Operaatio Lumihiutale auttaa

joulu-

liikenteessä

Teksti ja kuva: Jarmo Seppälä
Autoliiton tiepalveluapu on teknisen "ensiavun" antamista tiellä pulaan jääneelle ajoneuvolle. Yksi vapaaehtoisista tiepalvelumiehistä on kuopiolainen Pertti Kunranta, joka tänäkin jouluna on mukana Operaatio Lumihiutaleessa valmiina auttamaan matkalaisia.

Tiepalveluapuun voi kuulua vian etsiminen ja pikkuvikojen korjaaminen. Viallinen ajoneuvo pyritään saamaan tien päällä kuntoon niin, että matka voi turvallisesti jatkua omin avuin.

Operaatio Lumihiutale on ollut joulumatkaajien apuna jo vuodesta 1969. Operaatio alkaa hiukan eri aikoina eri puolilla maata. Kuopiossa aloitus on 14.12. klo 11, jolloin viisi tai kuusi tiepalveluautoa lähtee liikkeelle. Operaatio jatkuu loppiaisen ajan paluuliikenteeseen saakka.

Kuopiolainen kirvesmies Pertti Kunranta on harrastanut toimintaa Autoliitossa ja sen tiepalvelussa yli 25 vuotta. Lähes yhtä monta joulua on kulunut Operaatio Lumihiutaleessa joko päivystyspuhelimen ääressä tai tien päällä autojen vikoja selvitellessä. Näin myös jouluna 2014.

- Tämä on kiinnostava harrastus, josta ei osaa olla poiskaan. Onhan se tietysti mukavaa, kun saa tienposkeen jääneen auton jälleen toimintakuntoon ja ihmiset voivat jatkaa matkaansa joulunviettoon, Kunranta tuumaa.

Kunrannan mukaan nykyihmiset lähtevät pitkällekin talvimatkalle usein hieman ajattelemattomasti. Useimmat syyt matkan tilapäiseen katkeamiseen voitaisiin välttää paremmalla valmistautumisella.

- Aika usein tarvitaan apuvirtaa eli auton akku on huonokuntoinen ja lopahtaa vaikkapa taukopaikan pihaan. Melko usein autoista myös ”yllättävästi” loppuu polttoaine tai huohotinputki jäätyy pakkasessa.

JOS VIKAA ei saada kuntoon, asiakas tilaa hinausauton ja tiepalvelumies avustaa matkan jatkamiseen liittyvissä asioissa.

Kunranta muistuttaa, että tiepalvelullakin voi olla ruuhkaa, joten hyvästä yrityksestä huolimatta apua ei välttämättä saada heti paikalle.

- Joulumatkaankin pitäisi varata riittävästi aikaa, jättää turha kiire pois ja varautua myös viivästyksiin. 

Tilattu tiepalveluapu on maksullinen, 30 - 60 euroa, ja hinnasta on syytä sopia ennakolta. Varaosat, tarvikkeet ja toimitetut polttoaineet veloitetaan erikseen, ja kaikki maksetaan käteisellä.

tiepalvelu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva