Turvallisesti

vesillä

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Pekka Granroth
Turvallisuus veneilyssä taataan asianmukaisilla tiedoilla, taidoilla ja oikealla asenteella. Vesillä liikkumisen asiantuntija kertoo, miten saadaan aikaan onnistunut ja huoleton veneilykokemus.

Veneily on mukava tapa viettää vapaa-aikaa, kun mahdollisiin vaaratilanteisiin on varauduttu etukäteen ja vesillä liikkuminen on muutenkin hallinnassa.

- Kaluston tunteminen on tärkeää, oli sitten liikkeellä kanootilla tai pikaveneellä. Tekniikan jonkinmoinen tunteminen on osa veneilijän ammattitaitoa, koulutusvastaava Pekka Granroth Kuopion Pursiseurasta kertoo.

Veneilijän ammattitaitoon kytkeytyvät myös navigointitaidot, sillä vesillä ajokaistoja ei ole merkitty. Ympäristöä pitää osata tarkkailla, ja kartanlukutaito tulee olla hyvin hyppysissä, jotta on perillä siitä, missä on ja minne on menossa.

- Mitä nopeammalla veneellä on liikenteessä, sitä enemmän korostuvat navigointitaidot. Kartta voi olla joko sähköinen tai perinteinen paperinen. Yksi tärkeä osa turvallista veneilyä on myös veneilijän asenteellisuus. Turvallinen veneilykokemus syntyy, kun ollaan huomaavaisia muita kanssaveneilijöitä kohtaan. Turvallisuusasioissa ei riitä se, että osataan, sillä on myös haluttava toimia turvallisesti, Granroth tiivistää.

Erilaisten turvallisuutta lisäävien varusteiden tarpeellisuus riippuu veneestä. Pelastusliivi on lakisääteinen veneilijän varuste, ja Granroth muistuttaa myös, että vene tulee huoltaa ja tekniikka tarkastaa säännöllisesti.

- Puhelin on hyvä olla aina mukana, jotta hätätilanteessa saa soitettua apua. Puhelimen paikannusjärjestelmän käyttö pitää myös opetella etukäteen. Säähän kannattaa varautua. Myös polttoainetilanne pitää muistaa tarkastaa aina vesille lähtiessä, ja varakanisteri on hyvä ottaa mukaan.

JOS VENEELLÄ kuitenkin kaikesta huolimatta karautetaan kivikolle, voivat esimerkiksi hätäraketit ja soutuveneessä äyskäri tulla tarpeeseen. Granroth muistuttaa, että veden varaan joutuminen on hätätilanne aina, myös kesällä. Hätätilanteessa ensisijaisesti yhteys otetaan hätäkeskukseen. Järvipelastajat antavat tarvittaessa hinausapua. Lisäksi ensiapulaukusta ja – taidoista on hyötyä haaverin sattuessa.

- Veneessä tulee olla sammutusvälineet, vaikkeivät palot olekaan kovin yleisiä. Usein syynä on ruoanlaitto avotulella. Ohjeita hätätilanteessa toimimiseen voi laittaa veneeseen näkyvälle paikalle. Tällöin ne helpottavat tilanteessa toimimista, jottei hädässä joudu paniikkiin.

Alkoholin käyttäminen on ongelma vesillä, sillä promilleraja on korkeampi kuin muussa liikenteessä, ja usein vesillä ollaan vapaa-ajan merkeissä. Veneen rattiin pitää kuitenkin lähteä vesiselvänä.

- Ruorissa ollaan selvin päin, ja saunaoluet juodaan vasta rannalla. Veneiltäessä on huomioitava myös se, että vesillä pätee käsite arvioitu saapumisaika. Kun ollaan tekemisissä luonnon kanssa, voivat olosuhteet muuttua nopeasti, eikä kiirehtiä saa. Veneilyä ei tarvitse ottaa kuolemanvakavasti, mutta asenteellisuus pitää olla kohdillaan ja huolellisuus mukana, Granroth tiivistää.

veneily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva