minne on menossa.

ENNEN LAITURISTA lähtemistä kannattaa varmistaa, että veneestä löytyvät kaikki tarpeelliset turvallisuusvälineet. Varusteiden määrä riippuu veneestä, mutta esimerkiksi jokaisen veneessä olijan tulee pukeutua pelastusliiveihin. Lisäksi puhelinta on hyvä pitää aina mukana, jotta apua saa soitettua tarvittaessa. Puhelimen paikannusjärjestelmän käyttö pitää myös opetella etukäteen.

Muita turvallisuuteen liittyviä varusteita ovat airot, mela tai ankkuri köysineen, tyhjennysväline, hätäkatkaisin ja hätämerkinantovälineet, kuten hätäraketit, soihdut ja savut. Lisäksi moottorin koosta riippuen mukana tulee olla oikeanlaiset 
sammutusvälineet. 

HUOMATTAVA OSA turvallista veneilyä on kipparin hyvä asenne. Turvallinen veneilykokemus syntyy, kun ollaan huomaavaisia muita kanssaveneilijöitä kohtaan. Turvallisuusasioiden osaamisen lisäksi veneilijöiltä tulee myös löytyä halua toimia turvallisesti, jolloin esimerkiksi saunaoluet juodaan vasta rannalla.

Veneilyä ei tarvitse ottaa kuolemanvakavasti, mutta ruorissa on tärkeää olla huolellinen. Luonnon kanssa tekemisissä oltaessa kannattaa muistaa käsite ”arvioitu saapumisaika”. Säähän tulee aina varautua ja huomioida, että olosuhteet voivat muuttua nopeastikin, eli kiirehtiä ei saa.

turvallisuus
veneily
pelastusliivit
trafi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva