Saimaan kanavaa 

pitkin merelle

Teksti: Jere Lehtonen Kuva: Sari Jalkanen
Sekä talous- että vapaa-ajan käytössä oleva reilun maratonin mittainen Saimaan kanava yhdistää Saimaan vesistön Lappeenrannasta Viipurin kautta Suomenlahteen. Koska osa kanavasta sijaitsee Venäjän puolella Suomen vuokraamalla alueella, tulee kanavan kautta kuljettaessa pitää huolta, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat mukana.

Saimaan ja Suomenlahden väliin ryhdyttiin kaivamaan kanavaa jo 1600-luvun alussa, mutta yritys ei vienyt pitkälle. Varsinainen Saimaan kanava valmistui vuonna 1856 ja sai nykyisen muotonsa ja leveytensä v. 1968. Vanhaa kanavauomaa on museoitu, joten sitä on mahdollisuus ihastella matkan varrella.

Saimaan kanavaa pitkin järjestetään viisumivapaita risteilyjä Viipuriin ja Pietariinkin asti. Omalla veneellä kulkeminen on myös mahdollista, mutta Venäjän federaatioon poiketessa, eli Suomen vuokraaman alueen ulkopuolelle mentäessä, tarvitaan passin lisäksi viisumi.

YLI 75 metrin kokonaisputous Saimaalta mereen on porrastettu kahdeksalla sululla. Liikenneviraston mukaan Mälkiältä Brusnitchnoeen johtavan sulkuosuuden kauttakulkuaika on liikenteestä ja aluksen koosta riippuen viidestä kahdeksaan tuntia.

Sallittu suurin matkanopeus kanavassa on 16 km/h ja järviosuuksilla 18 km/h, mistä voi arvioida kokonaismatkan kestoa. Purjeveneissä purjeet on pidettävä kanavassa alhaalla ja kuljettava joko hinattuna tai moottorin voimalla.

Vuodesta 2012 lähtien huviveneiltä  ei ole peritty kanavamaksua.

Merelle mentäessä voi Brusnitchnoen sulun yläsatamassa yöpyäkin, kunhan yöpymisestä ilmoittaa sululle, eikä nouse maihin. Rajavyöhykkeellä ei luonnollisestikaan saa missään nimessä myöskään kuvata. Itse asiassa kamerat tulee pitää visusti aluksen sisällä suojuksissaan. Raja-aluetta on myös Nuijamaan järvi, joten siellä ei saa turhaan oleilla.

Mikäli viranomaiset ottavat radiolla yhteyttä, on kutsuun myös vastattava. VHF-radiopuhelimen on oltava jatkuvasti kuuntelulla kanavalla 11.

Jos sen sijaan törmää veneellä liikkuviin kaupustelijoihin, liikennevirasto neuvoo olla ottamatta heihin kontaktia. Sen sijaan on parempi jatkaa matkaa suunnitellusti.

UPEA VIIPURI on näkemisen arvoinen kaupunki ja ostoskohde kanavamatkan päätteeksi tai merelle mentäessä matkan varrella. Päivä kiertelyyn kannattaa lomalla uhrata.

Santion rajanylityspaikalle johtava rannikkoväylä on Suomen vuokraamaa aluetta, joten sitä kautta kuljettaessa ei tarvitse viisumia. Haapasaaren kautta kulkiessa tai Pietariin poiketessa viisumi on pakollinen.

Asiakirjoista on pidettävä huolta sekä maasta poistuttaessa että sinne tultaessa.

Ennen matkalle lähtöä on paras tutustua Liikenneviraston sivuilta löytyvään ”Veneily Saimaan kanavassa” –sivuun, josta löytyvät myös uusimmat Saimaan kanavan veneliikenneohjeet pdf-muodossa. Ohjeista löytyvät sääntöjen, menettelyjen ja rajanylitysohjeiden lisäksi muun muassa tarvittavat puhelinnumerot sululle saapumisesta ilmoittamiseen ja luotsin kutsumiseen sekä kartat, joihin on merkitty sallitut kulkuväylät.

Liikennekausi Saimaan kanavalla kestää huhtikuun alusta tammikuun loppuun, jolloin väylät pidetään auki kaikkina vuorokauden aikoina.

veneily
Saimaa

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva