Turvallisia

kilometrejä

TEKSTI JA KUVA: NMT/ARJA KANGAS
Kun jälkikasvulle etsitään sopivaa istuinta automatkoja varten, ratkaisevat ennen kaikkea istuimen turvallisuus sekä tietysti helppokäyttöisyys.

Auto ja sen varusteleminen astuu aina uudelle tasolle, kun ensimmäinen lapsi ilmoittaa tulostaan. Pienokaisen isä ja äiti ryhtyvät pohtimaan, millaisilla varusteilla lasta voidaan kuljettaa turvallisesti myös liikenteessä. Leluliike Partasen yrittäjä Minna Kunnasluodon mukaan turvakaukaloa ja –istuinta hankittaessa kannattaa lähteä liikkeelle oman perheen tarpeista.

- Oma arki ja sen tarpeet on hyvä tunnistaa ja katsoa sen pohjalta, mikä on järkevä hankinta. Osaavat ammattilaiset auttavat etsinnässä, Kunnasluoto sanoo. 

Hänen mukaansa turvakaukaloa hankittaessa auton käyttömäärä ratkaisee sen, hankitaanko perheeseen telakkajärjestelmällä oleva kaukalo.

Kun lapselle ollaan hankkimassa turvakaukalosta seuraavaa istuinta, on vaihtoehtoja myös huomattavan paljon enemmän ja toki myös istuimeen käytettävä rahasumma on merkittävä argumentti.

Oma arki ja sen tarpeet on hyvä tunnistaa ja katsoa sen pohjalta, mikä on järkevä hankinta.

- Suomalaiset haluavat useimmiten hankkia kaikkein monikäyttöisimmän turvaistuimen. Useimmiten ostetaan istuin, jota voidaan käyttää 3-vuotiaaksi asti selkä menosuuntaan päin ja sen jälkeen kääntää toisin päin, Kunnasluoto kiteyttää.

Istuimen valinnassa ratkaisevat myös sivutörmäyssuojat, hyvä niskan tuki sekä säätömahdollisuudet ja ylipäänsä istuimen helppokäyttöisyys.

- Monesti asiakkaat miettivät, kuinka istuin kiinnitetään oikeaoppisesti ja käykö se ylipäänsä heidän autoonsa. Perheitä autetaan ja ohjeistetaan istuimen oikeanlaiseen käyttöön.

- Totuus on kuitenkin se, ettei mikään istuin ole turvallinen, jos sitä ei ole asennettu oikein ja jos lapsi ei ole istuimessa siten, kuin valmistaja on tarkoittanut ja suunnitellut.

KUNNASLUODON MUKAAN harmillisen usein pienokaisten vanhemmat turvautuvat autovarustelussa testivoittajiin. Testeihin kannattaisi kuitenkin suhtautua kriittisesti ja olisi muistettava, että esimerkiksi turvaistuimia testataan harvoin kokonaisvaltaisesti.

Liikenneturvasta muistutetaan, että jos istuimen ostaa internetistä, on tiedettävä, mitä ostaa. On selvitettävä, onko istuimella esimerkiksi hyväksyntä EU:n alueella ja sopiiko se varmasti omaan autoon. Varsinkin ulkomaisissa nettikaupoissa myytävien istuinten kiinnitysjärjestelmät voivat olla hyvin erilaisia ja istuinten laatu voi vaihdella suuresti. Suomessa kaikkien lasten turvalaitteiden tulee lain mukaan olla E-hyväksyttyjä. E-hyväksyntä tarkoittaa, että istuin täyttää tietyt Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset.

Liikenneturvan mukaan lapsi tarvitsee omaa turvalaitetta kunnes hän on vähintään 135 cm pitkä eli noin kymmenenvuotiaaksi saakka. Yleensä turvaistuimen jälkeen siirrytään turvavyöistuimeen ja viimeisimpänä istuinkorokkeeseen. Tarpeeksi pitkä lapsi voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan. Vanhempien esimerkki on tärkeä turvayön käytössä: lapsi käyttää, jos vanhemmat käyttävät.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva