Puhdasta

autoilua

Teksti ja kuvat: Helena Lintu
On taas se aika vuodesta, kun auto alkaa likaantua ja loska- ja räntäkelit tulevat auton puhtauden tielle. Autonpesusta kannattaa huolehtia vuodenajasta huolimatta.
Leväsen Shell numeroin
1966
Rauno ja Eero Laituri perustavat yrityksen.
18
Henkilöä töissä.
50
Autoa tunnissa on pesukadun huipputeho.
19-29 €
Autopesun hinta ohjelmasta riippuen.
1500 m2
Toimitilojen koko.

Suomalaiset pesevät autoja paljon harvemmin kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa. Yksi syy siihen ovat pesun kustannukset. Kaikki eivät halua maksaa autonsa pesusta, vaan tekevät sen mieluummin itse. Vaikka toisin ajatellaan, konepesu on autolle paljon parempi ratkaisu kuin kotipesu. Konepesussa käytetään yhteen autoon jopa 400 litraa vettä, kun taas kotona pestessä vettä ei kulu läheskään niin paljon.
 
- Konepesu on paljon hellävaraisempi autolle ja ympäristölle kuin kotipesu. Konepesulla auton pinta ei naarmuunnu, koska vettä käytetään niin paljon enemmän kuin kotipesussa, kertoo Mika Laituri Leväsen huoltamo Laiturit ay:stä. 

- Meillä on öljynerotuskaivot, joten kemikaalit menevät sinne minne kuuluukin eikä pihanurmikoille.

LEVÄSEN HUOLTAMON pesukadun nopeus ei aiheuta ruuhkia. Huippunopeudellaan siellä pystyy pesemään jopa 50 autoa tunnissa. Pesukadulla on valittavissa kuusi eri laajuista pesuohjelmaa. Pesuohjelmista yleensä valitaan laajin, sillä se puhdistaa auton perusteellisimmin. Laajin ohjelma pesee kolmella pesuyksiköllä ja ohjelmaan kuuluu myös erikoiskiillotusvahaus sekä auton alustanhuuhtelu. Jos autoa pesee usein, voi välillä ottaa kevyemmän pesun ja jättää vahauksen pois.
 
Auton vieminen pesuun on helppoa, koska nykyautoista ei tarvitse irrottaa osia, kuten esimerkiksi suksibokseja. Suksiboksiautoille on jopa oma pesuohjelma. Pesu kestää aina vain viitisen minuuttia eikä huoltamosta tarvitse varata erikseen aikoja pesulle. 

- Autopesun hinnat vaihtelevat 19-29 euroon, riippuen ottaako laajemman vai yksinkertaisemman pesun, Marko Laituri täsmentää.

Sääolosuhteet vaikuttavat hyvin paljon suomalaiseen autonpesukulttuuriin. Syksyn ja kevään loska- ja kurakelit likaannuttavat autoa, jolloin yleensä autoja pestään useammin.  Talvella teiden suolaus saattaa ruostuttaa autoa, jos pesua ei tehdä tarpeeksi usein. Kesällä autopesussa täytyy käyttää hyönteisiä irrottavia pesuaineita. 

Kuopiosta autonpesupaikkoja ei puutu. Auton vieminen pesuun ei vaadi paljoa aikaa, koska paikkoja varmasti löytyy oman ajoreitin varrelta. Rauno Laiturin käsityksen mukaan pesupaikkoja Kuopiossa on suunnilleen 12.

Leväsellä toimiva huoltamo on pitkän linjan perheyritys. Rauno ja Annikki Laituri palkittiin Suomen Yrittäjien timanttiristillä 40 vuoden yrittäjyydestä. Myös perheen muita jäseniä huomioitiin. Rauno ja Annikki Laiturin lapsista Jouni Laituri palkittiin timanttiristillä 30 vuoden yrittäjyydestä sekä 20 vuoden yrittäjyydestä kultaristin saivat Mika ja Kirsi Laituri. Eero Laiturin lapsista Merja Laituri palkittiin myös 20 vuoden yrittäjyydestä kultaristillä sekä Marko Laituri 10 vuoden yrittäjyydestä hopeisella ristillä.

Aikajana
1966
Huoltamo Laiturit ay:n perustavat Rauno ja Eero Laituri.
1982
Yrityksen toiminta siirtyy Leväselle.
1987
Tehtiin ensimmäinen laajennus rakennukseen, jolloin laajentui kahvila- ja ruokailutila.
1992
Pesukatu- laajennus.
2000
Liittyi pohjoismaiseen RengasCenter-ketjuun.
autonpesu
yritys
huoltamo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva