Pelastus pilvestä:

tiedostot turvaan verkkoon

Teksti ja kuva: Janne Ulvinen
Pilvipalveluilla tarkoitetaan internet-yhteyden välityksellä käytettäviä tietokoneohjelmia. Verkkotallennustila pilvessä on arkikäyttäjälle vaivaton keino turvata tärkeät tiedot.

Tietokoneen kiintolevylle kertyy vuosien mittaan kaikenlaista arvokasta – jopa korvaamattoman arvokasta. Entä jos keskikesän ukkosessa katoaisivatkin kesälomareissusi kuvat vuodelta 2004, juuri ne joissa esikoinen otti ensiaskeliaan? Entä jos lupaavan pöytälaatikkorunoilijan ura katkeaisi ennen alkuaan, kun verkosta pöytälaatikkoon ryöminyt mato söisi viimeisenkin tavun? Tiedostojen varmuuskopiointi on kuin kesämökin palovaroittimen pariston vaihto tai läänikohtaisen viehekalastusmaksun hoitaminen. Pitäisihän se tehdä, mutta jos vaikka syksymmällä.

Perinteinen tapa hoitaa varmuuskopiointi on ollut tärkeäksi koettujen tiedostojen siirtäminen joko käsin tai apuohjelman avustamana USB-liitännän kautta tietokoneeseen kytkettävään kiintolevyasemaan tai vaikkapa muistitikulle. Kaikkein kärsivällisimmät ovat saattaneet jopa polttaa tiedostoja esimerkiksi DVD-levyille. Tästä edistyneempiä keinoja, kuten verkkolevyasemia, on tarjolla myös kotikäyttäjille, mutta niiden käyttäjillä yleensä on joko esimerkillinen kyky omaksua asioita muutenkin kuin kantapään kautta tai vaihtoehtoisesti jo hankittua kokemusta täyskatastrofista.

VERKKOTALLENNUSTILAA TARJOAVAT pilvipalvelut saavat perinteiset taltiointimenetelmät näyttämään työläiltä ja vanhanaikaisilta. Pilvipalvelussa tieto ei tallennu käyttäjän silmien edessä olevaan fyysiseen laitteeseen, vaan se lennätetään ja hajautetaan internet-yhteyden välityksellä maailmalle turvaan, palveluntarjoajan palvelinkoneisiin. Kun tiedostot eivät enää makaile ainoastaan sillä kodin ainoan koneen ainoalla kiintolevyllä, jossa aikapommi alkaa raksuttaa heti takuuajan päätyttyä, tarvitaan huomattavasti kaatunutta kahvimukia isompi katastrofi, että arvokas sisältö kaikkoaa peruuttamattomasti.

Dropbox ei ole markkinoiden ensimmäinen verkkotallennuspalvelujen tarjoaja, eikä se monellakaan mittarilla mitattuna ole markkinoiden paras, mutta siitä huolimatta palvelusta on tullut äärettömän suosittu niin Windows-, Mac-, Linux- kuin mobiilikäyttäjienkin keskuudessa. Se loistaa yksinkertaisuudellaan: Dropbox ei osaa kevätjuhlaliikkeitä, mutta sen, minkä se osaa, se tekee hyvin. Palvelun ilmainen tallennustila on ainoastaan kaksi gigatavua, mutta lisätilaa saa houkuttelemalla muita käyttäjiä palvelun piiriin.

Asennuksen jälkeen tietokoneen tiedostojärjestelmään tai mobiililaitteeseen ilmestyy Dropbox-kansio, johon tallennetut tiedostot näkyvät kaikissa laitteissa, joihin kyseinen käyttäjä on ohjelman asentanut. Tiedostoja ja kansioita voi myös jakaa muiden saataville eri tavoin. Esimerkiksi kuvakansioon tallennetuista kuvista muodostetaan automaattisesti verkkoselaimessa näkyvä galleria, jonka osoitteen lähettäminen sähköpostilla on huomattavasti itse kuvien lähettämistä köykäisempi tapa.

GOOGLE ON verkkoalan jättiläinen, jonka hakupalvelu on niin suosittu, etteivät useat satunnaiset tietokoneenkäyttäjät tiedä vaihtoehtoja olevan olemassakaan. Yhtiö hyppäsi verkkotallennuspalveluiden markkinoille yllättävän myöhään Google Drivellaan, ja vaikka tuote lupaava onkin, parannuksia on takuulla vielä luvassa. Drive on Dropboxia edullisempi ja ilmaiskäyttäjillekin on tarjolla viisi gigatavua tallennustilaa. Toiminta yhtiön omien Google Docs -sovelluksien kanssa – pilvipalveluja nekin – on saumatonta, ja yhteiskäyttötapoja muiden käyttäjien kanssa on lukuisia. Tuoreeltaan julkistuksen jälkeen tyytymätöntä murinaa kuului ainakin Applen mobiililaitteiden omistajilta, joiden on toistaiseksi kätevintä käyttää palvelua vain verkkoselaimen kautta. Foliohattua arkipäähineenään pitävät saattavat tuntea vilunväreitä lukiessaan palvelun käyttöehtoja, joissa Google tapojensa mukaan antaa ymmärtää, että kaikki tieto tässä universumissa kuuluu heille.

SkyDrive on Microsoftin näkemys tiedontallennuksesta pilveen. Googlen tapaan Microsoftin palvelu tarjoaa pelkän tiedostojen pysäköintitilan lisäksi bonusominaisuuksia oman ”ekosysteeminsä” käyttäjille. Office Web Apps mahdollistaa tiedostojen kevyen muokkauksen jopa ilman tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen asennettua Office-ohjelmistoa. Nokian uusilla Windows-puhelimilla otetut valokuvat heilahtavat haluttaessa pilvenreunalle välittömästi kuvanoton jälkeen. Jopa Apple-käyttäjät on haluttu huomioida, mutta eihän kyseessä olisi Microsoft, jollei jotain jekkua olisi tiedossa omenanystäville: OS X Lionia vanhempiin käyttöjärjestelmiin SkyDriveä ei saa. Ilmaisen tallennustilansa puolesta palvelu on kärkipäätä, vanhoille Windows Live -käyttäjille sitä lahjoitettiin hiljattain jopa 25 gigatavua.

Edellä mainitut palvelut ovat varmuuskopioinnissa pilvipalvelujen höyhensarjaa. Kokonaisen tietokoneen kiintolevyn sisällön varmistus niillä ei järkevästi onnistu. CrashPlanin ja Backblazen kaltaiset ratkaisut tarjoavat lisää hauiksia, jos tavoitteena on ainoastaan ison tietomäärän varmistus pilveen.

Kekseliäs käyttäjä pystyy kuitenkin hyödyntämään Dropboxin kaltaisia synkronointipalveluja huomattavasti monipuolisemmin.

tiedosto
pilvipalvelu
varmuuskopiointi
dropbox
skydrive
google drive

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva