Sisätilat

siistiksi

Teksti ja kuva: Saara Heiskanen
Auton sisätilojen siisteys ja tavaroiden oikeaoppinen säilyttäminen vaikuttavat ajomukavuuden lisäksi ajoturvallisuuteen. Sisätilojen siisteys vaikuttaa omalta osaltaan myös auton arvoon.

Autoissa säilytetään monesti irtotavaraa niin jalkatilassa kuin penkeilläkin.

- Istuimilla olevat irtotavarat voivat aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi äkkijarrutuksen yhteydessä, jolloin ne saattavat lentää autossa matkustavien päälle. Jalkatilassa olevat tavarat pystyvät puolestaan vierimään polkimien alle ja aiheuttamaan näin vaaranpaikkoja, toimitusjohtaja Juha Karppanen Autopuhdistus Karppaselta mainitsee.

- Sisäpintojen, kuten ikkunoiden, likaisuus voi puolestaan haitata näkyvyyttä sekä aiheuttaa ikäviä heijastumia. Likaisuus voi saada aikaan myös allergiaoireita, jopa niille, joilla niitä ei muuten ole. Auton tuuletusjärjestelmän myötä sisätilassa oleva siitepöly, eläimistä irtoava pöly ja hilse leviävät kaikkialle, Karppanen sanoo.

Sisätilojen puhtaanapito ja tahrojen poisto vaikuttavat Karppasen mukaan myös auton arvoon.

- Kun säännöllisesti siivotaan, niin lika ei pääse pinttymään materiaaleihin eikä hankaamaan niitä rikki.

Auton sisäpintoja olisikin hyvä puhdistaa säännöllisin väliajoin.

- Siisteyden ylläpitoon riittää yleensä sisätilojen imurointi sekä ikkunoiden pesu oikeanlaisella aineella. Mikäli esimerkiksi penkkiin tulee tahra, tulisi se puhdistaa välittömästi. Jotkut tahrat saadaan pois kuivamenetelmällä, eli harjaamalla likakohtaa pehmeällä harjalla ja imuroimalla irronnut lika pois. Tahroja voi poistaa myös märkämenetelmällä, eli sumuttamalla tarkoitukseen sopivaa pesuainetta likaantuneelle alueelle ja pyyhkimällä sitä sen jälkeen kostealla pyyhkeellä. Tahroja poistaessa tulisi muistaa puhdistaa koko alue, ei vain pelkkää tahrakohtaa. Jos näin ei tehdä, alueelle voi ilmestyä rumia likarenkaita, työnjohtaja Juha Holopainen toteaa.

- Jos lika ei lähde pois kotikonstein, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Monesti esimerkiksi öljytahrat, koiran kuolatahrat sekä penkkien pesut ovat sellaisia, joihin tarvitaan ammattilaisvälineitä. Ammattilaisen pakeille kannattaa lähteä myös, jos tilaa, oikeanlaisia välineitä ja aineita puhdistukseen ei ole saatavilla, Holopainen jatkaa.

Autoissa tyypillisimpiä tahroja ovat kaatuneiden juomien, kuten maito- ja mehupullojen, sekä kurakenkien aiheuttamat jäljet. Myös nelijalkaisten kavereiden karvatupot ja kuolatahrat lukeutuvat näihin.

- Maito- ja mehutahrat saadaan pois parhaiten märkäimurin avulla. Kuraisten kenkien jättämät jäljet lähtevät tekstiileistä yleensä harjaamalla. Lemmikkien karvat saadaan poistettua imuroimalla, koiraharjalla ja käsin nyppimällä, kuolatahrat tarvitsevat nekin märkäimuripesun, Holopainen toteaa.

autoilu
siivous

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva