Taksiliikenne
muuttuu 
näkyvästi
heinäkuussa

Teksti Digimag/Kaisa Nauha Kuva Digimag arkisto
Laki taksilupauudistuksesta astuu voimaan heinäkuussa 2018. Uudistus saa aikaan muutoksia esimerkiksi taksilupien saamisessa ja hinnoittelussa sekä johtaa päivystysvelvollisuudesta luopumiseen. Taksikaluston vaatimukset eivät rajoitu enää henkilöautoon, vaan taksimatkoja voi taittaa halutessaan mopoautolla tai jopa kolmipyörällä. Listasimme uudistuksen merkittävimmät vaikutukset taksiliikenteeseen, jotta kulkeminen sujuu myös jatkossa.

1 Taksilupa vaaditaan kuljettajalta myös jatkossa, edellytyksenä oikeustoimikelpoisuus, tosiasiallinen ja pysyvä toimipaikka Suomessa, hyvä maine, vakavaraisuus sekä riittävä ammatillinen pätevyys. Yrittäjäkurssista, kokeesta sekä vuoden taksinkuljettajana toimimisen vaatimuksesta luovutaan ja jatkossa lyhyen tutkinnon läpäisy ilman ennakkoharjoitteluja riittää luvan saamiseksi. Taksilupien enimmäismäärää ei enää rajoiteta, jolloin myös autokohtaiset luvat poistuvat. Lupa on voimassa 10 vuotta, eikä voimassaolevalla taksiliikenneluvalla ole pakko harjoittaa liikennettä.

2 Hinnoittelu on aiemmin ollut säädeltyä, ja valtioneuvoston määräämiä enimmäishintoja on käytännössä noudatettu koko maassa. Uudistus vapauttaa hinnoittelua ja hinta voidaan ilmoittaa asiakkaalle etukäteen. Näin ollen tarkastettu ja hyväksytty taksimittari on pakollinen vain niissä takseissa, joissa hintaa ei ilmoiteta etukäteen. Trafi voi määrätä hintakaton, mikäli hinnat nousevat kohtuuttomiksi. 

3 Kuljettajaa koskevat vaatimukset rajoittuvat ajolupaan, jonka saaminen edellyttää terveyttä ja rikostaustan tarkistusta, jota koskevat vaatimukset tiukentuvat kaikkiin tekoihin, joita tarkastellaan lasten kanssa työskentelevien osalta. Asiakaspalvelun osaamisessa tarkastellaan käytännön taitoja, ja hallituksen lisäämä vaatimus paikallistuntemuksesta jää voimaan, vaikka toiminta-aluetta ei enää rajata.

4 Asemapaikka ei ole enää taksilupaan sidottu. Taksi voi ottaa kyytejä mistä vain ja se voi jäädä odottamaan matkustajia asemapaikkansa ulkopuolelle. Kuljettajan on kuitenkin ilmoitettava pääasiallinen toiminta-alueensa ja palveluaikansa. Lähipaikkakunnilta voidaan tulla paikkaamaan kysyntää, mikäli tarpeen.

 

5 Taksikalusto kokee huomattavan muutoksen, sillä taksiliikennettä saa ajaa henkilöauton lisäksi kuorma-autolla, pakettiautolla, kevyellä ja raskaalla nelipyörällä sekä kolmipyörällä. Taksivalaisin on vapaaehtoinen ja mahdollistaa taksitolppien, -kaistojen ja muiden takseille varattujen alueiden käytön.

taksiliikenne
taksilupa
uudistus
kuljettaja
hinnoittelu
asemapaikka
taksikalusto

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva