Tabletti tien 

päälle

Teksti ja kuva: Janne Ulvinen
Tabletista on hyötyä ja huvia myös liikenteessä. Ongelma voikin olla, annetaanko se etu- vai takapenkkiläisten käyttöön.
Toimittaja: 
Janne Ulvinen

Kauas on tultu ajoista, kun perhe oli pakotettu kuuntelemaan samaa Kesoililta ostettua lastenlaulukasettia koko matkan Karttulasta Kittilään, kuljettajan ja etumatkustajan suorittaessa kartanlukukykyjensä vertaisarviointia asianmukaisilla voimasanoilla ryyditettynä.
Pelkkä satelliittinavigointi autokäytössä oli vielä hiljan silkkaa avaruusalustekniikkaa, kun taas tämän päivän navigaattorisovellus tabletissa haistelee liikennemäärien vaikutuksen ajoaikaan ja samalla integroituu sosiaaliseen mediaan lähettäen mitä monipuolisinta sisältöä verkkoyhteisön ihmeteltäväksi. Kahvitauolla samalla keksinnöllä voi vaikkapa lukaista sähköpostit tai ottaa pari valokuvaa.
Takapenkin puolella tablet-laite tekee äänestykset radiokanavasta tai seuraavaksi soitettavasta CD-levystä tarpeettomiksi. Nappulat k

Tablet-laitteiden myynti kasvaa kohisten, ja sellainen onkin jo satojen tuhansien suomalaisten käytössä. Usein tabletti hankitaan pääasiassa viihdelaitteeksi tietokoneen rinnalle, mutta ne taipuvat myös monenlaiseen hyötykäyttöön. Erityisesti pienemmät minitabletit kulkevat kätevästi mukana myös kodin ulkopuolella. Kekseliäs automatkailija voi valjastaa tablet-laitteensa monenlaiseen käyttöön reissun aikana.

Vielä 2000-luvun alussa autonavigaattori oli keksintö, jota piti erikseen käydä ihmettelemässä naapurin Saksasta uitetussa Bemarissa, silkasta kateudesta hammasta purren. Vuodesta 2005 alkaen pienet erillislaitteet yleistyivät Suomessakin vauhdilla ja samoihin aikoihin navigaattorisovelluksia alkoi ilmestyä myös kännyköihin. ”Satelliittiharhauttajista” on sittemmin tullut arkipäivää ja peruslaitteita saa lähes mistä tahansa kohtuuhintaan. Jos taloudessa on jo tablet-laite, sen hyödyntämistä navigaattorina kannattaa ehdottomasti kokeilla: suurikokoinen, laadukas kosketusnäyttö on kuin tehty tällaista käyttöä varten.

Applen iPad hallitsee tällä hetkellä tablet-markkinoita, ja Euroopan autonavigaattorimarkkinoiden ykkönen on hollantilainen TomTom. Markkinajohtajat ovat lyöneet kättä ja erityisesti TomTomin navigointisovelluksella maustettu iPad onkin verraton matkakumppani. Mobiilisovellukseksi TomTomin palvelu on hinnakas, mutta aktiivikäyttäjälle se tarjoaa runsaasti vastinetta sijoitukselle.

Android-ekosysteemissä elelevät tablet-käyttäjät riemuitsivat alkusyksystä, kun Google Mapsin monipuoliset navigointiominaisuudet saatiin viimein käyttöön Suomessakin – ilman lisämaksuja. Sittemmin TomTomkin julkaisi viimein oman Android-sovelluksensa, ja perinteisistä navigaattorivalmistajista myös muun muassa Garmin on mukana mobiilimarkkinoilla. Molemmille alustoille on saatavana useita ilmaisia ja maksullisia ratkaisuja, joilla latu alkaa löytymään vieraammassakin ympäristössä.

– Jopa ammattiautoilijat ovat tykästyneet tablettiin navigaattorina, koska näyttö on isompi ja samalla laitteella on paljon muutakin käyttöä. Jos lasisen pinnan heijastelu haittaa, sitä voi hillitä erillisellä mattakalvolla. iPadin kohdalla on muistettava, että Wi-Fi-versioissa ei ole GPS-vastaanotinta, eli niillä ei navigointi onnistu, kertoo kuopiolaisen Core Lifestylen myymäläpäällikkö Jukka Lappalainen.

Monissa kodeissa perheen pikkuväki on tabletin aktiivisin käyttäjäryhmä, ja usein se, joka laitteen käyttötavan ja mahdollisuudet myös nopeimmin omaksuu. Automatkalla voikin käydä niin, että iskä joutuu edelleen kuulostelemaan reittiohjeita vuosia sitten pukinkontista löytyneestä harmaasta rasiasta ja tabletti on tehokäytössä takapenkillä. Näytöllä pyörii peliä, satukirjaa, kuvia ja videoita. Jos verkkoyhteys sen sallii, lisää viihdettä löytyy iTunesista, Google Playsta, Spotifystä, Netflixistä, Yle Areenasta, YouTubesta ja lukemattomista muista paikoista.

– Tableteille löytyy esimerkiksi niskatukeen asennettavia telineitä, jotka helpottavat videoiden katselua autossa. Johdolla tai Bluetoothilla äänikin siirtyy auton kaiuttimiin. Pitkälle matkalle lähtiessä voi olla syytä tallentaa sisältöä etukäteen laitteeseen, koska verkkoyhteyksissä voi olla katvealueita, Lappalainen muistuttaa.

 

tabletti
navigaattori

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva